icon

Je možné zverenie ročného dieťaťa otcovi?

mamacita88
23. júl 2022

Pred pár dňami som opustila svojho partnera. Máme spolu ročného syna. Ušla som, kým bol v práci, lebo som vedela, že nás nepustí. Spája nás spoločná hypotéka a byt (50:50), 3 roky sme vlastníkmi. Partner je výbušný, avšak príchodom dieťaťa do našich životov sa celý vzťah dramaticky zmenil. Dieťa je a bolo iba mojou starosťou. Odmietal náše dieťa. Teraz však hrá obrovské divadlo, milujúceho otca, ktorý po rozchode “pochopil, čo startil”. Neverím mu. Poznám ho. Je to iba hra. Emočná vydieračka. Potrebuje mňa a full service, moju pozornosť a dieťa je iba nástrojom. Vyhráža sa mi. Tvrdí mi, že spolupracuje so socialnými pracovníčkami, uniesla som nášho syna a vytváram rečovú bariéru (s malým sa rozprávam v mojom materinskom jazyku). Tvrdí, že tak veľké dieťa musí mať fixný režim, musím mu dávať syna, aby sa s ním mohol stretávať bez mojej prítomnosti. Prosím, napíšte mi Vaše skúsenosti! Je sobota a termín do Centra právnej pomoci som dostala na budúci týždeň. Budem vďačná za každý komentár! 🙏

drzaopica
23. júl 2022

@mamacita88 Narok na stretnutie so synom ma.Aka je otazka?rozpravat sa s nim mozes v jazyku v akom chces.Striedavku mu vzhladom na vek nedaju dohodnite sa kedy moze chodit za synom

veronikaszabova
23. júl 2022

@mamacita88 narok na syna ma, to je bez debaty. Rodicia ste obaja.

juliastrakovave
23. júl 2022

Nárok na syna má či už v tvojej prítomnosti alebo bez teba o tom rozhoduje súd. Nakoľko je dieťa malé tak si nemyslím že súd by zveril otcovi jedine ak by si mala dajake problémy tipy drogy, alkohol. Vtedy by mohol ale ak sa plnohodnotné staráš tak je to málo pravdepodobné.
So sociálnou pracovníčkou môže komunikovať môžeš aj ty to je bežný postup ak by to bolo súdom riešené tak dôjdu aj ku tebe pozrieť aké má dieťa podmienky a tak ( aspoň tu na Sk to tak je).
Čo sa týka komunikácie tak môžeš sa s dieťaťom rozprávať ako len chceš. Každopádne by som podala návrh na súd čím skôr a tým že dieťa chceš až je zverené tebe a s otcom sa bude stretávať... napíšeš ako to bude tebe vyhovovať.

panelacikova
23. júl 2022

@mamacita88 čo s tým má spoločný jazyk? on je cudzinec? žijete na SK alebo v cudzine? ak v cudzine, môžu mať úplne iné právne úpravy na tieto veci...

judit47
23. júl 2022

Nepises v akej krajine zijete a kam si odisla?Aku narodnost ma dieta(dvojitu?)

Ak zijete napr.v Spanielsku a ty si s dietatom usla na Svk ano moze ti to pritazit.

sense
23. júl 2022

Narok na dieta ma, branit mu nemozes kedze dieta zerj,e nebolo zverene len do tvojej opatery. Ak si opustila krajinu v kt ste zili , tak to moze pritazit. A s dietatim sa mozes bavit svojim materinskym jazykom bez problemov, to ti nemoze nikto zakazat

evica17
23. júl 2022

@judit47 mne napadlo že možno sú obaja Slováci, ale ona napr z maďarského pohraničia a tak sa s ním rozpráva maďarsky ?

modry1985
23. júl 2022

@mamacita88 Šanca že mu zveria dieťa 1 k 10 000 , ale poznám aj také prípady......a ženy neboli alkoholičky , je toho potom plný internet........
Stretávať s dieťaťom sa môže , a ak ho nekojíš , tak aj bez tvojej prítomnosti....
V centre pre rodiny nič nevyriešia........možno sa Vás budu snažiť presvedčiť na " druhú " šancu........
Neuniesla si syna ( ak je to v rámci SR ) ak si ho zoberie on tiež ho neunesie......
Ak sa rozhodne že syna bude mať , tak ho bez rozhodnutia súdu mať bude , ak sa rozhodneš ty , tak to bude tak isto....
Do rozhodnutia súdu ste rovnocenný rodičia.......
V čase rozvodu , rozchodu sa bežne vyhráže jeden aj druhý........
Nik to však neberie vážne , sú na to všetci pripravený a len mávnu rukou.....

diamond007
23. júl 2022

@mamacita88 máloktorý chlap sa hrnie k bábätkám a prvý rok po pôrode s dieťaťom býva náročný...

mamacita88
autor
23. júl 2022

@drzaopica otázka bola v názve diskusie. Vďaka za komentár.

mamacita88
autor
23. júl 2022

@panelacikova som Maďarka, expartner Slovák. Žijeme na Slovensku. Prekvapil ma jeho útok na používanie jazykových možností. Doteraz mu nič také nevadilo. Snažila som sa používať metodu OPOL, jeden rodič jeden jazyk, dtuhý druhý jazyk, aby sme vychovali dvojhazyčné dieťa. Teraz ale argumentoval tým, že socialne pracovníčky to budú vnímať, ako pokzs o znemožnenie vzťahu otca a syna.

mamacita88
autor
23. júl 2022

@evica17 áno. To je náš prípad.

mamacita88
autor
23. júl 2022

@diamond007 bolo to horšie. V podstate nás vyháňá z bytu, aby sme ho nerušili pri práci. My sme nechodili na prechádzky, keď nám sa chcelo, my sme sa mu museli vyhýbať, aby nebol cirkus. A kým sa ešte opýtate: ex nie je žiadny vrcholovy manažér. 😀 Len proste po práci robil aj z domu, po večeroch, v noci a cez víkend. Či bol za to zaplatený? Nie. Stokrát som ho prosila, aby si našiel inú prácu. Ľutovala som ho za nátlak, ktorý prežíva v práco. Povedal mi, že mám mu vybaviť prácu za 2000€, alebo že to robí pre nás. Lebo z rodičákz sa nedá vyžiť. Pred pár mesiacmi som pochopila, že práca je iba výhovorka. Nepracuje, nakupuje cez internet a vypisuje si.
Ak som ho poprosila, aby postrážil malého, kým sa najem, alebo odbehnem na toaletu, vykrikoval mi, že ho zneužívam, “iba žerem a serem”. Po večeroch mi dával 15 min na sprchu, toľko bol ochotný sa venovať malému. Keď som ho prosila, tak sa ma pýtal, že ako to zvládajú ženy, ktoré majú mužov kamionistov napr. Keď bol doma, mala som sa tváriť, že tam nie je.
A tento muž teraz bojuje o zverenie do starostlivosti…

panelacikova
23. júl 2022

@mamacita88 chápem. chceš odísť žiť do maďarska alebo plánuješ ostať na SK v blízkosti muža? ak to druhé, nemyslím si, že to bude považované za nejaký únos. to s tou dvojjazyčnosťou tiež nie je tak jednoznačné, tak nech si vyžiada striedavku, ak sa bojí, že dieťa po slovensky zabudne alebo že ty ho budeš tlačiť do maďarčiny.

panelacikova
23. júl 2022

@mamacita88 no to je magor

mamacita88
autor
23. júl 2022

@modry1985 ďakujem za odpoveď. Kojím. Ostala som v tom istom meste, len zo spoločného bytu som “ušla” do podnájmu. 3x do týždňa sa stretávame. Podľa neho do Vianoc sme opäť spolu. 😂 chodí údajne na terapie. A ako som už písala, “teraz pochopil, čo stratil”. Každé jedno stretnutie je pre mňa neskutočne náročné. Robí neskutočné nátlaky na mňa.

stefi_k
23. júl 2022

@mamacita88 čim skor si podaj zverenie dietata do starostlivosti, s tym ako predbežne opatrenie žiadaj vyživne, pripadne vyživne na seba a nejaky navrch ako by malo prebiehat stretavanie, či bude manžel suhlasit alebo nie nie je dôležite , ide o to aby bolo od žačiatku jasne, že mu nebraniš v stretavani. A rovno by som podala rozvodove papiere, možno by bolo dobre aby petit rozvodu napisal pravnik, doma si pospisuj všetko čo ta napadne prečo si od neho odišla, ako sa spraval k tebe ako k dietatu, konkretne pripady, daj si to všetko postupne na papier aby si nič nezabudla, aby si na sude alebo v centre pravnej pomoci vedela situaciu čo najlepšie objasnit. Vie sa o dieta postarať ? Keď chce dieta do starostlivosti pojde na matersku a ostane s nim doma ?Vieš dokazat, že je vybušny? Odkladaj si celu komunikaciu s nim, komunikuj vždy pisomne.

stefi_k
23. júl 2022

@stefi_k a nezabudni sa zmienit o tom, že kojiš !

laurita285
23. júl 2022

Šanca, že by mu dieťa dali je úplne mizivá a dám ruku do ohňa za to že ten chuj to dieťa ani nechce. To ti len tlaky a nervičky vyrába, aby si bola v strese ale načo by mu to dieťa bolo? Na ošťaru?

modry1985
23. júl 2022

@mamacita88 Ak kojíš šanca na zverenie dieťaťa do jeho osobnej starostlivosti je jedna k miliónu.....Problémom je že pri tak malých deťoch a " prieťahoch " sa rozvod bude komplikovať....t.j. centrum pre deti , možno UPSVAR psychologička , možno odročenie pojednávania za účelom podania správy od centra atď......Robí na teba nátlak , on ma však pocit že ty robíš nátlak na neho , každá minca ma dve strany a je jedno kde je pravda , ide o pocity , to vieš dobre ty aj on........Každopádne dieťa do SS ročné nezveria , jemu nezveria tiež , ale ak sa rozvod bude naťahovať , dieťa vyrastie a tam sa už karta môže obrátiť.......
Ak si pevne rozhodnutá rozviesť sa choď na UPSVAR , a rozhodni sa čo a ako ďalej....
Ono to rozvod nie je len tak . Sobáš je otázkou pár minút a nik sa do toho nestará či sa k sebe hodíte alebo nie , či ste dobrý ľudia , resp.dobrý budúci rodičia....Rozvod to už je tak trošku iná mašinéria......a môže trvať roky...

tetapetra
23. júl 2022

@mamacita88 nechce sa mi všetko čítať,kamoška rieši niečo podobné má ročného syna. Do 3r veku dieťaťa vraj dieťa otcovi nedajú. Čiže stretavka áno,ale aj s matkou

modry1985
23. júl 2022

@tetapetra To nie je zase úplne pravda že do 3 rokov , skús si na FB nájsť iniciatívu za vymazaných rodičov a uvidiš tam matky ktoré svoje dieťa nevideli roky , súdom boli deti zverené otcom a niektoré deti nemali 3 roky.........Ale ročné kojené dieťa reálne moc nie je....A ja sám mam dieťa od 2 a pol roka v - striedavke.....Takže aj tá striedavka sa dáva ( aj bez súhlasu matky ) aj pre deti do 3 rokov........Ale 1 ročné kojené.....ťažko......

mamacita88
autor
23. júl 2022

@stefi_k nie sme manželia.

mamacita88
autor
23. júl 2022

@modry1985 noe sme manželia. Riešime byt, hypotéku a dieťa.

tetapetra
23. júl 2022

@modry1985 to mám do kamošky,ktorej sa to týka. Apropo pán je len stvoriteľ, rozišiel sa s ňou deň po pôrode. Zrazu by sa chcel stretávať. Malý ho vlastne ani len nepozná 🤷

modry1985
23. júl 2022

@tetapetra To je v poriadku , hovorím že v globále sa to povedať nedá aby dieťa do 3 rokov nebolo zverené otcovi / do SS.........kamoška to tak má ako má , je to prípad od prípadu
@mamacita88 V prvom rade riešte dieťa , a najlepšie dohodou.........aj keď nie vždy sa dá