Hnev rodiča na dieťa po podaní návrhu na výživné na dieťa
Dobrý deň. Chcela som sa opýtať, či má niekto skúsenosť s tým, že sa rodič nahneval na svoje dieťa po žiadaní výživného od neho, poprípade poprosím názor rodičov platiacich výživné na danú problematiku. Ak mám v skratke opísať moju situáciu, mám 21 rokov, som študentkou vysokej školy a mám dve práce popri škole, aby som to finančne utiahla, takisto je to časovo náročné. O výživné som požiadala mamu pri rozvode s otcom asi pred dvoma rokmi. Mama sa odsťahovala do podnájmu a ja som ostala žiť u svojho otca, nakoľko je psychicky chorý a bolo mi ho ľúto opustiť. Nechcel mi finančne pomáhať a stávalo sa, že som mu ešte aj ja musela platiť jemu jeho veci. Vyhrážal sa mi, že keď mi nebude mama platiť, nebude ma podporovať a môžem byť rada, že ma nevyhodil z domu. Slušne som mamu požiadala o to, či by mi mohla trochu finančne pomôcť a chcela som to riešiť mimosúdne, len dohodou s ňou o prispenie mi na živobytie. Rázne ma odmietla, že ona mi nič dávať nebude a že nemá na to žiaden dôvod, že som dospelá, mám si zarobiť sama. Áno, bola som už dospelá, som študentka a mala som v tom čase popri škole jednu prácu, po nejakom čase som si našla aj druhú. Vždy som si sama platila stravu, dopravu, internet, oblečenie, kozmetiku, náklady na školu, skrátka všetko, aj do domácnosti som robila nákupy. Brigádovala som už od 12 rokov "na čierno", lebo som chcela byť finančne nezávislá. Po tom, ako ma odmietla veľmi rázne, som podala žiadosť na súd o určenie výšky výživného, kde môj návrh bol 80€, no chcela som to nechať na rozhodnutie súdu, aby tá suma bola primeraná maminmu platu a jej nákladom, aby som ju tým finančné nezaťažila a zároveň aby som získala určité finančné prilepšenie. Chcela som vyhovieť obom stranám. Súd žiadal od mamy viac, než tých 80€, čo ona odmietla, tak som súhlasila so sumou 80€. Cestou zo súdu sa mi vysmiala, že keby som sa nebola súdila, dala by mi oveľa viac. Pritom ja som to chcela riešiť mimosúdne a mimosúdne som jej to navrhla a ona to odmietala, že mi nie je povinná nič platiť. Pre poznámku, mama má prácu a plat, ktorý jej umožňuje dať mi viac peňazí. Po tom ako ma konfrontovala, že by mi dala viac, keby som sa nesúdila, som podala návrh na zmenu výživného na 100€ mesačne, keď sa vyjadrila, že by mi dala viac. Súd znova žiadal viac peňazí od nej a ona to odmietla. Súhlasila som s navrhnutou sumou 100€, nechcela som vytvárať napätie medzi nami ani jej spôsobovať finančné problémy. Po celom tomto procese začala mama viesť slovné útoky voči mne, že som ju ponížila žiadosťou o výživné a že som sa mohla radšej zabiť ako od nej pýtať peniaze, že to bolo odo mňa vrcholne drzé, že už nie som jej dcéra a takto to pokračovalo. Pridali sa aj podobné útoky zo strany jej rodiny, konkrétne od jej sestry, ktorá mi písala správy podobného charakteru. Niekedy som s rodinou z maminej strany mala dobré vzťahy no týmto sa to zmenilo a odmietli a odsúdili ma. Teraz žijem u priateľa, mám dve práce a mama mi tých 100€ posiela, náš vzťah sa zlepšil, aj keď viem, že mama je na mňa stále vnútorne naštvaná a s jej rodinou viac nie som v kontakte. Preto sa vás pýtam, stretli ste sa s takouto reakciou? Spravila som niečo zlé? Je žiadosť o výživné od rodiča pre vás ponižujúca?
Za porozumenie a odpovede vám vopred ďakujem.
Prajem krásny večer
@lienka.7 Ja som sa o korektné vzťahy snažila. O to normálne sa dohodnúť a pomôcť mi finančne mimosúdne bez toho celého okolo. Druhá strana záujem nemala. Nebudem na mizine len kvôli tomu, že mama nemala žiadny záujem sa dohodnúť mimosúdne. Opisujem situáciu tak, ako bola, rozvinula som to aj v komentároch. To, že neveríte nie je môj problém. Ja tu nikoho nemienim presviedčať o ničom a Vaše komenty o Vás veľa vypovedajú.

@lienka.7 len tu korektné vzťahy nie sú , tak je tu zákon a upravuje povinnosti rodiča. Pri korektných vzťahoch rodičia chápu že dospelé dieťa z niečoho žiť musí pokiaľ študuje a nenechávajú ho len tak napospas osudu , ani ja som tak nenechala moje dve staršie deti a preto som nemala tieto problémy čo mala matka autorky a mohol mať aj otec , ale začal dobrovoľne prispievať .