icon

Bude neplatenie výživného spôsobovať problémy?

10. dec 2024

Návrh som podal ja v auguste v novembri podala aj dcéra . súd ešte nebol. V novembri ani teraz v decembri som už neplatil bude problém?

sisa_s
10. dec 2024

Ano, bude problem..platit mas, kym sud nerozhodne inak

deti95060810
10. dec 2024

bude.... platiť máš až do nového rozsudku...

patka06
10. dec 2024

Máš súdom určené výživné, ktoré neplatíš - to je problém

dadis
10. dec 2024

Nie, nie je to problem. Aj tak by musela dcera od septembra vyzivne vracat, ak by si o to poziadal.

suzitok
Autor odpoveď zmazal
kavasmliekom
10. dec 2024

Podala žiadosť o výživné? Ci žiadosť o ukončenie? Študuje ešte?

melanta
10. dec 2024

Koľká je toto diskusia, ktorú si založila od leta? Desiata? Vždy dostávaš rovnaké odpovede.

melanta
10. dec 2024

@kavasmliekom zbytočné otázky, toto je určite aspoň desiata diskusia na túto tému, ktorú autor založil.

autor
10. dec 2024

@kavasmliekom podala ja z naštuduje neskôr dala aj ona

damian85
10. dec 2024

@sisa_s
@deti95060810
@patka06 A ako by ste to vymáhali ? Cez exekútora ? Zákon jasne stanovuje , kto na výživné má nárok a kto nie , kedy výživné vzniká a kedy zaniká. Kto by od autora výživné vymáhal ? Dieťa ? Aké potvrdenie by dieťa prinieslo k exekútorovi ? Ďakujem za odpovede.

autor
16. dec 2024

@damian85 ak môžem ešte k téme akurát dnes som sa dozvedel že dátum pojednávania je až na marec a návrh bol podaný v auguste je to takto v poriadku?.ozaj si nenarobím problémy neplatením?

vevebono
16. dec 2024

Pokiaľ dcéra nepôjde ku policajtom, tak to problém nie je. Od podania návrhu, po začiatok konania, Pokiaľ ti zrušia vyzivivaciu povinnosť,máš právo žiadať si výživné späť. Takže je to na vašej dohode.

autor
16. dec 2024

@vevebono u nás je problém že celý život niesme v kontakte , reagovala až na výzvu súdu inak nedala vedieť že ukončila štúdium.

vevebono
16. dec 2024

Neviem ako ti pomôcť. Keby jej šišlo na hlavu a udala by ťa, mal by si problém. Povinnosť ti určil súd a žiaľ, súd ju aj musí zrušiť.

damian85
16. dec 2024

@vevebono na základe čoho by exekútor konal ? Súdneho rozhodnutia , ktoré je síce právoplatné , ale zároveň má pevne ohraničenú dobu trvania ? @autorovi , to že je pojednávanie až v marci nič na veci nemení , že nárok na výživné zanikol. Aj keby si 18 rokov výživné neplatil , bez " udania " by ta nik neriešil. Výživné sa automaticky nesleduje t.j ak to , komu výživné patrí je ticho ( resp.jeho rodič pokiaľ nie je plnoleté ) tak 18 rokov sa nič nedeje. Ak ťa dieťa udá , exekútor bude okrem právoplatného rozhodnutia o výživnom , žiadať potvrdenie o návšteve školy , resp.dôkaz , že dieťa sa nedokáže samo živiť.

fidorka7
2. jan 2025

@damian85 kde vidíš že súdne rozhodnutie má pevne ohraničenú dobu trvania? "dokým je schopné samo sa živiť " nie je nutne len o štúdiu na VŠ. Ďalej, ano do nového rozhodnutia musí platiť - alebo sa spoliehať že dieťa to riešiť nebude,

dadis
3. jan 2025

@fidorka7 Pisal to tu kedysi aj draik. Platit uz nemusi, sudna prax je taka, ze ak ukonci dieta studium v riadnom termine (u nas byvaju maturity vacsinou koncom maja, statnicev juni), tak na vyzivne ma dieta narok do konca augusta, potom uz otec platit nemusi. Len sa to dotiahne papierovo. Ak by otec platil nadalej, moze ziadat o vratenie vyzivneho od septembra.

damian85
3. jan 2025

@fidorka7 Nie. Nemáš pravdu.

fidorka7
3. jan 2025

@dadis nie, nemáš pravdu. Spotrebované výživné nepodlieha vráteniu.

fidorka7
3. jan 2025

@damian85 podľa mňa ju nemáš ty. Dieťa musí byť schopné samosa živiť - a táto podmienka nie je viazaná výlučne na štúdium - to by bolo potom definované, že platí, pokiaľ je dieťa nezaopatrené.

fidorka7
3. jan 2025

@damian85 záleží, aké štúdium dcéra ukončila - ale to tu autor otázky nikde neuviedol. Vyživovacia povinnosť by zanikla, ak by ukončila úspešne štúdium na VŠ - takto iba hádame, ako je to v ich prípde. Inak tu je výklad k uvedenému od právnikov:

Zákon o rodine explicitne upravuje aj dĺžku trvania vyživovacej povinnosti a to do doby, kým dieťa nie je schopné samé sa živiť, teda úplne a trvale uhrádzať/uspokojovať svoje životné potreby, ktoré môžeme zaradiť medzi tzv. relevantné. V prvom rade by sme chceli poukázať na pojmy „úplne a trvale“, ktoré sme v texte zámerne použili. Z uvedeného vyplýva, že pre naplnenie skutkovej podstaty nestačí, ak má dieťa len jednorazový príjem, alebo ak má nepravidelný príjem napr. zo študentskej brigády. V týchto prípadoch by vyživovacia povinnosť rodičov voči deťom trvala naďalej.

Schopnosť dieťaťa osamostatniť sa a samo si zabezpečovať základné životné potreby sa vyhodnocuje komplexne, v závislosti od viacerých premenných. Okrem veku dieťaťa je dôležitým ukazovateľom tejto schopnosti aj jeho zdravotný stav, štúdium, schopnosť zamestnať sa, schopnosť vykonávať prácu, odôvodnené záujmy dieťaťa a jeho potreby, majetkové pomery a pod. (zdroj: Pavelková: Zákon o rodine – Komentár, 3. vydanie, C.H. Beck, 2019). Ani nadobudnutie schopnosti dieťaťa aktívne vykonávať zárobkovú činnosť či úspešné ukončenie strednej odbornej školy (čo vytvára predpoklad pre jeho uplatnenie sa vo vyštudovanom odbore) nie sú bez ďalšieho dôvodmi na zrušenie povinnosti platiť výživné.

autor
3. jan 2025

@fidorka7 aj aj dcéra podala návrh na zrušenie výživného ako to je v Tom prípade

fidorka7
3. jan 2025

stále nevieme akú školu dcéra skončila - strednú?? vysokú?? pracuje??

autor
3. jan 2025

@fidorka7 strednú a pracuje

damian85
3. jan 2025

@fidorka7 V tomto prípade platí , presne to čo som napísal a to že pravdu nemáš. Píšeš tu situácie , ktoré s touto nemajú nič spoločné. Výživne v tomto prípade nie je možné vymôcť a nie , iba rozhodnutie súdu nestačí. Porovnávaš hrušky a jablká , čo je na modrom koníkovi bežné.
Je úplne jedno akú školu skončila , dieťa nespĺňa zákonný nárok na poberanie výživného , autor to xylz krát už napísal.

fidorka7
3. jan 2025

@damian85 ako myslíš. Tých informácií, myslím zásadných pre posúdenie toho, či je dieťa schopné samo sa živiť tu bolo tak málo, že asi len ty dokážeš takto z fleku uviesť že nespĺňa nárok a tiež že sa jedná o iné situácie, ktoré uvádzam ja a inú situáciu u autora otázky. Ako vieš že ide o inú situáciu? Otec uviedol až po mojej otázke 21.42 že ukončila sterdnú školu a pracuje.
Ja nikde nepíšem o vymáhaní výživného, ja som uviedla že spotrebované výživné sa nedá vymáhať preto si ho otec nemôže žiadať od dcéry späť, ako tu niekto múdro radil..
V danej situácii, bez znalosti skutočnosti že dieťa už pracuje, stále mohlo platiť nižšie uvedené:
Ani nadobudnutie schopnosti dieťaťa aktívne vykonávať zárobkovú činnosť či úspešné ukončenie strednej odbornej školy (čo vytvára predpoklad pre jeho uplatnenie sa vo vyštudovanom odbore) nie sú bez ďalšieho dôvodmi na zrušenie povinnosti platiť výživné.
Takže nie, nepletiem hrušky s jablkami - ani ty si nemohol vedieť, či napríklad dieťa nemá taký zdravotný stav, ktorý mu napriek ukončeniu SŠ objektívne brániť zamestnať sa...

damian85
4. jan 2025

@fidorka7 Znenie otázky : " Návrh som podal ja v auguste v novembri podala aj dcéra . súd ešte nebol. V novembri ani teraz v decembri som už neplatil bude problém ". ......Jasne autor uviedol hneď v 1.príspevku že dieťa si je vedomé , že nárok na výživné nemá ( podala žiadosť o zrušenie ) no ty si stále krútiš dookola to svoje. Ak si je dieťa vedomé že nemá nárok ma výživné , nič z toho čo tu píšeš nie je pravda. Takže platí to čo som povedal hneď na začiatku , nie nemáš pravdu. Sem tam treba čitať aj s porozumením.

dadis
15. jan 2025

@fidorka7 Ak ide o dieťa, ktoré je plnoleté v zmysle Občianskeho zákonníka (dosiahnutím veku 18 rokov, výnimočne uzatvorením manželstva od 16 rokov), súd neskúma, či ide o výživné spotrebované alebo nie. V takomto prípade vznikne nárok na vrátenie výživného. Zákon o rodine tak poskytuje väčšiu ochranu práve maloletému dieťaťu, a to prostredníctvom zásady ,"spotrebované výživné sa nevracia". https://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-k...