Ako súd zisťuje príjem pri rozvode a výživnom?
Dobrý deň.Prosim vás,ako sa zisťuje príjem u rodičov pri rozvode?Súd chce výpisy z účtu alebo potvrdenie od zamestnávateľa?Berie súd do úvahy aj potreby otca?Napr.hypoteku,inkaso a iné účty potrebné k životu?Ake výživné môže byť z priemerného príjmu cca 2200 e v čistom na 3 deti?Ďakujem za odpoved
prečítaj si v tejto aj iných podobných fórach príspevky na túto tému, je ich tu na koni mrte.
Potvrdenie od zamestnávateľa o priemernom príjme na mesiac za rok , predkladá otec aj matka a presne to isté zamestnávatelia posielajú na súd, lebo si to od nich vyžiada. aby neklamali. výpisy so sociálnej poisťovne, tam sa ukáže aj príjem od iného zamestnávateľa.
niekedy výpisy z účtov.
doklady a bločky niekedy netreba predložiť, ale je treba spraviť tabuľku priemerných výdavkov a príjmov.
zoznam majetku, domy, byty, autá, motorky, drahé veci -hodinky, bicykle, pozemky, garáže, úspory, alebo to môže požiadať o dokladovanie oprávnená osoba, ak sa povinný zdráha plniť vyživovaciu povinnosť v primeranej sume pre potreby detí.
Závisí od veku detí, ich potrieb, situácie druhého rodiča atď
Lustruju aj v socialnej poistovni, zvykne im vsak stacit potvrdenie od zamestnavatela.. a u nas podla tejto metodiky isli https://www.justice.gov.sk/dokumenty/2024/01/Me...
@mateo37 Od exmanžela, ani odo mňa súd nepozadoval zdokladovanie príjmu, cca 7 dní od podania návrhu na rozvod prišla zamestnávateľovi žiadosť o uvedenie príjmu za posl. 12 mes. (Pojednávanie v 3/2024.)
Tabuľka bola len informatívna, výživné bolo stanovené podľa zdokladovanych výdavkov na dieťa. (A hypotéka sa do úvahy bežne neberie, len platby za "nájom", elektrina, plyn...
Píšem z môjho pohľadu, tiež platím hypotéku.)

@mateo37 ahoj. Niektoré súdy chcú výpisu z účtov, niektoré si aj sami zisťujú u zamestnávateľa. Môj manžel najprv mal dokladovať len vyplatne pásky za 12 mesiacov, potom si to dôverovali aj u zamestnávateľa, nakoľko ptotistrana namietala.
Do úvahy sa berie príjem, vyzivovacia povinnosť a až potom úvery, splátky, exekúcie atď.
Musíš dokladovať všetky príjmy aj výdavky.
Manželovi dali 13% na jedno dieťa z príjmu.
Môj ex platí tiež tak.
Záleží aj koľko ročne deti to sú a co potrebujú všetko.