icon

Ex chce posielať dieťaťu na detský účet peniaze

12. mar 2025

Ahojte, prosím Vás nemáte s týmto skúsenosť? Bývalý neplatí pravidelne výživné, má už aj exekúciu. Každopádne vo všetkom, čo sa dá robí naschvály. Teraz si pýtal číslo účtu od dcéry (ani nevedela že má účet, šetrím jej tam a chcela som nech sa o tom dozvie až, keď bude mať 18), vie že ten účet je nastavený tak, že nie sú možné výbery a určite to číslo účtu niekde má, len neviem, či ho bude schopný nájsť. Neviete, či sa môže stať, že jej tam začne posielať peniaze a bude tvrdiť, že to je výživné. V rozsudku je, že má platiť k rukám matky. Rozmýšľam, že si požiadam o náhradné výživné a tam sa musí vždy vrátiť, ak niečo pošle, čo by dosť komplikovalo vybavovanie, hlavne on je schopný jej poslať úplne drobné a neviem, či to budem musieť dokladovať. Raz jej tak dal za hrsť mincí, keď s ním bola a chcel, aby mi to dala, ale to som odignorovala, keďže k tomu nemá doklad, tak si to nechala ako "vreckové" cca do 5€.

Strana
z2
fiafia
12. mar 2025

@aandrea9 ako otec dieťaťa nemá prístup k účtu svojho maloleteho dietata? Aj keď samotný účet nezakladal?

autor
12. mar 2025

@joannita to ale nejaký čas trvá, prípadne aj pracujú na živnosť alebo svoju s.r.o. vedia si nejaké peniaze uhnúť a nechať posielať takto. S tými detskými účtami to je také, že asi až dieťa ako dospelé by mohlo žiadať info o sprave jeho majetku a následne rodiča zažalovať, že míňal peniaze z jeho účtu na svoje potreby. Ale ktoré dieťa toto bude v 18 riešiť. Keď som riešila v banke tie moje problémy, tam mi povedali, že sa im stáva aj také že 15 ročné dieťa brigáduje, môže si založiť účet samo, chodí mu tam výplata a príde rodič s RL peniaze mu vyberie.... Nikto s tým nič nespraví.....

danielahamar
12. mar 2025

Tebe peniaze na účet, žiadnemu dieťaťu, do 18r určite nie. Ostatné je jeho problém.

aandrea9
12. mar 2025

@fiafia otca v tejto téme ťažko nazvať otcom

joannita
12. mar 2025

Autorka, nerozumiem....čo nejaký čas trvá?

autor
12. mar 2025

@joannita kým exe rieši cez zamestnávateľa, najprv blokuje účty, preto sa detské a u cudzie účty, vo veľkom takto využívaju. U môjho ex to trvalo vyslovene roky, kým mu začali niečo strhávať z platu.

joannita
12. mar 2025

Neviem či sa úplne rozumieme, ale ono to funguje tak, že akonáhle začne exekučné konanie, bezodkladne je upovedomeny zamestnávateľ a zrážka zo mzdy začína ihneď....

autor
12. mar 2025

@joannita hmmm možno nastala nejaká zmena, ja len z osobnej skúsenosti 🤷 neviem podľa čoho postupujú u nás mal blokované účty cca v roku 2013 a až cca 2020 mu začali strhávať z platu.

Strana
z2