icon

Ako si zariadiť bývanie po rozvode?

26. dec 2024

Po rozvode a predaji domu by mi zostali peniaze na 2izbovy byt v krajskom meste. Dcera ma 3 roky, ma teraz vlastnu izbu. Premyslam nad tym ci radsej 2izb bez hypo alebo 3izb a zobrat ciastocnu hypo. Neviem si predstavit spat v obyvacke na gauci alebo mat spolocnu izbu, najma ked bude starsia. Ked potom bude dospela a odide z domu bude 3izb zase velky. Ked by som isla do 3izb s hypo tak nebudem mat sancu odkladat moc bokom a kupit nieco aj jej aspon 1izb aby mala start v dospelosti. Mam pred 40tkou. Co by ste urobili vy, ja uz fakt neviem. Neviem sa ani rozhodnut ci ist blizsie k rodicom (zatial su vitalni a viac potrebujem ja ich ako oni mna ale moze sa to lahko obratit) alebo tam kde ma to taha ist byvat.

Strana
z2
kittykat22
28. dec 2024

@anos18 ale mala si moznost kupy vacsieho bytu alebo to bolo max co si pre seba a syna mohla spravit?

huxy
28. dec 2024

@kittykat22 prečo by mala spať na gauči? Ja mám v 1 izbe aj gauč, aj manželskú posteľ. Čiže žiadne rozkladanie, skladanie....to že každý deň "popravím" posteľ, to som robila, aj keď som mala spáleň zvlášť. Zaberie to 2 minúty času ráno.
A čo sa týka návštev v prípade choroby, tak sorry, vtedy ich neprijímam 🤷🏼‍♀️

sovica
28. dec 2024

@autorka Už si pozerala, aký cenový rozdiel je medzi 2 a 3 izbovým bytom v meste, v ktorom chceš žiť? Ak by som si mala brať hypotéku len do 20 000, tak by som brala určite ten 3 izbový. Ak by to bolo viac, tak by som sa uskromnila s 2 izbovým (jedna izba pre mňa, jedna pre dieťa) a kuchyňu by som sa snažila zariadiť čo najkrajšie a najpraktickejšie. Proste tak, aby som sa nehanbila tam uvítať a posadiť prípadnú návštevu. A čo sa týka mesta, išla by som tam, kde ma to ťahá viac, nie tam, kde sú rodičia. Aj keď neviem, čo myslíš pod pojmom, ťahá ma to tam viac. Ja by som uvažovala hlavne nad tým, kde by som zohnala lepšiu prácu, mala lepší plat, nemusela by som do práce dlho cestovať a mala aj nejaké spoločenské vyžitie. Koľko km by to bolo z mesta A do mesta B (to, čo sa páči Tebe a tam, kde bývajú rodičia)? Lebo teda aj prípadná pomoc nie je na zahodenie...

anos18
28. dec 2024

@kittykat22 ja som mala 4 izbový byt, ktorý som prenajímala a nechcela som tam bývať. V podstate v tomto byte som vyrastala, cítim sa tu dobre, aj syn sa cítil dobre, máme tu záhradku, dvor, garáž, deti behali po dvore, nemusela som sa báť, že behajú niekde na sídlisku medzi autami.

kittykat22
28. dec 2024

@anos18 ale tak tam byvas preto lebo mas k tomu silnu citovu vazbu. To nie je pripad autorky.

anos18
28. dec 2024

@kittykat22 to nie, ale keby mal byt malú kuchyňu, tak neviem, ako by sme to riešili. V týchto bytoch bežne bývali 4-5 clenne rodiny. Zmestili sa práve vďaka tej veľkej kuchyni

autor
29. dec 2024

@sovica pracu mam v bratislave aj ma to tam taha byvat, ale robim 80% z domu. Z bodu A do bodu B (rodicia) by to bolo 60km. Potrebujem pomoc rodicov s dietatom aspon raz za tyzden. Museli by cestovat, uz su starsi. V Bratislave by som aj za 3 izbovy uz doplacala viac ako za 2izbovy. Pripada mi to nerealne ked tak nad tym teraz uvazujem. Ale tak mohla by som zohnat nejaku opatrovatelku v Bratislave je zase vacsia ponuka aj takychto sluzieb. Ale bola by som tam viac menej sama.
Velmi mi pomohla tato diskusia utriedit si myslienky, dakujem.

gaborka28
30. dec 2024

Zijem s dvomi deťmi v 2izbaku, 58 m2. Deti majú 11 a 9. Mne to vyhovuje, obyvacku mame veľkú, v pohode to funguje ako obývačka aj spálňa. Návštevy často nemame, len blízke, ktoré absolútne neriešia nejaku postel. Deti majú vlastnú izbu, aj tak najradšej trávia čas pri mne v obývačke. Treba si zvážiť - ako často chodia návštevy, aký máš rozpocet a ako to citis ty. Podľa toho si vyber. My sme celé dni v inštitúciách a doslova milujeme (zatiaľ všetci traja), keď sa večer vykotime v mojej posteli a pozrieme si telku. V poslednej dobe si ale uvedomujem, že o par rokov asi budem chciet riešiť bud rekonštrukciu (a zmenu dispozície bytu) alebo nový byt. Zatiaľ sa tym ale nezaoberám a budem to riešiť podľa možnosti a situácie.

biba_18
30. dec 2024

@kittykat22 moja mama dlhé roky žila v garsonke a skrývala periny a robí to každý v malých bytoch a dokonca si pamatám že sme ani nežili v malom byte a sme ukladali periny a vankúše do perinákov každý deň 😀 rodičia v spálni už nepamatám, ale my deti v detskej určite ...

biba_18
30. dec 2024

a čo sa týka spania - teraz sú už super gauče, ktoré sú určené aj na každodenné spanie - bez rozťahovania...

autor
30. dec 2024

@biba_18 ja som mala cele detstvo az do dospelosti izbu s bratom, a tiez sme kazdy den ustielali postel a davali periny do valendy.

lapersefona
30. dec 2024

Ja by som išla do 2 izbového je to istota finančná hlavne keď žiješ sama s dieťaťom navyše este dievča takže v pohode. Ale urpb tak ako to cítiš ty. Ale je predsa lepsie mat finančnú istotu lebo sa nedá na nikoho spolahnut

Strana
z2