Ako zabezpečiť starostlivosť o deti počas PN?
Ahojte, na konci mesiaca ma čaká rozvod. Manželovi som navrhovala striedavu starostlivosť, ale on s nou nesúhlasí, pretože sa presťahoval asi 80km od miesta bydliska detí k milenke., čiže deti ostávajú mne. Avšak mne tento týždeň diagnostikovali vážne ochorenie, ktoré si vyžaduje operáciu a následnú liečbu. Chcem, aby sa postaral o deti aspoň mesiac kým sa nedám trochu dokopy po operácii. Samozrejme, to budem riešiť ešte aj s koliznou opatrovníčkou. Mam mu na súde navrhnúť, aby si deti zobral do svojej starostlivosti a potom zas požiadať o zmenu ďalším návrhom na súd?? S deťmi mi nemá kto pomôcť a ani opatrovateľka neprichádza do úvahy, finančne by som to nezvládla, keďže budem bez zárobku a mame tri malé deti. Dobrovoľne sa o ne určite nepostara. Čo mám robiť, vie mi niekto prosím poradiť? Ďakujem veľmi pekne za Vaše odpovede 🙏
@maciatkolulu to je. Ale on má takú istú povinnosť voči deťom ako aj ona. A zatiaľ sú není ani rozvedený. Mal by sa na ich výchove a starostlivosti rovnako podieľať. A pokiaľ viem, tak zatiaľ deti neboli zverejnené len autorke. Takže milenka je teraz nie prvoradá ale jeho deti áno. Inak je to zanedbanie dieťaťa.
Tak, deti majú otca a to žiadny súd neodklepne, aby išli do domova. Takže otec deti nech sa pripraví, že to nie je len deti urobiť a odísť, ale aj sa pekne starať. Tá jeho milenka rýchlo zistí, že to nie len o tom začať si so ženatým chlapom s 3 deťmi.
Chod za koliznou, my sme sice mali striedavku, ale v rodicovskej dohode bola klauzula o tom, ze rodicia v pripade vynimocnych situacii spolupracuju a poskytuju podporu a pomoc druhemu rodicovi. A toto je u Vas vynimocna situacia. Ak mas normalny vztah so svokrovcami, mozno by mu mohli dohovorit. Ved si nejdes valat sunky.
Jezisi, zenske, niektore ste uplne vykvety. Ja som mala dve det s muzkom, s ktorym som zila 16 rokov a potom stacila jedna kriza, a klipkanie ocickami od kolegyne a kedze panko mal pocit, ze sa mu nevenujem, mali sme doma novorodenca, tak si zacal s druhou. Myslite ze toto odhadnete x rokov dopredu? Keby ano, tak nie su rozvody.
Rodičovské práva a povinnosti
Ako matka alebo otec máte zodpovednosť za výchovu, vzdelanie a majetok svojich detí. Takisto ste zákonným zástupom svojich detí.
Vo všetkých členských štátoch EÚ má automaticky rodičovské práva a povinnosti vo vzťahu k dieťaťu matka, ako aj otec, ktorý je manželom matky. Vo väčšine prípadov vykonávajú rodičia tieto práva a povinnosti spoločne.
Predpisy, ktoré určujú práva a povinnosti otca, ktorý nie je manželom matky, sa v jednotlivých krajinách líšia.
Viac informácií o predpisoch upravujúcich rodičovské práva a povinnosti vo vašej krajine. Stránka https://europa.eu
... a o pár mesiacov/rokov, ked už milenka nebude, a on si to rozmyslí, bude sa biť o striedavku jedna radosť a súd mu to s radosťou a láskou odklepne. Minule na to bola presne diskusia, kedy sa matka rozčuľovala, že kým bola mladá milenka vo vzťahu, tak deti nechcel, keď už bol opäť sám, deti išli do striedavky lebo už tatko tak chcel a keď sa ona na súde ohradila, že super, ale keď ja som chcela striedavku pred rokmi, kedy by to aj mne bodlo, tak on ani za svet a nemusel, tak bola ešte poučená, že "nemožno nútiť". Aj v diskusii, lebo veď nikoho nemožno nútiť. S čím súhlasím, po tej právnej stránke, len povedzme si aj po tej ľudskej: ak matka nechce, aby deti išli do domova (čo v žiadnom prípade nechce, a ani na to nemyslí, ak je príčetná), tak tie deti bude a musí mať. AJ keď je chorá, nevládna, po operácii.... naopak, otecko môže. Podľa nálady a uváženia. Teraz sa mi páči červené autíčko, tak predám modré... potom chcem opäť červené. A keďže momentálne NECHCEM, tak nebudem mať, veď nútiť nemôžeme ... ale keď zrazu chcem, tak bez mihnutia oka dostanem, lebo teraz ma to baví... veď deti fungujú ako autíčka, či plyšáčiky, teraz som na koníky, potom na dinosaury, chcem/nechcem, chce sa mi/nechce sa mi. V TOMTO bola tá nespravodlivosť voči tej autorke.
@autorka, tebe žiaľ neporadím, a v tomto musím uznať, že napriek všetkému, niektoré majú pravdu vyššie: neprinútiš a radšej za týchto okolností ani na tom netrvať. Radšej mať opatrovanie niekým cudzím na pár hodín (nech na to aspoň pekne krásne prispeje). A keď si to rozmyslí (lebo on SMIE, ty MUSÍŠ a vždy a za každých okolností), ideálne po čase, keď už nabehneš s deťmi na nejaký režim a utrasieš sa, tak tiež len skloniť hlavu a privoliť, bez rečí, aby si ku koncu dňa nevypočula ešte: ale veď napokon máš to, čo si pôvodne chcela, už chce byť zase oteckom, tak hurá.
@oblecenie99 to aj potom závisí od toho, na koho natrafí. Kolegyňa keď mala rozvod a súdy, tak sudkyňa bola názoru, že aj otec má povinnosť a musí nielen môže a keď chce. I keď pánko bol na dlhodobej PN, nerobil lebo nechcel, majetky predpísané na matku, brata atd.. celý život vy.. systémom, ešte aj od svojej ex chcel aby mu platila alimenty, sudkyňa v tomto bola nekompromisná a jeho návrhy zamietla a musel platiť. To už potom riešil tam exekútor, Tam deti s ním nechceli byť a nechceli ho, tak ani nikto nenútil.
@maury Môže byť. Osobne nerobím rozvody vôbec, tak netuším, aká je prax, ale veľmi ma zaskočili nedávne diskusie, z ktorých vyplýva, že rozhodovacia prax sa zrejme posunula k smerom k striedavým starostlivostiam, kedysi to bola skôr rarita.
@oblecenie99 tomu verím. Je to individuálne v každom štáte, aj tu by to malo byť zamozrejmosť. Ale v legislatíve EU, ktorej my sme členským štátom je zakotvené, že nielen matka, ale aj otec je zákonným zástupcom svojich detí a má zodpovednosť za výchovu, vzdelanie a majetok svojich detí. Tak by sa to už mohlo pohnúť. Keď si narobí deti, tak prevziať za ne zodpovednosť a nie nemusí, môže len keď chce. A na druhú stranu, keď sa správa ako debil tak ktovie aké to bude mať následky a potom to riešiť právne, keď na všetko sa čaká. Beh na dlhé lakte a finančne aj vo všetkých smeroch náročný.
@maciatkolulu onko pacienti zvládajú po operácii chodiť do prace? Skus netrepat kraviny. Mesiac po operácii si rada, že dokážeš vstať z postele bez toho aby si sa nepovracala. Po operácii chodíš na chemo a to nie je žiadne terno

@weronika171717 super, ďakujem, si veľmi milá. Možno na tom súde nakoniec pristane a dohodneme sa. Lebo pred všetkymi to hra na milujúceho otca. Tak ak na to nepristupi, tak tam bude za totálneho idiota pred všetkými...