Do akej doby musí bývalý partner platiť výživné?

deana100
1. aug 2022

Dobry chcem sa spýtať do akej doby musí platiť ex výživné po kial dieťa študuje. Keď ukončí úplne školu výživné zaniká.

bebemonika
1. aug 2022

@deana100 Myslím, že Max. do 26 ak študuje. Ak dieťa preruší/skončí štúdium, tak výživné zaniká...aspoň ja som to tak mala.

pribinak
1. aug 2022

@deana100 nie, treba poslať na súd návrh na ukončenie vyživovacej povinnosti

pribinak
1. aug 2022

@deana100 ak je dieťa napr zdravotné znevýhodnené a tým sa znižuje jeho možnosť sa zamestnať tak je mozne že bude plaziť dlhšie ako je len ukončenie štúdia

bloger
1. aug 2022

@deana100 V podstate áno ale platí aj to čo napísala pribinak. Záleží od okolností. Pokiaľ nie je schopné sa o seba postarať.

lienka.7
1. aug 2022

@deana100 pokial je vyzivne urcene sudom, plati pokial to opäť nezruší sud. Inak ma povinnost stále platiť, hoci dieta uz napr.nestuduje.
Cize nemoze prestať platiť len tak, treba podať na sud návrh na jeho zastavenie.

lubkavargova1
1. aug 2022

Vela ludi si mysli, ze ked dieta dosiahne 18 rokov alebo prestane studovat, tak automaticky zanika vyzivovacia povinnost. No nie je to tak.
Tam plati zasada: co sud urcil - to sud musi aj zrusit. Netreba pocuvat na rady tipu "jedna baba povedala" ...alebo "ved aj moji znamy to tak mali"...nie ak nechce platit vyzivne a mate to tak, ze nestuduje a uz mal 18 rokov, tak jednoducho podat na sud navrh a hotovo. Sud to potvrdy a boda.

draik
1. aug 2022

@lienka.7
@lubkavargova1
Nie celkom máte pravdu. Rozhodnutie súdu je len deklaratórne, zánik vyživovacej povinnosti nastáva zo zákona.

lubkavargova1
1. aug 2022

@draik to je pravda, ale zakon nedefinuje presne casovy usek kedy zanika vyzvovacia povinnost.
Podľa ustanovenia § 62 odsek 1 zákona o rodine: „Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti ne sú schopné samé sa živiť.
Takze otazka že, kedy nastava ten cas, kedy su deti schopne sa same zivit? Lebo prestali chodit do skoly? Lebo maju 18 rokov? Lebo maju pracu? Lebo su na UP evidovany? Lebo poberaju nejaku davu? Lebo ziju v spolocnej domacnosti s matkou?Lebo...lebo...lebo...
A partner neplati a neplati a neplati lebo si to tak zmyslel, ze mladez nechodi do skoly, ma 18 okov, tak nech ide makat...klasicke myslenie ked nejaky ex prestane platit vyzivne.

draik
1. aug 2022

@lubkavargova1
Na to máme súdnu prax. Deklaratórne rozhodnutie súdu okrem iného znamená, že plnoleté dieťa je povinné vrátiť zaplatené výživné, ak ho poberalo (rodič platil) po tom, čo bola splnená uvedená zákonná domnienka.
V prvom rade je potrebné, aby sa povinný rodič s dieťaťom normálne porozprával a riadnym spôsobom uzavreli vyživovaciu povinnosť. Samozrejme aj formálne podaním príslušného návrhu na súd, ktorého rozhodnutie je mimochodom hlavne pre ochranu povinného rodiča.

lubkavargova1
1. aug 2022

@draik velmi vystizna pointa "povinny rodic s dietatom normalne rozpraval". Myslim si, ze tu uz viac ani netreba komentar. Trefne trafeny klincek po hlave celeho problemu.

deana100
autor
1. aug 2022