Ako sa delí byt po rozvode pri rôznych zdrojoch financovania?
Vedeli by ste mi niekto poradiť, s manželom sme si ešte ako partneri, kúpili byt v tom čase som dostala financie od môjho otca cca polovicu ceny bytu, zvysok sme brali na hypotéku v kúpnej zmluve k úveru sme rovnocenní, ako by to bolo pri rozvode, pôvod financií viem dokázať, že boli z mojej strany. Ďakujem.
@gianna ano
@gribka1 presne
Autorka, kto je žiadatel o úver? Manžel? Ty si spoludlžník? Alebo ručiteľ? Alebo aký status máš na úvere?
V podstate môžeš si nárokovať na polovicu zaplatených splátok počas manželstva , z tej druhej polovice a samozrejme svoju polovicu.
Po rozvode sa súdne vysporiadava majetok patriaci do BSM, ak sa manželia nedohodnú. Vlastníctvo bytu nadobudnutého pred manželstvom máte stanovené jasné, každý je podielovy spoluvlastník 1/2. Ak hypotéku splácate spoločne, môžeš si voči manželovi uplatniť vyplatenie bezdôvodného obohatenia žalobou na súde.
@zalka mame dlžník 1 som ja a dlžník 2 muz
Byt ste kupovali ako partner a partnerka alebo ako manžel a manželka , lebo z toho čo si uviedla to nie je jasné.
Ak ako partnera partnerka je možné ako tak odpočítať sumu pri delení z celkovej hodnoty bytu. Ako manžel a manželka je to problematickejšie.
@gianna cize teoreticky je sanca, že by som mužovi splatila len polovicu vyplatenej hypotéky a byt mi ostal s pokračujúcim úverom, ide o to, že bez finančnej pomoci otca mojho by sme si ho nezadovazili, pomohol nám 1/3 z kúpnej ceny.
@damian85 ako partneri sme kupovali, mam tam meno dievčenské, ale žial som to nijak neosetrila pravne
Iba teoreticky , pri vysporiadaní BSM nie je dôležitá cena nehnutelnosti pri nadobudnutí , ale v čase vysporiadania BSM. Trhová hodnota v čase vysporiadania BSM môže byť niekoľkonásobná ako v dobe nadobudnutia.
@damian85 a to aj je. Cize ako sa to vysporiada?
Nemozes normalne napisat cisla, aby sa dalo po lopate rozpravat, ked uz chces rady? Toto je tak velmi hypoteticke. Si anonym, tak myslim ze nemas co riesit.
1. Byt ste kupovali ako frajer a frajerka, cize pred manzelstvom, ano?
2. Za kolko ste ten byt kupili?
3. Kolko Ti dal Tvoj otec hotovost?
4. Kolko ste brali hypoteku?
5. Kolko prispel z vlastnych zdrojov vtedajsi frajer?
6. Aku hodnotu cca ma byt teraz?
Nestaci mu len vyplatit polovicu uveru... kedze byt nadobudol hodnotu vyssiu .. treba ho aj z toho vyplatit...
Rozvod s Vaším bytom nemá nič spoločné a byt ani nebude predmetom vyporiadania po rozvode, keďže nie je súčasťou BSM. Môžte si ho vyporiadať v samostatnom konaní o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva. Keďže každý máte podiel v 1/2, ustupujúci spoluvlastník má nárok na odplatu v trhovej hodnote pripadajúcej na tento podiel (a prípadne zníženej o polovicu zostatku hypo). Nepredpokladám, že ste si pri kúpe medzi sebou ošetrili to, že ste platili viac.
tu ti kazdy da dobre rady, ktore su ti naprd. Najdi si advokata... ale inak @draik ma pravdu

Pozri na katastri, ako to máte napísané. Predpokladám, že je tam podielové spoluvlastníctvo, každý 1/2.