Daňový bonus počas rozvodu
Ahojte chcem sa opýtať znama sa rozvádza z manželom ktorý doteraz poberal daňový bonus na deti... Minulý týždeň ich rozviedli ale rozsudok nie je ešte právoplatný a navyše jej muž sa odvolal čiže bude ďalší súd a tu je ta otázka moze ešte ďalej poberať bonus keď nie je rozsudok pravoplatny alebo už nie a musí ho odhlásiť
@223eva223 on na daňový bonus nemá nárok pokiaľ a nimi nežije v jednej domácnosti. Ona pracuje? Môže si žiadať u zamestnávateľa.
@223eva223 nech si známa u zamestnávateľa požiada o vyplácanie DB, mužovi nech oznámi, že od apríla poberá DB ona, nech si ho v práci on odhlási. Nech mu to pošle mailom alebo správou, ktorú si uloží ako dôkaz. Ak by si on zasielanie DB nezrušil, úrad to zistí - úrad uprednostní matku a zároveň ak mu vyplatia bonus v mesiaci, kedy aj matke, tak ich on bude musieť úradu vrátiť.
@lienka.7 nebyva s nimi a ona nepracuje zatiaľ ... No hovorí že kým sa zamestná tak nech ho poberá on ale a keď sa zamestná tak chce ona len nevie či môže teraz on poberať keď spolu nežijú ... Samozrejme ona to nahlasovať nikde a nikomu nebude len či nato nemôžu prísť úrady
Ahojte,chcem sa spýtať na daňový bonus po rozvode. Od ex manžela sme odišli v októbri minulý rok. On si uplatnil nárok na daňový bonus na deti za minulý rok,no deti aj ja máme od toho októbra trvalý pobyt u rodičov. V telefonátoch hovorí deťom,že si za ten bonus kúpi auto.
Keď som volala z jeho účtovníčkou, povedala mi,že to sú peniaze pre detičky a nie pre jeho auto. Vravela som mu nech dá tým deťom aspoň polovicu,no žiaľ povedal, že žiadne peniaze nedostanú. Účtovníčka mi povedala,že ho môžem udať, ak sa tie peniaze deťom nedostanú.
Neviete mi poradiť ako túto situáciu riešiť? Nebaví ma mu vysvetľovať, že tie peniaze sú pre deti a nie pre neho. Viem, že to len prefláka a deťom sa nedostane nič. Poprípade môžem napadnúť to,že od toho októbra nežijeme spolu?
Pojednávanie o rozvode sme mali len teraz vo štvrtok,este nemám v rukách právoplatné rozhodnutie.
Ďakujem za odpoveď.
@lenkas2 veď ti poradila jeho účtovníčka.
Stačí zavolať na finančnú správu, alebo napísať mail. Ostatné už oni s radosťou zariadia.
Ex síce nebude mať auto, ale zato bude mať opletačky s daňovým úradom za neoprávnené poberanie DB, ktorý bude musieť vrátiť a ešte mu naparia pokutu a úrok.
Nie sú to peniaze priamo určené pre deti -
Trvalý pobyt nemá nič spoločné s DB
Podmienka na uplatnenie DB je spoločná domácnosť - DB si uplatnil neoprávnene od kedy nežil s deťmi s spoločnej domácnosti
Môžeš ho nahlásiť na Finančnej správe
@lenkas2 Jednou z podmienok uplatnenia daňového bonusu je, že rodič musí žiť s deťmi v spoločnej domácnosti a musia mať s partnerkou "spoločnú peňaženku" (teda, že obaja sa podieľajú na chode domácnosti). Ak žijete inde, otec nemá nárok na daňový bonus na deti. Nahlás si poberanie daňového bonusu v práci Ty. Za mesiace, ktoré sa budú prekrývať, že si to uplatnil aj otec, ho bude musieť vrátiť + pokuta. Pokiaľ nepracujes, nárok na bonus nemá nikto.
@lenkas2 A ako píšu kočky vyššie, normálne ho môžeš nahlásiť na Finančnej správe = Daňový úrad, že poberá bonus neoprávnene. A bude ho musieť vrátiť a dostane aj pokutu. Takže žiadne auto...🤦🏻♀️ Žasnem z niektorých podnikavých "rodičov"...
Aj keď ho ona nikam nenahlási môže sa stať, že to FS zistí a bude musieť vrátiť neoprávnene uplatnený DB + zaplatiť pokutu

@223eva223 ak žijú stále v spoločnej domácnosti môže DB poberať on