icon

Ako získať náhradné výživné pre dieťa?

7. apr 2025

Ahojte , chcem sa informovať. Otec dieťaťa neplatí výživné už dobrých 5 rokov. Je v zahraničí , je z neho troska má aj problémy so zákonom. Má ale super rodičov a z úcty k nim som si povedala že nebudem mu nakladať ešte aby skončil v base kvôli mne (moja hlúposť viem) . Teraz som ale asi dostala rozum , viac ľudí mi dohováralo nech niesom hlúpa. Idem podať návrh na náhradné výživné. Za kým prosím zájsť najprv ako to prebieha ? Za exekútorom ? A ďalšia vec tých 5 rokov dozadu mi asi nepreplatia však ? A súd mu kedysi určil najmenšie výživné vychádzalo to na smiešnych 30€ ...môžem najprv požiadať o náhradné výživné a potom o zvýšenie ? Syn má už 14 rokov , chodí na futbal , krúžky , škola , náklady sú neskutočné. Od čoho závisí zvýšenie od nákladov, alebo od mzdy otca ? (O ňom tuším iba to , že žije v zahraničí vôbec sa nezaujíma nie sme v kontakte a určite robí na čierno ako celý život kvôli exekúciám) Ďakujem

xxxxxnnnnn
7. apr 2025

Skús napísať do poradne rodinného práva. Judr. Smetana určite poradí https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...

autor
7. apr 2025

Ďakujem pekne , hneď som aj písala nevedela som že tu je taká poradňa ❤️

gaaabkaaa
7. apr 2025

Prv treba zapojit Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, az potom s pravoplatnym rozsudkom o urceni vyzivneho pojdes na UPSVaR poziadat o nahradne vyzivne, ktore je vyplacane az od mesiaca v ktorom o nho poziadas v sume ktoru ma povinny urcenu v rozsudku. Mozes hned aj sudne ziadat o zvysenie vyzivneho, po pravoplatnom rozhodnuti o zvyseni ti UPSVaR zvysi sumu poberaneho nahradneho vyzivneho.

autor
7. apr 2025

@gaaabkaaa práveže rozsudok o určení výživného už mám , síce starý asi 10 rokov ale stále platný. Tam je uvedené to najnižšie výživné .

gaaabkaaa
7. apr 2025

A s tym sa mas obratit na Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, ako som pisala