icon

Anulácia manželstva

20. jan 2023

Mate skusenosti s anulaciou manželstva?

gejb
21. jan 2023

@nikol5551 a ja mam osobnú skúsenosť. Všetko vybavene na Slovensku v mieste sobáša.
Vo Vatikáne riešia len keď sa človek proti rozsudku odvola.

butterfly333
21. jan 2023

@gejb môžem napísať ss tiež by som to rada absolvovala

aninka30
21. jan 2023

@mell27 ak by som mohla poprosit do ss ake dovody vam uznali?aky bol postup?kde zacat?

aninka30
21. jan 2023

@j.sarika1710 poprosim info

zuzliq
21. jan 2023

@aninka30 ja tiež skúsim poradiť. V denníku Postoj vyšla séria rozhovorov o anulácii manželstva. Cirkevný právnik tam hovoril o dôvodoch, aj spôsobe, ako na to. Skúste si prečítať.

fkata
21. jan 2023

Áno, je to možné, cez cirkevný súd.
Ten, môže manželstvo anulovať, čiže bude neplatné. Nie je to rozvod, ale je to vlastne nulitné manželstvo, ktoré akoby ani neexistovalo, čiže neskôr dotyčný môže mať cirkevný sobáš.
Nie je potrebné riešiť nulitné manželstvo vo Vatikáne.

lenkadenisa
21. jan 2023

@autorka môj manžel má prvé manželstvo anulované

any_soj
21. jan 2023

@tiezjedna ja len že anulacia = vyhlásenie za neplatné. Rovnako v cirkevnom aj v štátnom práve. Čiže keď neboli splnené podmienky pre vznik manželstva.

any_soj
21. jan 2023

@rony2255 k tým dôvodom, že ak nevedela pred svadbou o jeho neplodnosti, chorobe,... - to je dôvod na anulaciu LEN ak on to vedel a zatajil. Ak to nevedel ani on, platí v zdraví i chorobe. Naopak impotencia, neschopnosť pohlavného styku, je dôvod na anulaciu, lebo bez sexu manželstvo nevzniklo, sex je nevyhnutný, realizuje sa ním vyslovený manželský sľub.
A k týraniu - samotné týranie nie je dôvod na anulaciu (na odchod od manžela samozrejme áno). Mohol by byť, ak už muž predtým niekoho týral, čiže sa vedelo, že má také sklony, ale manželka to pred svadbou nevedela.

kissova
21. jan 2023

Manžel mal sobáš s prvou ženou cirkevný ,po rokoch sa rozviedli , keď sa dozvedela že si našiel inú (mňa) tak podala žiadosť o rozvod aj v cirkvi. Už sme boli manželia keď mu domov došiel papier z arcidiecézy či súhlasí alebo nie .nakoľko podala žiadosť o rozvod aj v cirkvi a po odpovedi trvalo asi mesiac dva keď prišla odpoveď že sú oficiálne rozvedený aj pred bohom

lenkadenisa
21. jan 2023

@kissova to nejak krátko, my sme to mali tak za pol roka a trebalo chodiť na výpovede

nela82
21. jan 2023

Poznám v okolí pár ľudí,čo si tým prešli a úprimne mi to príde na 99%klamstvo.Mozem povedať ZŠ tých ľudí čo ich poznám...priam nevhodné niečo také žiadať a s kľudne klamat ešte aj biskupovi,čo komu...

mell27
21. jan 2023

@nela82 áno, sudcov oklamať je možné, ale Boha nie!

nela82
21. jan 2023

@mell27 presne...kvôli svojej "spokojnosti a alibi" ide každý druhý anulovat manzelstvo🙈

alantroj
21. jan 2023

Poznam 2 pripady. Jeden bol gay snazil sa tajit a aj mali dieta kym ho nenacapala. Tak sa priznal a anulovali im. Druhy ze baba s nim nechcela spat ani rok po svadbe. Na zaklade potvrdenia od dok ze je panna anulovali sobaz lebo k naplneniu manzelstva nikdy nedoslo.

kamatopo
21. jan 2023

Mne anulovali pred nedávnom. Trvalo to tri roky a našťastie žiadny Vatikán som neabsolvovala.

kamatopo
21. jan 2023

@rony2255 mne bolo manželstvo anulovane cirkevným súdom v diecéze kde bývam. Pápež s tým nič nemal.

kamatopo
21. jan 2023

@mell27
@nela82 maminy ja keď som bola na výpovedi tak som sa neodvážila klamať. Mala som pocit že tí čo viedli výpoveď do mňa doslova vidia. Sú to študovani ľudia. A to že klamal a prekrucal môj ex mne len pomohlo v tom že som anulaciu dosiahla.

rony2255
Autor odpoveď zmazal
zuzubb007
21. jan 2023

Naco anulovat, vsak sa rozvediem, toto by som zakazala anulaciu k comu to je pre dobry pocit cloveka, ze nie nebola som zosobasena cisty trapas

rony2255
21. jan 2023

@zuzubb007 tak v prípade, že muž zatajil, že je neplodný alebo jej po čase povie, že on je vlastne gay a žena chce rodinu..., tak tú anuláciu chápem.
Sú určené dôvody, pre ktoré je manželstvo neplatné, resp. môže byť uznané za neplatné

kamatopo
21. jan 2023

@zuzubb007 áno je to pre ten pocit. Niekto využil city a situáciu a vohnal druhého človeka do niečoho čo neplánoval ani dodržať ani sa tým riadiť. Tak ja mám teraz dobrý pocit, že som není s týmto človekom, ktorý od začiatku neplánoval žiť ako prisahal zviazaná a som slobodná nielen pred civilným súdom ale aj pred Bohom.

mell27
21. jan 2023

@zuzubb007 po anulácii manželstva sa môžeš vydať v kostole, takže to má význam pre tých, ktorí chcú svoju vieru žiť a mať rodinu. Pre mňa je anulacia druhá šanca v živote.

nela82
21. jan 2023

@mell27 mne to príde také nekrestanske...2-krat sa chcieť vydať v kostole.

kamatopo
21. jan 2023

@nela82 a čo je na tom nekresťanské ??? Áno idem sa vydať druhý krát v kostole. Práveže teraz sa cítim nekresťansky. Zabrzdil má jeden jedinec čo svoj sľub nebral vážne a ani ho nemienil dodržať. Ak si vydatá v kostole tak si váž ,že si si vymenila sľub s človekom ,ktorý to bral vážne a od srdca. Našťastie sa dá všetko napraviť.

mell27
21. jan 2023

@nela82 čo je na tom nekresťanské? Môj exmanžel ma dostal do manželstva podvodom, je prirodzené, že sa voči tomu bránim. Vôbec sa nehanbím za to, že pôjdem druhýkrát pred oltár a nevidím na tom nič zlé. 😊

mell27
21. jan 2023

@kamatopo ako dlho si po anulácii? Mne prišiel minulý týždeň právoplatný definitívny rozsudok. 😊

kamatopo
21. jan 2023

@mell27 od 13.12. 22 mam právoplatný.

butterfly333
21. jan 2023

@mell27 môžem poprosiť info do správy?