icon

Alimenty a rozvod

13. jún 2023

Dobrý deň, prosím ak mi viete poradiť, budem vám vďačná.S mužom nežijeme už dlhšiu dobu, odsťahoval sa. Mali sme dlhodobo prenajatý byt a on teraz býva na chate ktorá patrí jeho rodičom. Prenajom teraz platim ja,aj stravu a všetko ostatné ale nevychádza mi to a musím siahať na úspory.Teraz mám choré mladšie dieťa a zase menej zarobím.On mi na deti občas pošle nejaké peniaze.Posledný mesiac a pol mi ale nič nedal.Je živnostník a povedal mi že mu krachuje firma a v marci si podal nízke daňové priznanie, ževraj nemal ani nárok na daňový bonus.Doteraz ho poberal on.Má 2 pôžičky, z toho jednu viem ze platí 400€, druhú pôžičku platí 80€, platí si životné poistenie aj doplnkové dôchodkové poistenie.Vedel dopredu že vzťah medzi nami krachuje a mám pocit že toto urobil naschvál.V minukosti sa mi týmto vyhrážal.Keď bude súd rozhodovať o výške výživného môžem toto na súde povedať? Neviem, nevyznám sa v tom ale môže súd požiadať banku o výpis z účtov? Pretože jeho výdavky presahujú príjmy z podnikania.
Ďakujem.

Strana
z2
pribinak
13. jún 2023

Už dávno si mala mat na súde podané návrh na výživné
To ze má pôžičky je jeho problém, na deti prispievať musí

deti95060810
13. jún 2023

na pôžičky súd prizerať bude, však nie je možné aby ti platil istú čiastku, a jemu nezostalo nič...
súd berie do úvahy všetky záväzky partnera - pôžičky, alimenty na iné deti, úvery, .....
tak isto aj tvoje záväzky sa budú zaratávať - nájom, úver, .....

vroni
13. jún 2023

@deti95060810, no nebude. Výživné ma prednosť pred pozickami. A ťažko bude pán "podnikateľ" vysvetľovať, ze ma nulové daňové priznania a mesačne výdavky vyššie ako príjmy. Zase celkom na hlavu padnuti na súde tiež nie sú.

hipuska
13. jún 2023

No ale bacha. Keďže nemáte zrušené BSM, tie pôžičky sú spoločné. Aby ťa nedostal ešte do problémov

deti95060810
13. jún 2023

@vroni pozerá sa... nenechajú predsa chlapa bez e...

vroni
13. jún 2023

@deti95060810, no, sud neodklepne výživné 800 euro niekomu, kto zarobí len 600. To áno. Ale podnikateľovi s "nulovym" daňovým priznaním a mesačnými nákladmi vo výške 2000 euro kľudne par stovák dajú. Tak isto, keď zarobí 800 a ma 790 úver, ma smolu a dostane platiť alimenty podla výšky svojho platu a nie podla výšky úveru. Smola.

ropucha6
13. jún 2023

@deti95060810 kolko sudcov poslalo takychto vychcanych chlapikov najst si lepsi job. Nastastie sa situacia v tomto zlepsuje.

autor
13. jún 2023

Neviete kolko približne by bolo výživne keď deti majú 4 a 12 rokov? Aj dnes som mu volala a znovu mi povedal toto. Biznis nejde. Povedala som mu tak sa niekde zamestnaj.Povedal ze to je len prechodne obdobie.A ja mám ako potom vyžiť keď je vsetko drahé?

cacianka
13. jún 2023

To ti nikto nevyveští, koľko ti súd odklepne
Ale odhadujem že keď podáš návrh na súd, na mladšie 100+ a staršie 150, mohol by to vyjsť.
Hlavne je aby si si spravila zoznam všetkých výdavkov, ktoré máš na seba, domácnosť , a deti.
Z toho oddelene označ koľko prípadne na deti, čiže výdavky deleno 3, aj nezabudni na plyn, voda, elektrina, smeti, nájomné, pravidelne mesačné platby,.ak platíš niečo nepravidelne, rozrataj priemerne na mesiac.

mira0611
13. jún 2023

Ahoj, kamaratka mala tento isty problem, tam bolo len 1 dieta, cca.1rok sa natahoval rozvod aj kvoli covidu.
Sud si vypyta jeho vypisy z uctu, neboj sa, aj tvoje si vypyta. Nebude sa prihliadat na jeho vydavky, len na to, co potrebuju deti. Kamaratka mala vtedy 3 rocne dieta, manzel podal danove priznanie, ze zarobi ako stavbar na zivnost 700 euro/mesacne - vydavky/ 200 uver, 150 najomne pre bytove, ine vydavky 50 euro/ povedal ze bude platit 70 euro, sudkyna sa mu vysmiala a zacal platit na dcerku 150 euro, teraz s tym istym prijmom, mu navysili, kedze mala ide do skoly na 210 euro.
Ty na 2 deti mozes dostat na mensiu 150 a na vacsiu aj 200. Ja som rozvedena mam vyzivne 300 euro, kamaratka 250 euro, tak isto aj ostane baby maju podobne.

To, ci si uplatnil bonus alebo nie sa mozes spytat aj na danovom urade, kedze ty si matka deti.
Narok na danovy bonus a mesacny prispevok 60euro/mesiac/dieta ma ten rodic, ktory deti vychovava.

hipuska
13. jún 2023

Len doplním, podaj si v žiadosti - že žiadas platiť od dňa podania (nie rozhodnutia). Takto ti doplatí aj spätne ak by sa to vlieklo. A k tomu daňovému bonusu, podaj si dodatočné daňové priznanie-a tam požiadaj o jeho vyplatenie za rok 2022. Len neviem, dokedy bola lehota na jeho podanie.

hipuska
13. jún 2023

@mira0611 to výživné máte na kolko deti?

cacianka
13. jún 2023

Odporúčam podať neodkladne opatrenie vo veci zverenie deti do tvojej starostlivosti, určenie výživného na maloleté deti a určenie styku. Toto prebehne do 30 dní, a nemusíš čakať kým s milostivemu uráči. Potom môže byť riadne pojednávanie, ale kým k nemu dôjde a prebehne , môže byť aj pol roka / rok a toľko bez € nevydržiš keď je tatko taký vychcaný.
Na nete napr. profesia si vyhľadaj pracovné pozície , podľa toho aké má muž vzdelanie a profesiu, aký ponúkajú plat, kľudne sa môže zamestnať a z platu by si mohla žiadať cca 20- 30% výživné na deti.
Až keď bude súdom odklepnute výživné , môžeš poslať na neho exekútora keby neplatil, zabaviť vodičák, riešiť náhradné výživné od štátu

autor
13. jún 2023

@cacianka Tak to sa poteší, veď čo je pre neho 250€ mesačne. Vždy zarábal výborne a neverím mu že nemá peniaze. Ešte som zabudla že platí aj leasing auta. Bude súd akceptovať keď si pofotím jeho výdavky? Pôžičky, leasing, životné poistenie atď.? Ide mi o spravodlivosť, starám sa o deti, vsetko je drahé. Keď súd zistí že podal falošné, nízke daňové priznanie bude mať z toho problém? Napr.pokutu od daňového úradu?

autor
13. jún 2023

@hipuska Toto som nevedela, ďakujem pekne.Urobím tak ako mi radíš.

autor
13. jún 2023

@hipuska Dve deti.

cacianka
14. jún 2023

súd nebude veľmi riešiť jeho falošé podanie daní, asi iba aj´k by to bolo fakt príliš, neviem ako to chodí.
ale viem že dobre spravíš, ak si prehrabeš všetky jeho papiere, všetko, ti môže pomôcť.
Výpisy z účtov, investície, výdavky, lebo ak deklaruje príjem 1 000 € a stále si kupuje drahé veci, platil výlety, dovolenky, lyžovačky, značkové oblečenie, čo minie priemerne za mesiac 1500 e, tak súd pochopí že nie je taký chudobný ako vyhlasuje.
ja už pár rokov radím ženám, aby si v takýchto prípadoch prelustrovali všetky rodinné papiere, účty, schovali dokumenty na bezpečné miesto, urobili kópie mužových papierov (pracovné zmluvy, platové dekréty, výplatné pásky, doklady o nákupoch,
. je pravda že si súd vyžiada potvrdenie o priemernom plate od zamestnávateľa ( viem že u tvojho je to iné) , ale vieme ako je to na dlhé lakte ,
veľa chlapov má bočné utajované príjmy, takže výplata nekorešponduje s nákupmi a výdavkami,
tak si treba pomôcť, aby sa konanie urýchlilo, aby mali ženy v rukách podklady a dôkazy, lebo vieme tiež ako oteckovia žgrlavia na svojich deťoch , že im stačí 20e a všetko naviac minie žena na kabelky a sandálky tak just nedajú a neplatia viac.

cacianka
14. jún 2023

takže odfoť si, sprav si tabuľku a pekne porovnaj. nečakaj že bude férový, ked už teraz zahmlieva, balamutí, tak sa priprav a pozbieraj všetko, nemyslím špinu ako takú, ale podklady a dôkazy. určite to oceníš a budeš v obraze, ani ťa neopije rožkom. € nepotrebuješ pre seba, ale pre deti. zatial rieš aspoň to neodkladné - máš dôkaz že sa odsťahoval, € neposiela alebo iba drobné, o deti sa netrhá ani sa nestará, všetko je na tvojich pleciach. napíš v návrhu od kedy neprispieva a ked pošle tak koľko to bolo, a žiadaj od termínu odkedy neprispieva, alebo aspoň odo dňa podania.

eliska13
14. jún 2023

Neviem načo čakáš?Aký pozicaj taký vráť.Teraz nejde biznis to máš povedat deťom, keď treba jesť či platiť nájomné?Keď nejde biznis nech vyhlási bankrot, alebo sa zamestná, alebo žije z peňazí čo našetril, keď bolo dobre.Vsetko odfot, zrátaj a hneď ziadaj súdne!

eliska13
14. jún 2023

@deti95060810 nepis hlúposti!Tak nech preda auto, býva u rodičov za energie a ich matka musí siahať na rezervu.Prvorade je vždy výživné!aj, keby nemal platiť pôžičky a bude mať exekútora výživné je alfa omega

deti95060810
14. jún 2023

@eliska13 to si myslíš len ty... asi si na tom súde ešte nebola...😉

eliska13
14. jún 2023

@deti95060810 nebola, ale robím s tým z opačnej strany.Ak chlap musí platit hypo a niekde bývať tak to zavaží, ale nie leasing a ostatné smiešne pohľadávky.To by každý nabral pôžičky a povedal, že na výživné mu nezostava

monulienkamt
14. jún 2023

Minimálne začni tým, že si ty uplatnis daňový bonus, nahlas si to v práci, jemu len oznam, že ho budeš poberat ty, daj si v ročnom zúčtovaní doplatiť aj za prvé mesiace v tomto roku, ak je živnostník, neuplatní si ho v danovom priznaní. A hlavne nežije s deťmi v spoločnej domácnosti, nemá nárok ho poberať. Co sa týka ostatných veci, určite podať návrh na zverenie deti do tvojej starostlivosti a návrh na výživné, nečakaj...nech sa aj posklada, ma deti, stále ma voči nim výživovaciu povinnosť, a nie ze firma krachuje nemám, ze mu nie je hanba, debilovi...

autor
14. jún 2023

Už som si pofotila všetky jeho výdavky ktoré má, pôžičky a iné.Vždy sa mu darilo, vždy mal práce toľko ze robieval aj cez vikendy a zrazu keď už videl že krachuje vzťah tak mu biznis nejde? Je mi jasné že sa mi chce mstiť aj cez deti.

mira0611
14. jún 2023

@hipuska na 1, ale zarobok mal otecko cez 2000 euro. Takze ma co jest aj ucty si platit.

cacianka
14. jún 2023

Využi všetko, preňúraj všetko, kým sa nezobudí a nezoberie doklady k sebe. Veľmi si uľahčiš potom konanie o výživné.
Kľudne navrhni nielen bežné mesačné, ale aj mimoriadne výdavky napr. Škola v prírode, školská taška, krúžky, lyžiarsky výcvik, plavecký výcvik, okuliare, zubný strojček, rehabilitácia, oblečenie na sezónu, poplatky na začiatku školského roka, (teda čo by deti potrebovali z toho)aspoň 50: 50,
Alebo to môže dávať na účet ako šetrenie a z toho poplatis mimoriadne výdavky

autor
15. jún 2023

@cacianka Ďakujem 😊

autor
15. jún 2023

@hipuska V pondelok pôjdem podať žiadosť o zverenie detí do mojej starostlivosti a o výživné.Teraz mám choré mladšie dieťa, má silnú angínu, horúčky už ustupili ale nechcem s ním cestovať autobusom do okresného mesta. Prosím, nevieš či tam mi dajú tlačivo na vyplnenie alebo ako? A keď si do žiadosti vyplním že žiadam platiť výživné odo dňa podania tak do mesiaca by mi už mal poslať peniaze ? A ak mi nedá ako mám dalej postupovať? Včera som mu znovu telefonovala a vykričal ma že mu volám len o peniaze, že len " podojiť " ho chcem.Tak on vie že zarábam mesačne necelých 700€ a takmer cela moja výplata ide na prenájom 2 izboveho bytu a predsa vsetko je drahé a teraz naše staršie dieťa bude mať 2 školské koncoročné výlety a to mám ako všetko poplatiť sama? Či nepôjde nikam, len preto lebo mi on robí zle? Keď od nás odchadzal tak vykrikoval že bez neho si neporadíme.Budem musieť pohľadať do prenájmu 1 izbový byt, takto mi on môže kedykoľvek povedať že nemá peniaze a mne raz úspory dôjdu. A kedže on je živnostník, potrebuje k praci auto.Niekde som čítala že keď neplatí otec výživné zoberú mu vodičák, je to ešte tak? Ďakujem.

sasanka605
15. jún 2023

Boze to je hajzel a chudak, prepac. Len som to precitala a neporadim s vacsinou ale na FB co radia pravnici - nezaplati vyzivne (po novom myslim staci 1 mesiac) a ides za exekutorom a ano, ten mu moze aj vziat vodicak. Nemyslim ale ze by to bolo prve co exe urobi. Mne sa paci ze on je chudacik ale ci maju jeho deti z coho sa najest ma u prdele. Jooj som sa za teba nas.ala na rano

cacianka
15. jún 2023

Myslím že som ti už písala - podávaš návrh, nie žiadosť. Hľadaj pod názvom Návrh na neodkladne opatrenie, to súd rozhodne do 30 dní.
Tlačivá nikde na to nie sú, to musíš napísať ty sama .na nete nájdeš vzory, ako to má vyzerať , na čo nezabudnúť .
Najlepšie napísať na počítači, vytlačiť rovno minimálne 3x, .
Pôjdeš s tým na súd do podateľne súdu, všetko opeciatkuju ako príjem pošty, 1x ti vrátia ako potvrdenie že si podala, dajú značku konania.
2x zostava na súde,

Strana
z2