Brat vo výkone trestu, exekúcia a výživné.
Ahojte,
potrebovali by sme radu ako zabrániť brtovej exekúcii.
Je rozvedený, do konca októbra SZČO, momentálne vo výkone trestu, nakoľko mu už xtý krát odobrali vodičák kvôli alkoholu. Súd mu vymeral 220Eur mesačne na dve deti, ktoré doteraz platil.
Problém je, ak bude aj vo väzení pracovať, túto sumu nebude schopný uhrádzať.
Ako v tomto prípade zabrániť exekúcii a aký je tu postup.
Vďaka za odpoveď.
@jana91701 ja by som tiez ziadala o zniezenie pocas vykonu trestu, pripadne skuste zistit ci za neho vo vykone trestu nemoze platit stat. Moja svagrina ma byvaleho manzela tiez vo vazeni a ten neplati vobec...
@eliska13 tak vo vazeni urcit nezarobi 220 eur :D A my tu nie sme od toho aby sme niekoho sudili.
V base tolko nezarobí. To je jasne. Mizes platit za neho s ked vyjde von, nech ti vráti.
@jana91701 kolegyna to prave riesi..exekucii sa nevyhne,exekutor nerobi vynimky, ak je clovek vo vazbe..Nahromadi sa mu to co sa tyka vyzivneho ,plus ak splaca uver k tomu standardne urok a pocka si ho to..moze max poziadat o znizenie splatok u exekutora..tam relativne vyhoviet vedia,ale zalezi od okolnosti..
.
V takomto pripade väčšinou pomoze s platbami rodina a s dotycnym si to doriesia, ked sa vrati....v opacnom pripade sa mu budu dlhy nabaľovať a počká si ho to "vonku"
@suzitok sim ochotná mu pomôcť, maximálne 100Eur mesačne môžem švagrinej posielať, ale preventívne sa tu radím, či je možnosť výšku výživného na nejakú dobu znížiť, nerozviedli sa práve kamarátsky, aby som nemusela platiť exekútorovi, nech to je na osoh neteri a synovcovi.
@jana91701 Odbor socialnych veci a rodiny - sociálna kuratela, najdes ich na UPSVaRe, obhajuju prava deti, ale v tomto pripade snad poradia ako to doriešiť, je jasne, že vyzivne na deti uhradene byt musí, zalezi aj na pristupe byvalej svagriny
Teoreticky ak vies pomoct so 100€ , z vazenia predpokladam budu posielat minimum, teda cca 60€...
dohodnúť sa s exmanžekou brata je naozaj rozumná cesta, ale určite by som neobišla právne podloženie danej veci....čo je na papieri je na papieri...aj tie najlepšie vzťahy padli na peniazoch a majetkoch...deti síce za to nemôžu, čo sa im v rodine prihodilo, no myslím, že hlavne chceš poriešiť brata, aby sa nedostal do problémov...asi je na mieste využiť všetky možnosti....veď on sa zodpovednosti za výživné nechce vzdať, len sa u neho zmenili životné podmienky...nebolo by od veci poradiť sa s právnikom, podať žiadosť na súd o zníženie výživného, tak sa to dostane aj na kuratelu, ale tam by bolo tiež potrebné sa informovať skôr a osobne o možnostiach, aby ste vedeli čo ho čaká...a ty ako dobrá teta detí sa môžeš so švagrinou dohodnúť, že chceš na deti prispievať a tak vypomôcť ...ale nie do ruky...na účet...
@jana91701
@sonnenshein
@sweetyna
@suzitok
Zabudnite na úspech návrhu na zníženie výživného z dôvodu výkonu trestu odňatia slobody. Takú šancu majú len návrhy, pri ktorých sa preukáže objektívny dôvod nižšieho príjmu (=napr. zhoršenie zdravotného stavu), nie subjektívny dôvod, ktorým je aj odsúdenie za trestný čin (=odsúdený si za to môže sám, či už pre svoju nedbalosť alebo dokonca úmysel trestný čin spáchať).
Ak bude plniť za povinného rodina, je potrebné to vopred dôkladne zvážiť a právne podchytiť. Ani to nemusí stačiť, ak sa dlžník neskôr rozhodne pre osobný bankrot.
Ak nebude dlžné výživné uhrádzané, tak oprávnený môže podať návrh na exekúciu. V tomto prípade by však povinný rodič nemohol byť trestne stíhaný pre zanedbanie povinnej výživy z dôvodu neplatenia výživného v určenej výške.
@mandala77 viem, že je alkoholik, preto si to tam má odsedieť, aby vedel, čo je v živote dôležité.
Výživné je iná vec, na deti platil, staral sa, teraz nebude mať určitú dobu z čoho, pokladám za zbytočné financovať exekútorov, okrem toho deti z tej exekúcie tiež nič mať nebudú, asi tak.
@draik ďakujem Vám veľmi pekne za výstižnú odpoveď, osobný bankrot nepripadá do úvahy, nakoľko sú tu nehnuteľnosti, beho a tiež rodičov, nedajbože sa mame niečo stane, bola by exekúcia na krku, radšej to nejako právne podložíme.
Napíšem, ako situácia pokračuje.
Vďaka ešte raz za objektívne vysvetlenie.
@desore vďaka za vyčerpávajúcu info😉
Tieto veci mám už pozisťované, odsúdený hradí denne 1/60 z minimálnej mzdy, čo je cca 3,5Eur, za mzdu dostáva 0.9 - cca 1,9 Eur/hod, podľa kvalifikácie, pričom prvý mesiac prebiehajú zdravotné prehliadky, psychotesty a aklimatizácia, určenie vhodného zamestnania, takže nemôžu pracovať hneď. čo je max 304Eur/mesiac. Zo mzdy sa mu stŕha 30% na výživné, znamená max 91Eur, ďalej 45 -55% za úhradu ubytovania a stravy, závisí od vyživovacej povinnosti, ostatné vreckové.
V prípade, že by mu neznìžili výšku výživného, za 18 mesiacov musí uhradiť 3960Eur, ztoho 960 sám a ostatné my. Neviem aké su pri tejto sume exekučné poplatky, možno niekto bude vedieť poradiť, predpokladám cca 900Eur. Takže v podstate by išlo skoro celé jeho výživne exekútorovi a deti z neho nemajú takpovediac nič.
A kvôli 4000Eur ísť do bankrotu nepripadá do úvahy, takže by mu zostávalo len splácať.
@draik ďakujem za odpoveď, o podmienečné prepustenie požiada, teraz je ešte len na začiatku.
Práve som sa dozvedela, že tam majú sociálnu pracovníčku, ktorá im radí a vybavuje veci, ktoré sa vybavujú na slobode, rovnako ako myslím raz v mesiaci návštevu právnika, ktorý im v prípade potreby poradí v právnych veciach.
V podstate keď tak uvažujem,
@desore má veľkú pravdu v tom, že exmanželky, ktoré majú otcov svojich detí vo výkone trestu, nemajú šancu dostať ani minimálne výživné, ak nepomôže rodina, nakoľko ich zárobok, ak vôbec pracujú, nestačí pokryť ani poplatky za väzbu a exekútora.

Ahoj, najdite si na internete navrh na znizenie vyzivneho a rovno aj predbezne opatrenie, a poziadajte o znizenie vyzivneho na minimum na dobu vykonu trestu.