icon

Ako vysporiadať spoluvlastníctvo domu a pozemku?

9. máj 2025

Prosím o radu ako ďalej. Otec zdedl 1/2 domu po nebohom bratovi, nemal iných príbuzných.Kratko na to zomrel aj otec. Strýko sa oženil až po 50ke , vlastné deti nemal. Na sklonku života sa pohádali s manžekou, potom mali osobné vchody. Asi sa aj rozviedli, netuším.
Momentálne vlastním 1/2 podielu ja. 1/4 vlastní syn tej panej a po 1/8 dvaja vnuci tej panej. Dúfam že som to napísala zrozumiteľne. Všetci týto ľudia žijú v zahraničí, neplatia dne, nestarajú sa o nehnuteľnosť , nič, poslala som im dopis kvôli vysporiadaniu ale doporučené listy mi došli naspäť.
Chcela by som dať na súd aby sa konečne vysporiadal vlastnícky podiel. 2000m2 pozemku, dom má dve súpisné čísla, dva vchody. Nájde sa niekto kto by poradil? Poskytol použiteľný vzor/link žiadosti na súd?

kirakira
9. máj 2025

Pomôže znalecký posudok zameraný na rozdelenie stavby na 2 byty. Potom treba isť za advokátom lebo sú nezastihnuteľní. Ten by spracoval žalobu na vysporiadanie tým že by súd vysporiadal podielové spoluvlastníctvo domu tak, že by prikázal katastru zapísať do domu 2 byty a jeden z nich zapísať na Vás.
Čo sa týka pozemku treba posúdiť situáciu či je možné rozdeliť aj pozemok, resp. jeho časť. Závisí to od miestnych pomerov. Ak by to šlo rozdeliť tak treba k tomu GP.

Ak teda sú mimo na neznámom pobyte, resp. doručenky nepreberajú a o nehnuteľnosť sa nastarajú treba zvážiť aj riešenie kde by to šlo žalobou celé na Vás s tým, že peniaze budú mať v depozite.

autor
9. máj 2025
@kirakira

Pomôže znalecký posudok zameraný na rozdelenie stavby na 2 byty. Potom treba isť za advokátom lebo sú nezastihnuteľní. Ten by spracoval žalobu na vysporiadanie tým že by súd vysporiadal podielové spoluvlastníctvo domu tak, že by prikázal katastru zapísať do domu 2 byty a jeden z nich zapísať na Vás.
Čo sa týka pozemku treba posúdiť situáciu či je možné rozdeliť aj pozemok, resp. jeho časť. Závisí to od miestnych pomerov. Ak by to šlo rozdeliť tak treba k tomu GP.

Ak teda sú mimo na neznámom pobyte, resp. doručenky nepreberajú a o nehnuteľnosť sa nastarajú treba zvážiť aj riešenie kde by to šlo žalobou celé na Vás s tým, že peniaze budú mať v depozite.

@kirakira nemám právnika ale kdesi som čítala že to súd určí človeka čo vypracuje papiere a na základe toho rozhodne súd čo komu bude v budúcnosti patriť