Čo je zameranie správneho súdu?
Prosím vás ešte jedna otázka Správnu súd- vie mi niekto poradiť co je jeho "zameranie"pripadne otázka viete na čo spravny sud slúži?dakujem
@xtina1711 Súdy správneho súdnictva konajú a rozhodujú o žalobách alebo o opravných prostriedkoch proti rozhodnutiam, zásahom, iným opatreniam alebo nečinnosti v oblasti verejnej správy, rozhodujú o zákonnosti rozhodnutí a postupu orgánov verejnej moci a o ochrane pred nezákonným zásahom alebo opatrením orgánu verejnej moci, vo volebných veciach, vo veciach referenda a vo veciach politických strán a hnutí.
@xtina1711 aj podľa mňa je zvláštne, že si k tomu nič nenašla, lebo len keď zadas do Googlu, tak ti vyhodí plno veci. Čo presne potrebuješ vedieť, resp. k čomu? Úplne zjednodušene, správne súdnictvo poskytuje ochranu fyzickým, či právnickým osobám proti nezákonným rozhodnutiam či zásahom orgánov verejnej moci. Čiže na správne súdnictvo sa obraciaš vtedy, ak napr. chceš, aby súd preskúmal rozhodnutie správneho orgánu (orgánu verejnej moci). Veeeeelmi zjednodušene. Paradoxne, so správnym súdnictvom sa veľa ľudí nestretáva, ani netušia, čo to je, zaobera sa pritom vecami, ktoré sa týkajú bežného života, s ktorými sa ľudia častejšie stretávajú, ako napr. so situáciami, ktoré neskôr smerujú k civilným či trestným súdom. Tak napr. správne konania (ich výsledok) ktorých sú ľudia bežne účastníkmi (katastrálne, o vydanie živnostenského oprávnenia, stavebné, volebné veci, pokuty, atď. atď.) môžu byť práve predmetom preskúmania správneho súdnictva. Poskytuje teda ochranu pred zásahmi štátu, presnejšie jeho orgánov.
Mňa tak trochu až teší táto otázka, lebo správne súdnictvo je žiaľ totálne na pokraji záujmu ľudí 🙂 pričom je veľmi dôležitou súčasťou súdnej moci. Možno je to aj tým, že donedávna boli správne súdy súčasťou systému všeobecného súdnictva, teraz sa už osamostatnili aj inštitucionálne, neviem, tak ľudia viac vnímajú.. ale je to fajn, že sa niekto zaujíma.. a na tomto fóre by som to vôbec nečakala.
@oblecenie99
Správne právo je parádna vec, aj keď ho mnohí nemajú radi. Často nejde o merito veci, ale o pochybenie v procese. Také niečo niečo na pomedzí občana/obchodu a trestu.

Čo na to hovorí napríklad google? prípadne právne predpisy