Anulácia manželstva (cirkevná nulita)

michal992
16. apr 2023

Ahojte,

chcel by som sa spýtať ci tu niekto ma skúsenosti s anuláciou, teda vyhlásením manželstva za neplatne cirkevným tribunálom. Konzultoval som to aj s miestnou farou, no stále mi chýbajú odpovede na tieto otázky:

1. Rozprávali sme sa o dôkazoch (listiny, svedkovia, znalecké posudky atď..) - má niekto skúsenosti s anuláciou aj bez svedkov?
2. Ma niekto skúsenosti ak druhá strana nespolupracuje a teda nebude účastná na konaní vôbec
3. Na fare mi povedali, že spravidla všetky konania ukončujú do 18 mesiacov, môže to trvať aj kratšie aj dlhšie. Niekto nejaké skúsenosti s dobou trvania?
4. Ma niekto skúsenosti aj s novým tzv. skráteným konaním pred diecéznym biskupom
5. Ma niekto skúsenosti s týmto anuláčným dôvodom:
Vada nemožnosti vziať na seba z dôvodu psychických príčin podstatné povinnosti manželstva.
Je potrebné znalecké posúdenie psychického stavu?

Ďakujem

marci77
16. apr 2023

nastastie osobnu skusenost nemam
ale z pocutia trvalo to veeeelmi dlho v minulosti - tato anulacia cirkevnych rozvodov.... casovo v rokoch ......neviem ako teraz, mozno sa to zmenilo

ale teda aky je hlavny dovod rozvodu? ze manzelka zamlcala nejake svoje psychicke problemy pred manzelstvom? ci vyskytli sa az v manzelstve?

gejb
16. apr 2023

@michal992 1. Svedkov si môžu (odporuca sa to) pozvať obe strany...je to právo, nie povinnost. Sudca ich vypočuje, a podľa toho rozhodne. Keď svedkovia nie sú, rozhoduje len na základe vypovedi manžela a manželky. 2. Nemusia sa zúčastňovať obe strany. Ten kto chce anulaciu predloží žiadosť o preskúmanie nulity . Druha strana vôbec nemusí reagovať, nemusí sa zúčastňovať ale vždy bude pozvaný na konanie, výsluchu...atď. chodia listy doporučene, kde vsetko oznamuju. 3. 18 mesiacov je reálne, potom dostanete rozhodnutie. Ak sa ale niektorá strana odvolá, predĺži sa to ..kľudne aj o dalsi rok... s ostatnými bodmi nemám skúsenosť.

gejb
16. apr 2023

@michal992 ..arcidiecéza ma svojich sudcov, znalcov aj psychológov, teda si myslím ze určite bude žiadať aby sa dotyčný dostavil na sedenie ku nim. Človek sa ale môže z celého procesu ospravedlniť a nezucastnovat sa...potom sa ale rozhodne bez neho...

gejb
16. apr 2023

@michal992 a samozrejme, ako píše už vyššie marci - musí sa jednať o dôvody, ktoré vznikli ešte pred svadbou. Ak sa psychické problémy vyskytli až po svadbe, tak to nie je dôvod na anulaciu

michal992
autor
18. apr 2023

@gejb - ďakujem za napísanie
@marci77 - ďakujem za napísanie

Vidím, že sa potvrdzuje, že je to dosť zdĺhavé, ale je možné aj rozhodnutie bez druhej strany. Neúčasť svedkov a ani druhej strany však by mohla celé konanie predĺžiť.
Čo sa týka dôvodu, po konzultácii na fare mi bol odporúčaný dôvod čo som vyššie spomenul, avšak mal by sa pri ňom vyžadovať aj posudok a v tom už vidím problém... keďže druhá strana sa určite nenechá posúdiť znalcom.

gejb
18. apr 2023

@michal992 ak sa to nebude dat anulovat z tohto dôvodu, na arcidieceze ti poradia iný...

luscyn
19. máj 2023

Ahoj.
Ja akurát riešim anulaciu. Veľa záleží od toho. Pod ktorú arcidiecézu patríš. Ja patrím pod Banskú Bystricu, a poviem ti, ide to veľmi rýchlo a hladko. Mam tento dôvod anulacie, vo si napísal, zo strany muza. Bolo potrebné zohnať 2 svedkov. Bez svedkov nieje možné ďalšie postupovanie. Ja som ti začala riešiť v marci, v apríli som poslala všetky dokumentácie, a v stredu 17.5 sme mali vypočúvanie. Vypočúvanie prebehlo úplne v pohode. Len kladú otázky. Vypočuli všetkých v jeden deň. Ak ti môžem odporučiť, prvý krok by bol skočiť za miestnym farárom, pod ktorého patríš, jemu povieš možný dôvod a keď bude v tom vidieť právny dôvod anulacie, odporučí ti ďalší postup. On ta už usmerni. Ak cítiš, že to má význam, treba do toho ísť. Ja som to odkladala dlho, no odhodlala som sa a riadne mi odľahlo, aj keď ešte neviem výsledok. Ale viem, že som spravila všetko pre to, aby som to vyriešila. Ak máš ďalšie otázky, pýtaj sa. 😊