Je 200 eur na dieťa primerané výživné?
Ahojte. Včera sme mali informatívne stretnutie ohľadom rozvodu a riešila sa tam starostlivosť o deti a výška výživného. Chcela by som od manžela 200 eur na jedno dieťa, tento rok budú mať deti 9 a 6 rokov. Jeho plat je 1300 eur mesačne a býva u rodičov. Deti bude mávať každý druhý víkend od soboty 10.00 do nedele 18.00 a tento rok 24.12. Nechce ich mať cez žiadne prázdniny. S tými 200 eurami na jedno dieťa nesúhlasí, chce mi dať max 350 dokopy za obe deti. Myslíte si, že tých 200 na jedno dieťa je veľa a odklepnú mi to? Riadia sa sudcovia len tými tabuľkami z ministerstva?
Podľa mňa je to tak akurát.
Spočítaj si náklady na dieťa - strava, oblečenie, škola, záujmy,lieky, podiel na bývaní a to vydeľ 2
Poradím ti k výživnému si daj aj 50% mimoriadnych výdavkov - napr. na školu, lekárov a pod.
Ako píšu ženy, daj si na papier všetky výdavky na deti, úplne všetky. A žiadaj minimálne polovicu. A ako píše patka, žiadaj, aby v rozhodnutí bolo, že mimo výživného je povinný zaplatiť ti polovicu mimoriadnych výdavkov, keď napríklad bude dieťa potrebovať strojček na zuby, okuliare, pôjde na lyžiarsky zo školy. Toto nech tam určite máš.
Súd rozhodne nie muž
Ako ti uz napisali, rozhodne sud a nie tvoj muz... od 350 do 400 je len 50E, to nech mi nehovori ze ho to .ebne o zem...
Urcite si spis kolko ta deti stoja... + pocitaj s niecim co robia (ci uz hokej, lyzuju, plavu, konicky, kruzky, tabory cez prazdniny, okuliare, strojcek na zuby, zubar, anglictina, ZUS, cokolvek
Navyse... ak nechce deti na prazdniny, tak by som ziadala v mesiacoch ked prazdniny su, aby sa si dostala viac (pripadne za vsetky mesiace viac a musis si z toho poriesit prazdniny) - pretoze ak nie si prave ucitelka, tak aj ty musis riesit prazdniny a tabory stoja peniaze... drzi palce
Tie tabuľky sú orientačne a maju odporúčací charakter
Žiadna tabuľka nevie totiž zohľadniť individuálne potreby dieťaťa
Napr dieťa je alergik, alwbo ˇamzvysenu chorobnosť, používa okuliare či má finančne náročný krúžok
Ty musíš dobre spísať a odôvodniť sumu ktorú ziadas
A nezabudni sa mimoriadne náklady: lyžiarsky plavecký detské letné tábory a pod
Alwbo strojček či okuliare. Tam žiadaj extra polovicu nákladov
Nechce ich cez žiadne prázdniny?? No to je dobrý frajer... Žiadala by som 300 na každé s tým, že stovka sa bude odkladať na letné tábory, ktorými TY budeš musieť látať prázdniny.
Este nezabudni poziadat o hradenie polovice mimoriadnych vydavkov, SvP. tabory, lyziarsky, nakup sportoveho vybavenia, opatrovatelka cez prazdniny... Ked ich nechce cez prazdniny, nech zaplati za to, ze sa o nich niekto postara.
Ze nechce ich mat cez žiadne prázdniny. Ako keby boli pes, nie jeho deti.. To je dobrý chuj.
A ty sa môžeš aj rozkrajat, vybúchať celú dovolenku lebo veď 8tyzdnov je dlhá doba.
@drobcek3003 všetko si zarátaj, ani o cent menej, na všetkom sa má podielať polovicou. ak ti všetko výjde na 500= delené 2=250 na dieťa a hotovo. sesternica dostala 400e výživné na dvoch chlapcov, vek dokonca vyšší ako tvoje deti, a už sa priprav na to, že keď pôjdu na strednú, budeš znova dokladovať, že náklady išli hore a on si nebude diktovať koľko môže dať, to rozhodne súd podľa jeho príjmu..a sesternicin muž spísal pred právničkou dohodu, súdom ide teraz riešiť lebo chlapci idú na internát= obaja = 120e/1dieťa.
Tiez si myslim, ze je to okej. Ale tak zalezi aj na tom, kolko tvoj ex zaraba, zavisi to od viacerych faktorov.
Čo sa týka toho, že ich nechce cez žiadne prázdniny tak to si obhajuje tým, že má len 25 dní dovolenky. Ja som učiteľka ale prvý a posledný týždeň prázdnin sme v práci. Plat má ako som písala tých 1300 plus teraz začal robiť aj soboty, dokonca aj keď mal mať deti na víkend. A na tie mimoriadne výdavky mi už teraz odmieta prispieť. Syn mal korčuliarsky výcvik, ktorý stál 50 eur tak som ho poprosila či by neprispel polovicu ale odmietol to, za pár dní na to mi píše, že sa zastaví pozrieť deti lebo ide na masáž...na to peniaze obetoval ale na svoje dieťa nie...
@drobcek3003 Pri takomto prístupe si naozaj daj všetko do návrhu na súd. keď súd rozhodne bude musieť platiť určené výživné aj tých 50 % mimoriadnych výdavkov.
"Len" 25 dní dovolenky, no aspoň polovicu by mohol venovať deťom, ale k tomu ho nikto, ani súd, neprinúti.
@patka06 presne, má 25 dní D, a nechce ani deň z nej venovať svojim deťom ?! Radšej si bude gule váľať kade tade, ale frajer bez detí. Takže o to viac trvať na zvýšenom výživnom, aby matka vedela vykryť starostlivosť o deti, napr. Aj znížený príjem pri očr, prázdninách ( učiteľka neucitelka)
Už mi zopár báb vravelo, že bitka o deti za chvíľu z jeho strany opadne a veru mali pravdu. Ešte minulý rok ich prišiel pozrieť aj mimo jeho párnych vikendov, od nového roka sa prestal pýtať ako sa majú, bol v práci keď mal mať deti a naposledy si ich ani neprišiel zobrať...Je to makačka byť s deckami stále, náročné keď sú zdraví a nie ešte chorí ...ja som si už dosť dovolenky pomíňala na ich choroby...
@drobcek3003 zrátajú si výdavky. Napocitaj aj tábory v čase, keď chodíš do práce a alikvotnu časť nákladov na dovolenkový pobyt s odôvodnením, že manžel ich nechce cez leto nikam vziať. Plus napiš a zrátajú plaveckú, lyžiarsky atď s odôvodnením, že manžel odmieta hradiť mimoriadne výdavky...

Je dôležité spísať si reálne náklady ktoré máš.
Všetko čo platíš.
Nemusí ta zaujímať, čo povie bývalý muž, o tom rozhodne súd.
Spiš si všetko co deťom mesačne platíš.
Poistky, krúžky, lekár, lieky.. Tvoje náklady na bývanie, nájom, elektrika, plyn.. Všetko.
A ex si zdokladuje svoje náklady.