Ex si neplní povinností
Ahojte...Z ex(neboli sme zobratý)máme 9ročneho syna.Určené má súdom ,že si ho môže brávať každý druhý víkend ..Ale od Kedy syn začal chodiť do školy a má povinnosti a úlohy,ktoré má plniť nespraví ich s ním a v nedeľu mi ho donesie so slovami,že ex to nevedel tak nech si spraví úlohy doma .ako to prebieha s Vašimi ex???Ďalej nemá vytvorené podmienky u neho ... Bývalý býva s rodičmi takže malý nemá ani svoju izbu,ani posteľ ani stôl Jednoducho nemá svoje súkromie a nejaké zázemie.V januári sme sa dohodli,že bude platiť výživné o 50€viacej nakoľko všetko zdraželo.Meška už s výživným od minulého mesiaca a po novom si mám tých 50€navyše požiadať na súde aby to mal na papiery.Žije iba s invalidného dôchodku a je lenivý ísť do práce...Budem mať šancu zvýšiť výživné ????
Ešte ma napadlo, že ak ti od januára po dohode dával o 50€ viac a máš to ako zdokladovať (ak platil na účet), tak to môžeš využiť na súde...jednoducho povieš (doložiš dôkaz), že jeho finančná situácia sa nezmenila a ak to dokázal dávať o tých 50€ viac od januára, tak to dokáže aj teraz...myslím, že v takom prípade by súd možno o tých 50€ výživné zvýšil. Skúsiť to môžeš.
Ja autorku chápem… ta “izba” by má nehnevala vôbec (pokial syn s tym nemá problém), ale neschopnosť urobiť dve úlohy by má vytočila, aj keď sú to 4 dni v mesiaci. Ide o princíp, takto aj ten syn vidí, že si všetko “odserie” matka. A tieto komentare o šikovnosti a závisti, to je obraz slovenského pospolitého národa. Nech zdedí každý niečo, ja to prajem každému dieťaťu, ale to je benefit, nie štandard od rodičov, ako všetci čakaju s natiahnutými rukami.
@ucholacik otca si žiaľ vybrala synovi ty. To nie je výčitka, ale fakt. Ja som svojmu tiež nevybrala dobre a znášam následky 🤷. Zázemie u otca nerieš, naozaj tam syn netravi toľko času, na zemi snáď nespí a stôl, keďže si tam úlohy nerobí, nepotrebuje. Ale ako už bolo vyššie písané, o výživné daj na súd a zároveň poziadaj o úpravu styku, nech ti ho nosí v nedeľu skôr a kľudne tam uved dôvod, že ex nie je schopný robiť so synom úlohy a učiť sa a syn to v nedeľu večer už nezvláda. Inak sa čudujem, koľké ti píšu ako máš byť za takého "otecka" vďačná a bla bla. No to musí byť radosť, že syn vidí také vzory správania. Očividne sú vychcaní celá rodina.
@ucholacik poznám rodinu s dospelým synom. Zdravé ruky, zdravé nohy ALE taká psychiatrička diagnóza, že ID a sami lekári už na začiatku prepuknutia choroby (v dospelosti) upozornili rodičov, že on práce nebude nikdy schopný. Normálnej 8h. On navonok nevyzerá pokiaľ nemá atak, či opačne fázu nič nevládzem, že mu niečo je.
Ale faktom je, že nedokáže pracovať súvislé niekoľko hodín a už vôbec každý deň.
Ďalšia vec zneužívajú ho tzv. kamoši. Dajú mu podpísať papier o pôžičke, on podpise. Svojpravnosti je dnes niekoho ťažké zbaviť, takže áno žiaden majetok nie je písaný na neho. Nie z vychcanosti, ale rodicia mu tak chránia strechu nad hlavou.
Ty keď si s ex chodila, vtedy na ID nebol? Nežil s rodičmi? Pracoval?
V tom byte po babke býva kto teraz?
Tiež sa prikláňam k tomu, že ak je syn 4 noci či dni z mesiaca s otcom, nemusi mať nutne vlastnú izbu a posteľ.
Postaci aj gauc v obývačke.
A pokiaľ syn nemá nejakú diagnózu, tiež nevidím problém v tom urobiť si úlohy sám. Pokiaľ ide o nejaký projekt, tam majú deti vždy viac dní. Na exa sa rozčuľuješ, že sa vyhovára, že úlohu nevie urobiť, u syna to isté toleruješ. Otázkou je prečo si 9rocne dieťa, nedokáže urobiť úlohu samé. Bavíme sa o normálnom zdravom dieťati.
Ak syn má problémy také, že pomoc potrebuje, zvolila by som na úlohy piatok alebo nedeľu.
@janage no, nemusí to byť celom tak s tými úlohami. Môj ex je toho názoru, že mi platí výživné a teda, povinnosť robiť úlohy je moja. Deti nemali priestor na učenie. A sú to stále dieti. Si vezmi, že otec povie 9 ročnému dieťaťu: úlohy si robiť nebudeš, uč sa s mamou. Zoberie mu všetky zošity. Moje deti to napríklad robili tak, že si tajne nosili zošity schované v tričkách v ruksaku a učili sa na záchode. Samozrejme, to dospelo len do jedného štádia - postupom času začali otca odmietať a prestali k nemu úplne chodiť - čo bola zase len moja chyba. Podotýkam, že som nikdy naňho pred deťmi nepovedala krivé slovo.
Takže nesúhlasim. Ak rodič neposkytne dieťaťu priestor (nemyslím vlastnú izbu, môže sa učiť aj v kuchyni na stole) alebo ho nebude viesť k uceniu, dieťa sa učit proste nebude. Bavíme sa ale o 9 ročnom chlapcovi. Treba tiez brat do úvahy individualitu dieťaťa. Niektoré deti sú viac samostatne (vedia si úlohu urobiť v piatok, keďže vedia že u otca nič) a niektoré treba mierne potlačiť. Ale to je presne úloha rodiča. A to je aj tak s tými projektami . Väčšinou cez týžden na to nie je priestor a doťahuje sa to cez víkend.
@hipuska autorka nič nepísala o zakazovani si urobiť úlohu. Písala, že ex sa vyhovoril, že nevedel tu úlohu urobiť.
Ja mám názor, že pokiaľ dieťa nemá diagnózu, rodič mu nemá čo robiť úlohy. Úlohu si má urobiť dieťa samé, on mu ju tak maximálne skontroluje a vysvetlí, ak dieťa nevie čo robiť. Tretiak už by, ale domáce mal zvládať sám.
Je to úloha pre dieťa, nie rodiča. Ak syn z nejakého dôvodu učivu pravidelne nerozumie a musí sa autorka učiť s nim, ušetrí si čas aj nervy, keď sa so synom pripraví sama.
Ak ide o zdravé dieťa ja som extrémisti asi, ja by som ho viedla k zodpovednosti za svoje povinnosti a úlohy aj za cenu poznámky, či zlej známky.
Ja zas nerozumiem rodičom, čo sedia so zdravými deťmi nad ich úlohami, aby nedajbože neurobili chybu. Mali to tak či onak. Jeden čas som diktovala diktát dokonca tak, že po kontrole, som len oznámila počet chýb, ktoré dieťa má a nechala ho určitý čas hľadať, kde sú, samé. Potom naviedla otázkami.100x lepšie si zapamätalo ako to má byť a prečo.
Vedelo, že úlohy sú v prvom rade jeho starosť a povinnosť.
Ak ex autorky nemá rozumové kapacity vysvetliť úlohu a dieta potrebuje vysvetľovanie, dieťa by dostal v piatok po urobeni a skontrolovaní úloh. Ušetrilo by to nervy všetkým zúčastneným.
@hipuska riešením pri zdravom dieťati a lenivosť ex by bolo aj to, že by autorka mykla plecom a poveda, fajn. Pôjde bez úlohy. Dostane poznámku, ci 5? Zaslúži si, ak si neurobil. Tým prestane brat zodpovednosť za lenivosť ex a roztrzitost či tiež lenivosť synatora na seba.
U nás pri zdravých deťoch systém tvoja úloha, tvoj projekt sú v prvom rade tvoje povinnosti fungoval veľmi dobre. Aj keď boli aj náreky, že Ferkovi, Zuzke a Janovi robia projekty a úlohy rodičia. Hlavne tie projekty bol kameň úrazu. Ale vydržali sme a deti čo sa učenia týka sú samostatné jedince.
@janage Suhlas. Ja som s mojimi detmi nikdy ulohy nerobila, ani nekontrolovala, robili si ich v SKD. Lebo su zdrave. Otazne je, ako u autorky to je, ci syn nema nejake poruchy ucenia, ked z toho robi take haloo. Nech mu ho odovzdava v piatok s hotovymi ulohami alebo nech pride syn v nedelu skor. Tu nema vyznam sa s exom hadat. Raz ked je jednoduchsi, tak s nim autorka nepohne.
@hipuska juj, to riadny kreten ten tvoj ex.
Asi je pre niečo ID ako píšeš. Nie každý ID vládze pracovať. Takže tvoj názor že doma váľa gule nie je až tak celkom podľa mňa pravdivý. Dobre že jeho otec má byt aj auto. Tu sa berie výška ID. Súd bude vychádzať s toho koľko ma ID to pôjde cez výmer SP. Takže nemusíš obstať že mu zvýšia výživné. Moja sestra tak mala tiež sa rozviedla a ON tiež ID a zamietli jej zvýšenie výživného.
@ucholacik
Tak asi áno...ľudia sú nepoučiteľní...ale na druhej strane ti asi dôveroval a preto nepotreboval doklad, čo sa v tomto prípade môže pekne obrátiť proti nemu.
Na druhej strane to nie je veľmi dobre aj pre teba, lebo nemáš doklad o tom koľko ti dával a súd mu výživné vypočíta z jeho ID, čo môže byť malá suma.

Čím skôr prijmes fakt, že sa s ním učiť nebude, tým lepšie pre teba a syna. Podaj si návrh na súd na zvýšenie výživného..Kludne uved, že má byť písaný na mamu (nech doloží kedy bol predpísaný, či jej ho len tak daroval , to isté auto - kto dostane peniaze a dá ich inému). Súd s tým veľa nezmôže ale tiež nie sú sprostí a vidia, že ide o účelové prepísanie nehnuteľnosti.
Nenapísala si, kedy chodi v nedeľu domov. Ak neskoro, žiadaj úpravu styku z dôvodu, že sa potrebuješ so synom učiť. Na víkend si ale.nechavaj tak maximálne úlohy na pondelok.
Nebrán mu v stretávani s octom. Potrebuje ho