icon

Ako sa brániť pri delení majetku po rozvode?

26. júl 2024

Ahojte, prosim, kto by vedel poradiť. Sestrin exmanžel ju chce pekne povedané odžubať pri delení majetku. Okrem toho, že jej chce vyplatiť nizku sumu z bytu nechce priznať úspory, lebo, že ich našetril on. Jasne, kým sestra financovala zo svojho účtu domácnosť a deti. Ako zistiť, kde má tie úspory, sestra vie len, že investicie a vklady. Čo sa s tým dá robiť. Ďakujem.

pribinak
26. júl 2024

Sadnúť so s právnikom

vyrovnanaosoba
26. júl 2024

Právnika

autor
26. júl 2024

@pribinak, ma právničku, len som chcela nejaké praktické rady, keď to niekto riešil.

subartic
26. júl 2024

jedine podať žalobu na súd o vyporiadanie BSM ak sa nedohodnú . Tam mu už vysvetlia čo je BSM a spoločné peniaze . A takto mu to treba aj povedať.

autor
26. júl 2024

@subartic, pozerala som tu žalobu. Myslíš pripad, ked sa nedohodnú do 3 rokov? V tom prípade som čítala, ze napríklad súd určí podielové vlastníctvo bytu a čo vlatne potom môže predať svoj podiel v byte? Inak aj v tomto ju chce oklamať, navrhol na vyplatenie sumu, ktorá je menšia ako polka trhovej ceny momentálne. Och, celé zle toto delenie. Garáže maju dva, navrhol predať horšiu a že nech peniaze z toho idú jej a vybavenie bytu že ma nulovú hodnotu. To budr asi na dlhé lakte, ľutujem všetkých, čo musia toto prežívať.

subartic
26. júl 2024

súd neurčuje podielové vlastníctvo , súd určí komu byt pripadne a aj sumu ktorou sa má druhá strana vyplatiť. Zároveň sa určí znalec ktorý nehnuteľnosť v trhovej cene ocení ku dňu rozvodu a z toho sa počíta vyporiadanie. Taktiež ak by sa exmanžel bránil povedať kde má investície a vklady , súd je schopný sa k týmto informáciam dostať alebo ho zaviazať k poskytnutiu týchto informácii.

damian85
26. júl 2024

Je tam milión premenných. Nemusí sa brať trhová hodnota bytu / úspory mohol mať pred manželstvom atď........všetko vyrieši súd - zväčša obe strany hundrajú že ich druhý " odžubal ". A mimochodom jediný víťaz na BSM je vo väčšine prípadov iba právnik.