Ako vypočítať výživné pre dieťa?
Ex ma 5 ročne dieťa s terajšiu manželkou. Na naše spoločné 12 ročne platí 300€ mimosúdna dohoda. Ja chcem zdvihnúť sumu na 350€. On mi tvrdí, že to nie je reálne a že keď to dá na súd tak bude platiť menej. Našla som tabuľku. Do 14 rokov je 16% do 6 rokov 14% ako si to mám vypočítať?
Keď mi nebude chcieť dať viac dám ho na súd.
@zuza265 no ak ma pri striedavke 300 eur a otecko vsetko kupil co si zmysleli..tak sa mala super. A dalsie dieta jej spravilo skrt cez rozpocet
@majamat ja zarobím cca 800€ závisí či mám od šéfa aj nejakú odmenu
a vies realne naklady na syna? ale potrebne naklady. ty zarobis malo, on zarobi sice viac, ale nijaky extraprijem nema. navyse ma aj rodinu, cize tu treba ratat aj vydavky na ktore ma narok aj jeho druhy syn.
@majamat všetko si spíšem a dám to na súd. Nemyslím si, 300 € je veľa. Ja starám 24/7 on nič. On si žije so svojou novou ako pán a na vlastneho syna je žgrlavy
Ved ho daj na sud. Pravdepodobne Ti este sj z tych 300 vezmu, ale je to na Tebe. Z toho co si napisala vobec nevyplyva, ze sa o syna nezaujima. Pride mi, ze syn s nim nechce byt lebo ziarli na brata. Co chapem, ale si myslim, ze Ty ako matka by si mu mala pomoct s tymito emociami ale miesto toho robis pravy opak. Staci si precitat Tvoje komenty ak sa takto vyjadrujes aj doma tak je jasne preco syn odmieta otca.
Tvoj muž má pravdu. Keď požiadas o zvýšenie, môžeš dostať menej ako tých 300.
Môj sused platí 350 na 2 deti. A to sa tak dohodli. Keby sa nedohodli, tak mu súd určí 280.takze na tvojom mieste by so to nechala tak. A nájdi si inú prácu, môžeš zarobiť viac.
Autorka, môj exmanžel zarobí cez 2tis. v čistom, má jediné dieťa - našu spoločnú dcéru, ktorá má 10r.. Pri rozvode pred necelým rokom som predložila čo sa týka výdavkov aj výpisy z účtu a bločky. A sudcu napr. vôbec nezaujímalo, že ja beriem dcéru na výlety, kúpalisko, do kina/divadla, atď. a že otec ju videl počas predošlého roka 4krat. Z takýchto výdavkov bral do úvahy letný tábor a letnu družinu. Dokonca zahlasil, že prečo jej kupujem knihy, nech chodí do knižnice (chodí aj tam)🤦🏻♀️ a že keďže sa rozvádzame, musíme si s dcérou znížiť štandard. Dceru mám v mojej starostlivosti, výživné mám 300€.
Ak si rozhodnutá, skús... Ak teda zdokladujes na syna mesačne 600€. Ale pri exovom prijme by som zázraky nečakala.
Veď ho volal na dovolenku😉a určite mu kúpi aj niečo, keď sú spolu kino,tričko, jedlo...len, aby si sa neprerátala...robí nejaký drahy krúžok, doučovanie, chápem, že strava a oblečenie sú drahé, ale platí celkom fajn sumu.Plus máš daňový bonus, prídavky, v podstate máš bez hypo asi toľko čo on čisty plat.A to, že prišlo ďalšie dieťa a pozornosť ide inam tak to je ..ty by si mala byť menej nepríjemná, závistliva, lebo syn to vníma.Ide do puberty aj vtedy sa vzťahy menia.Nemusel mu kúpiť žiadny počítač, mobil nájdi si ty chlapa a nech mu kúpi.Dievcata zdrali by ste tých mužov z kože.Samozrejmr vyskúšať súd môžeš, keď dolozis, že sa situácia zmenila vyššie nároky, rastie potom stredná škola a budeš pýtať znova
@caramellka no vidíš, ja tiež poberám výživné, ale ani by mi nenapadlo tam dávať rozpočet na kúpalisko, výlety, divadlá aj kiná. Lebo ani v nerozvedených rodinách sa neberú deti na drahé kúpalisko - ide sa na jazero, kde sa neplatí vstup, na výlety sa chodí s malým rozpočtom - lepeňáky a na mieste zmrzlina. Ak mám na to, super. Ale nepýtala by som si na to polovicu od exa, aj na dovolenky deti beriem, ale viem, že by bolo nefér si na to pýtať polovicu. Musí na to ex mať? Nemusí. To naozaj nie je nutnosť na to, aby som vychovala dieťa. A sudca má pravdu, lebo nutnosť cez prázdniny môže byť tábor a družina, kvôli práci, ale to čo si popísala ty nie. Ja som sa o výživné súdiť nemusela, slušne sme sa dohodli.
@ina2405 Ja som to napísala ilustračne pre autorku, isto som tam nedávala bločky z kúpaliska a už vôbec nie z dovolenky.😉 Ale samozrejme, že oblečenie, obuv, školské potreby, krúžky, lieky, okuliare, časť nákladov na bývanie a pod.
A že ste sa slušne dohodli je fajn, so mnou ex odmietal komunikovať niekoľko mesiacov a ani dcéru nekontaktoval, takže výživné sa riešilo v rámci rozvodu.
@caramellka rozumiem
Ty akurat tak vytrieskas z toho znizenie vyzivneho. Ale kto chce kam, pomozme mu tam.
@slavomira236 ono zas nemá byť presná polovica, nakoľko sa má zohľadňovať aj osobná starostlivosť a keď sa jeden nestará, reapm v omnoho menšej miere, tak potom nie pol na pol, ale adekvátny pomer. S ostatným všetkým co bolo napísané aj od ostatných súhlasim. Má slušné výživné, ex nemá nijak vysoký príjem, je aj ona povinná prispievať na svoje dieťa......
@ariesi ale tuo autorkin sa stara( mozno teraz trochu menej uz dieta nieje stredobodom pozornosti a nenaju bsetko co si zmyslia,).mala vyzivne 300 eura aj striedavu starostlivost
Sama pisala ze ho vsade bral vsetko kupil co povedala.
@autorka ked sa z jeho prijmu 1500eur odrata 600 eur vyzivne na dve deti, zostane mu o 100e viac ako tebe... kde si zije ako pan? Teba akurat stve, ze on je stastny v novom vztahu a ty si sama so svojou nenavistou... keby si syna nehuckala a nemanipulovala, siel by aj na dovolenku a travil cas s otcom a surodencom .. kazdopadne, v tomto pripade drzim palce na sude otcovi...
A ešte ti poviem, že ti sudca povie aby si zmenila prácu a viac zarobila. Tvoj ex zato nemôže ze si nechceš nájsť lepšie platenú prácu, a ty kvôli tomu chceš viac vyzivne od neho.
Autorka neviem čo by si ešte chcela,veď ti platí krásne výživné.Co by si robila keby ti neplatil vôbec nič,ako by si prežila?Veľa žien nedostáva žiadne výživné,musia sa zaobstarať sami a nesťažujú sa.
ja som pocula o vyzivnom do 50e, dokonca mozno nejakych *37e. bolo to davnejsie, teraz by to asi bola vyssia suma, neviem teda ako sa to berie,a le 300e z platu 1500e je parada. neviem kde si nabrala, ze to nie je az tak vela. no je to teda dost. malokto tolko dostane na 1 dieta.
Tak ty si dobre zatrpknutá.

@majamat pytala som sa a neodpovedala. V podstate od toho sa bude odvijat aj vyzivne, takze podstatna otazka.