Čo potrebujem od ex na dovolenku k moru?
Dobrý deň,
Cez leto ideme cela family k moru. Ja mám dve deti s ex (maju priezvisko po ňom). S manželom máme dieťa, kt ma priezvisko ma terajšom manželovi. Ja som sa vydala, ale ponechala si obe priezviska. Má niekto skúsenosť s takúto konšteláciou? A či bol problém na hraniciach?
Mozno troska odveci otazka, ale nie je problem s tym, ze mas dve priezviska? Nevznikaju nejake nedorozumenia? :D Velmi by ma to zaujimalo :D
@tosomja a co s tym ma prosim ta delegat? ved delegat s tebou necestuje zo slovenska cez hranice, delegat ta caka na mieste v zahranici.
ak mas deti zverene do svojej starostlivosti, od ex nepotrebujes vobec nic. detom pasy (alebo op s foto ak cestujete vramci EU) a rodne listy, aby si v pripade potreby vedela dokazat, ze si ich matka.
Vždy keď berieš dieťa cez hranice (pokiaľ sú medzi vami nejaké problémy) a iné priezvisko, tak potrebuješ rodné listy a súhlas druhého rodiča s vycestovaním, ideálne v angličtine a overený podpis.
@princess59 suhlas nepotrebujes, ak mas dieta zverene do svojej starostlivosti.
@tosomja Môj muz hľadá stále sám.
Pozor ak keď ich máš v starostlivosti ,potrebujes súhlas iba vtedy ak je to dlhšie ako na 2 týždne ! Tak to bolo pred 2 rokmi keď som to riešila ja - do 14 dni na vycestovanie súhlas nepotrebuješ ani nič - iba rodný list si vezmi pre istotu so sebou 🙂 ale my sme boli v Turecku a syn ma iné priezvisko ako ja a nepýtali nič
Ty mas priezviska po terajsom muzovi aj po ex, ano? Cize mas v podstate rovnake priezvisko ako vsetky tvoje deti, ano? Podla mna od ex nepotrebujes nic... A hlavne ak by si mala ex dementa, tak ti suhlas ani nepodpise...
Rodný list si zober a splnomocnenie podľa toho,kam ideš,Turci nevyžadujú, Gréci môžu, záleží od leteckej spoločnosti,tak mi odpísali z veľvyslanectva 🙂
@oila Ani nie, na úrade ma na to upozornili, že budem s tým mať problém. No zatiaľ nič. Ja som si, kvôli mladšiemu nechala
a taka zakladna otazka, kam idete? Lebo napriklad v EU to moze byt iné ako niekde v Maroku, Tunisku ci na Thailande... napriklad v takom Francuzsku Ti rodny list bude naprd, lebo aby bol platny, musi mat menej ako 3 mesiace... a zalezi ci ides napriklad autom do Chorvatska alebo lietadlom... a co sa tyka zverenia do starostlivosti, to beriete so sebou prelozene sudne rozhodnutie? Alebo ako inak to overuju?
@cookie29 Nie, ideme len do Chorvátska autom. Bývalý má len písomný styk schválený. Bol to "vzorný otec". Vezmeme radšej rodný list. Ďakujem všetkým za odpoveď
Ešte drobnosť, do chorvátska stačí ako cestovný doklad občiansky preukaz, nepotrebuješ pre dieťa pas.
Minulý rok sme tak boli v Chorvátsku - som v podobnej situácii ako ty, dcéra z 1. manželstva má meno po otcovi, ja mám priezvisko po druhom manželovi. Ex dostal info cez sms, že ideme do Chorvátska a za dcérou môže prísť vtedy a vtedy. On za ňou ale vôbec nechodí, takže som mu to oznámila iba pro.forma, keby chcel mať reči. Bývali sme na súkromí, nikto neriešil naše vzťahy. Na hraniciach nakukli do auta, skontrolovali deti podľa fotiek. Dcéra mala OP.
@nikaeli Ďakujem za odpoveď 🙂
ak ides autom, tak je sanca, ze Ta nikde nikto kontrolovat nebude. Pre istotu posli byvalemu informaciu, ale inak nie je problem.

Nemáte delegáta? Opýtajte sa jeho.