icon

Je možné zaprieť otcovstvo bez účasti manžela?

jankasalagova
13. aug 2025

Dobrý deň priatelia,chcem sa opýtať môžem zaprieť otcovstvo,bez toho aby bol môj manžel na súde? Že ho zapriem iba ja ako matka? Pretože manžel odcestoval na dlhodobo do zahraničia.Ďakujem za dobré odpovede.

viestta
13. aug 2025

Ty nie si otec, otec je ešte stále manžel a zaprieť ho musí on. V zákonnej lehote

anonym_4ceee3
13. aug 2025

@jankasalagova ak napíše na súd ospravedlnenie, a ze sa môže pojednavat bez neho, že súhlasí s tým, že nie je otcom dieťaťa, resp.ze je otcom...tak sa dá aj bez jeho prítomnosti. Riešili sme zapretie otcovstva rovnako, keď manžel nemohol byť na súde lebo bol hospitalizovaný. On napísal ze je otcom a môj bývalý napísal čestne, že nie je otcom. Tiež nebol na súde prítomný.

pribinak
13. aug 2025

Nie to sa nedá.

januska12323
13. aug 2025

Nie, to musí on podľa zákona.

jankasalagova
autor
13. aug 2025
@pribinak

Nie to sa nedá.

@pribinak tak to bude na hovno potom a keby som mu poslala papiere mailom a on mi to podpise? Neslo by to tak?

anonym_837c2a
13. aug 2025

@jankasalagova tak je otec dieťaťa či nie je? Keď je tak zaprieť samozrejme nemôže 🤣

jankasalagova
autor
13. aug 2025
@anonym_837c2a

@jankasalagova tak je otec dieťaťa či nie je? Keď je tak zaprieť samozrejme nemôže 🤣

@anonym_837c2a nie je otcom dietata moj manzel? pretosa pytam ze ci nestaci ked ho ja zapriem bez jeho pritomnosti?

januska12323
13. aug 2025
@jankasalagova

@anonym_837c2a nie je otcom dietata moj manzel? pretosa pytam ze ci nestaci ked ho ja zapriem bez jeho pritomnosti?

@jankasalagova čo? Má to dieťa iného otca? Pretože ak je manžel stále manžel a dieťa sa narodilo počas manželstva nemôžeš len tak nejaký papier napísať.

alex49
13. aug 2025

máš manžela, manžel je otec, nemôže ti len tak do mailu niečo napísať

jankasalagova
autor
13. aug 2025
@alex49

máš manžela, manžel je otec, nemôže ti len tak do mailu niečo napísať

@alex49 aj ked je len papierovo?

draik
13. aug 2025

Pre niekoho to bude možno prekvapenie, ale aj matka môže zaprieť, že otcom dieťaťa je jej manžel. Je však limitovaná časom, a to do 3 rokov veku dieťaťa. Manžel má na to tri roky od vtedy, čo sa dozvedel skutočnosti spochybňujúce jeho otcovstvo.
Len doplním, že bude účastníkom konania.

jankasalagova
autor
13. aug 2025
@draik

Pre niekoho to bude možno prekvapenie, ale aj matka môže zaprieť, že otcom dieťaťa je jej manžel. Je však limitovaná časom, a to do 3 rokov veku dieťaťa. Manžel má na to tri roky od vtedy, čo sa dozvedel skutočnosti spochybňujúce jeho otcovstvo.
Len doplním, že bude účastníkom konania.

@draik tak to by bolo super ak je to mozne,dakujem