icon

Ako riešiť zvýšenie výživného na plnoleté dieťa?

slavecka
18. okt 2024

Dobrý deň, chcem sa podeliť a aj poradiť ohľadom zvýšenia výživného na plnoleté dieťa. Dcéra podala zvýšenie minulý rok v auguste začínala vtedy 3 ročník vysokej školy. Zvyšovanie bolo prvýkrát od rozvodu t.j. 6 rokov platil 120€.Žiadala zvýšiť 250 €. Na prvom pojednávaní to neschválili, až na druhom. Rozhodnutie bolo platiť 250€ a aj spätne od podania návrhu. On sa odvolal a išlo to na Krajský súd v Prešove. Čakali sme 5 mesiacov, kým prišla odpoveď z Krajského súdu. Rozhodli, že to vracajú naspäť do SNV. Zase sa on vyjadroval ako stále, že nemá peniaze, že jeho zdravotný stav je veľmi zlý. Osočuje dcéru, že je nezodpovedá, že má si zarobiť na vysokú školu pritom dcéra brigáduje. On pritom vlastni taxi službu, ale keď začalo to konanie, urobil také ťahy, ktoré poukazujú, že firma je na kamarátov atď jednoznačne má právnika, ktorý mu radí. Dcéra je z toho psychicky veľmi vyčerpaná a sklamaná, že jej vlastný otec sa dakto zachoval. Povedzte je to normálne takto sa správať k vlastnej dcére. Dcéra vôbec nie je nezodpovedá, je to slušne dievča, študuje na vysokej škole v BA UK FTVS a slovenský jazyk. Jedine, že bývania priváte a to stále spomína, že je to nadštandardné Prosím, pomôžte čo máme ďalej robiť. Ďakujem

Strana
z2
slavecka
autor
21. okt 2024

@prihlassa To ti verím, Ja som dopadla podobne, len s tým rozdielom, že ja som išla bývať k svojim rodičom.Byt, v ktorom sme bývali spolu patril jeho rodičom a tiež som nebola na liste vlastníctva. Vyhodil nás z bytu s mojimi a vecami detí. Potom. ešte mi dovolil zobrať nábytok, ktorý som kúpila ja z mojej poistky. Tak začala som od nuly. Ešte, že mám rodičov, ktorí mi veľmi pomáhajú. Je mi z toho všetkého d

slavecka
autor
21. okt 2024

@slavecka smutno

mira0611
24. okt 2024

@lienka.7 prepac, ale ked si zoberiem, ze moj 16 rocny syn ma pausal 18 euro, sporenie 30 euro, vreckove 80euro/mesiac, precestuje 50 euro, poplatok za obed 60 euro, a este nedostal desiatu, olovrant, pride domov a znova sa naobeduje, veceru, a este nemam zaplatenu elektrinu, vodu, praci prostriedky, hygenicke potreby, osatenie a este kde sa bavime o skolskych knihach alebo o nejakom skolskom vylete alebo vreckove na ten vylet?! Tak 500 euro na mesiac absolutne nie je vela! Spocitaj si rocne naklady na svoje dieta a prides na to, ake mas vysoke mesacne naklady na dieta!

mira0611
24. okt 2024

@apolka77 som rada, ze su este muzi na tomto, svete, ktory po rozvode nezabudli byt otcami!

derdia
24. okt 2024

@slavecka keď je plnoletý, preco za ním nejde sama?

cacianka
24. okt 2024

@derdia ak si prečítaš úvodný príspevok s porozumením, tak píše jasne že dcéra podala návrh, nie matka/ autorka
A keď je otec taký geroj chrapunsky, tak má ísť dcéra za ním osobne a zobronit ? Veď na súde sa predviedol, v súkromí je ešte hnusnejsi, tak by som chcela vidieť nejaké dospelé dieťa ktoré to urobí

derdia
24. okt 2024

@cacianka tak predsa len mu mohla zavolať... Voči otcovi, to tiež nie je úžasné keď mu príde domov papier zo sudu že je predvolaný kvôli zvýšeniu výživného Takže tu ide aj jednanie nejaké...

cacianka
24. okt 2024

Poradiť ? Poslať na súd urgenciu, aby vytýčil pojednávanie a rozhodol o úprave výšky výživného podľa návrhu, že trvá na tejto sume.
To že tu ženy píšu, ako aj ty máš dcére dávať 250 e, je blbosť, ty k nej vyzivovaciu povinnosť plniš nielen finančným príspevkom, čo je asi aj viac ako otec, ale aj inak.

cacianka
24. okt 2024

@derdia zažili sme, osobne. Prišla obálka s červeným pásom a tam papiere zo súdu, a návrh na 450 e. Dieťa na VŠ, samo hotnotené ako že má dobré vzťahy, je empaticke, komunikatívne, s ktorým iba pár týždňov predtým obed, večera príjemný pokec. Ani slovo ohľadom potrieb. To bol preplesk ! Tuto sa dievčine vôbec nečudujem, že nemá chuť ani na ten telefónát, keď ju otecko zhučí a potupí.

mira0611
24. okt 2024

@cacianka ja to nechapem, ze preco dieta musi rozpravat o financiach s rodicom!?!
Tak ci onak, je to este len dieta a je to prenho neprijemny rozhovor.

Vsak dieta islo na VŠ, rodic by sa mal okamzite porozpravat bud s dietatom alebo druhym rodicom, ze co potrebuje, ako sa navysili jeho vydavky... a nie cakat, kym dieta zacne rozhovor. Ani to nevie 19 rocne "dieta" ako ma zacat tento rozhovor.
Synovi zacala v sept.skola, taky onaky polatok, kopec penazi, teraz som zaplatila 120 za lyziarky, dnes mi pise, ze moze ist na 1 den do Viedne zo skoly, ale hned zajtra musi zaplatit 30 euro, pisem mu, neopytas sa radsej otca, tento mesiac sme mali vyssie vydavku, odpoved: musim? Vies, ze som vzdy nervozny ked sa s nim musim bavit o peniazoch.
Necakajte na to, aby dieta urobilo prvy krok, a pytalo si peniaze, nevedia ako to maju robit.

Vsak keby ste zili s tym dietatom v 1 domacnosti a prisiel by papier v VS, ze takyto poplatok a na internat zaplatit, elektricenka...tak pockate, kym dieta si od Vas zacne pytat peniaze, alebo to uhradite?
Mne sa to zda, ako keby sa rodic hral na mrtveho chrobaka. Viem, ze si siel na VŠ, ale ani sa neopytam, ci nepotrebujes nieco.

mira0611
24. okt 2024

Ja si myslim, ze najlepsia to asi moja moja kolegyna a jej manzel, nepozerali sa na to, co da matka, oni pozerali len na to, co potrebuje dcera.

Dali jej vzdy vreckove 10-20euro, ked sponenula vylet, otec jen hned povedal, ze on to zaplati a dal jej aj vreckove, 2x do roka ju zobral aj na nakupy, platil jej aj telefon, co vtedy bolo 15 euro/mesiac.

Vyzivne 120 euro na mesiac.

A nikto nemal potrebu zvysovat vyzivne.
Na 18.narodky dostala vodicsky preukaz a po skole dostala auto, nie nove, ale take s ktorym moze chodit bezpecne do prace.
Zvysene vydavky jej otec hradil. Ked nieco potrebovala navyse tak sa obratila na otca, a nie z matky chcela zodrat viac a tym padom ani jej matka nemala potrebu zvysovat vyzivne. Jej otec sa netvaril aspon, ze 120 euro/mesiac je taka astronomicka suma, ze by sa z toho dalo aj rozdavat.

cacianka
25. okt 2024

@mira0611 funguje to vtedy, keď rodičia majú chochmes, držia sa na ľudskej slušnej úrovni vzťahov, nie keď si jeden alebo obaja honia svoje ego, na úkor dieťaťa ( je fuk či má 3 alebo 23rokov).
Ten príbeh čo som spomenula, otec sa zaujímal o školu, štúdium, dieťaťu kúpil jedlo, pozval na obed/ večeru, zakaždým vreckové, nejaký nákup. Preto to bol šok s obálkou zo súdu, že aj napriek snahe komunikovať a záujmu , mu 22r nevedelo slušne povedať.

Strana
z2