icon

Ex chce priznať otcovstvo a určiť styk

kikush1811
12. dec 2014

Ahojte. Moj ex partner sa rozhodol, ze mi bude zneprijemnovat zivot. Moja dcerka, ktorej nepriznal otcovstvo, ma 3 tyzdne a dokopy ju videl asi 15 minut v zivote. Dnes mi zavolal so slovami, ze "co bude s tym deckom" . Vraj zrazu chce priznat otcovstvo, dat to na sud, aby mal umozneny styk bez mojej pritomnosti. Mam trosku strach, lebo je abstinujuci alkoholik a mam podozrenie, ze sa k svojej neresti vratil. Ide mu jednoznacne o to, aby mi skodil. Ja od neho vyzivne nepytam, v styku mu nebranim. Napadlo ma riesit to mediaciou, co myslite? Bojim sa o malinku.

Strana
z2
ivivaiveta
12. dec 2014

@jajka71 hej, viem...a s tym uvodnym pripadom si ma dorazila...ok, ved nie kazdy ovlada paragrafy, ale aby jedna matka, ked deti nemaju otca v rodnom liste myslela, ze moze pytat vyzivne 😕 ..pomoc...

jajka71
12. dec 2014

@ivivaiveta dve pohladnice rocne? to hovoris asi o detoch v domove,
no ja si myslim ze by bolo pre mamicku najlepsie kontaktovat Centrum pravnej pomoci, aby jej pomohli s papierovackami a Urad prace socialnych veci a rodiny, aby veci objasnila, no dolezite je aj to, co bude vediet dokazat, a myslim, ze to, ze sa "zobudil" otecko dietatka, bude mat svoj dovod.....svoju dohru

ivivaiveta
12. dec 2014

@jajka71 nie, vôbec nehovorim o dietati v domove.hovorim normalne o dietati, ktore zije 10 rokov s novym otcom, manzelom matky a byvali jej poslal 2x pohladnicu ,vyzivne platil normalne,tak na osvojovacke na sude sa ohanal, ze bol chory, vytazeny a ze on sa chcel stretat, len ex mu branila, pritom dcera ho nechcela ani vidiet, jej nazor na sude vôbec nebrali do uvahy...by si sa divila...

jajka71
12. dec 2014

@ivivaiveta ja sa po skusenostiach z praxe za tie roky v praci vobec nedivim co je vsetko mozne

mihula
12. dec 2014

@guinevre on je abstinujuci alkoholik a myslim,ze na sude ak donesie potvrdenie,ze mu styk s dietatom pomaha abstinovat,dost zavazi.Ale autorka prispevku pisala,ze mu nebrani v styku

cecil36
13. dec 2014

@kikush1811 ak on nie je zapisany v rodnom liste, vobec by som to zatial neriesila. Ked si poda navrh, tak potom zvazis v aktualnej situacii. Viem, ze peniazky sa zidu, ale stoji ti to za to? Z vlasntej skusenosti k vyzivnemu som sa dopracovala po 10 rokoch (a to bol ex moj manzel) a mal prisudene 120 eur, cize ziadna zavratna suma. Za ten cas (hoc neplatil) mal pravo stretavat sa s dietatom a istu dobu ho vedel velmi pekne manipulovat..... uzila som si ver mi.

iwikaa
13. dec 2014

Som právnička aj mediátorka. V prípade bývalého partnera, by som nerobila absolútne nič. Ako bolo vyššie uvedené, ako otec nefiguruje v RL a teda na stretávanie, ani na podobné veci, kým s tým vy dobrovoľne nebudete súhlasiť, nemá nárok. Ak sa zrazu rozhodol, že chce dcéru vídať, tak nech si jednoducho podá návrh na súd o určenie otcovstva. Do rozhodnutia súdu by som sa tvárila, akoby som ho v živote nepoznala. Skúsenosti hovoria, že asi 50% mužov má len veľa rečí a chcú sa pomstiť ženám, preto vyhlasujú potom, že im deti vezmú, atď. Druhá polovica je taká, ktorá má reálne záujem o stretávanie s deťmi. Nie vždy sú iba muži na vine. Niekedy sa my ženy vieme správať horšie, ako muži. Pokiaľ ide o mediáciu. Ak by sa vec určenia otcovstva riešila súdnou cestou a súd by určil otcovstvo, potom by som otázky výšky výživného a stretávania osobne riešila mediáciou. Ja totiž chcem rozhodovať o svojich veciach a nedovolím nejakej sudkyni alebo sudcovi, aby mne určovali, kedy musím dať dieťa bývalému. ... Takže zhrnutie- čakať, či má pán silné reči a urobí vôbec niečo. Ak áno, potom uvažovať nad ďalším postupom, ale určite takým, aby ste jeho výsledok mohli v čo najväčšej možnej miere ovplyvňovať.

Strana
z2