icon

Čo všetko môžem žiadať do výživného?

4. máj 2025

Ahojte
Co mate skusenost prosim co vsetko mozem ziadat do vyzivneho? Aj prispevok na byvanie? 1x rocne platbu za smeti? Oblecenie, lieky,skolne, stravne, vylety, lekarake osetrenia, strojcek na zuby?

patka06
4. máj 2025

Do pravidelného mesačného výživného počítaš mesačné náklady /v priemere/ strava, lieky /ak berie pravidelne/, hygiena, oblečenie ...atď + podiel na bývaní /nepočítajú sa splátky hypo/
Do návrhu si daj 50% mimoriadnych výdavkov - tam patrí strojček na zuby, školské výlety, lyžiarsky, plavecký a pod. Tu môže byť aj jednorázový poplatok za smeti

autor
4. máj 2025
@patka06

Do pravidelného mesačného výživného počítaš mesačné náklady /v priemere/ strava, lieky /ak berie pravidelne/, hygiena, oblečenie ...atď + podiel na bývaní /nepočítajú sa splátky hypo/
Do návrhu si daj 50% mimoriadnych výdavkov - tam patrí strojček na zuby, školské výlety, lyžiarsky, plavecký a pod. Tu môže byť aj jednorázový poplatok za smeti

@patka06 ako potom formulovat lieky, ktore bude dieta brat pocas choroby resp chorobnosti pocas skolky?

autor
4. máj 2025
@patka06

@patka06 takze aj ak budem byvat v podnajme mozem ziadat aj peniaze na byvanie dietata?

drobcek3003
4. máj 2025

Neviem ako staré máš dieťa/deti ale je taká metodika z ministerstva spravodlivosti kde si nájdeš podľa veku čo všetko môžeš zarátať do výdavkov.

autor
4. máj 2025
@drobcek3003

Neviem ako staré máš dieťa/deti ale je taká metodika z ministerstva spravodlivosti kde si nájdeš podľa veku čo všetko môžeš zarátať do výdavkov.

@drobcek3003 dakujem dieta mi nastupuje do skolky

patka06
4. máj 2025

Podľa mňa bežné lieky počas choroby sú vo výživnom, ak teda nejde do veľké sumy.
Ale môžeš si skúsiť odložiť bloky a žiadať polovicu v rámci tých mimoriadnych výdavkov. Štandardné náklady na bývanie sa pomerne delia, čiže ak žiješ s dieťaťom sama v byte, otec by mal prispievať 1/4. Otázka je či súd schváli celú platbu podnájmu alebo len časť.

autor
4. máj 2025
@patka06

Podľa mňa bežné lieky počas choroby sú vo výživnom, ak teda nejde do veľké sumy.
Ale môžeš si skúsiť odložiť bloky a žiadať polovicu v rámci tých mimoriadnych výdavkov. Štandardné náklady na bývanie sa pomerne delia, čiže ak žiješ s dieťaťom sama v byte, otec by mal prispievať 1/4. Otázka je či súd schváli celú platbu podnájmu alebo len časť.

@patka06 skusim tlacit na rodicovsku dohodu takze sud tym padom len odklepne sumu na ktorej sa dohodneme ale teda uvidim no kedze idem zvysit o raz tolko ako doteraz

autor
4. máj 2025
@patka06

@patka06 skolne, zapisne, stravne v skolke vsetko napolovicu tak by to malo byt nie.

patka06
4. máj 2025

Ta zrejme si doteraz mala nízke výživné, keď zvyšuješ raz toľko.
Je to teda na vás rodičoch či sa dohodnete.
Držím palce

patka06
4. máj 2025

áno, mesačné poplatky v škôlke sa delia na polovicu
zápisné je predpokladám jednorázové - ako mimoriadny výdavok

autor
4. máj 2025
@patka06

Ta zrejme si doteraz mala nízke výživné, keď zvyšuješ raz toľko.
Je to teda na vás rodičoch či sa dohodnete.
Držím palce

@patka06 no ani by som nepovedala, ze nizke..preto som zvedava ako to bude ked teraz uvysim kedze zvysujem v podstate len o skolne do sukromnej skolky a najomne este nemam presne stanovene kedze sa este nestahujem a rozhodujem sa medzi dvoma bytmi
Praveze co som si robila prieskum