Je to trestný čin?

elly11
28. nov 2023

Ahojte. Viete náhodou keď sa jeden z rodičov, ktorí sú rozvedení svojvoľne rozhodne odsťahovať zo spoločného bydliska aj s dieťaťom a nedá o tom vedieť ex partnerovi?
Ako to je? Dieťa je vo výlučnej starostlivosti jedného z rodičov. Je to trestný čin? Unos? Ako sa to charakterizuje?
Ďakujem.

syslik81
28. nov 2023

ak nezabrani stretavaniu sa s dietatom tak ako nariadil sud a neodstahoval sa niekam do tramptarie tak to trestny cin nieje .... ak odisiel na opacny koniec sktak to treba dat na sud a ten rozhodne ..zahranicie je uz unos..

elly11
autor
28. nov 2023

@syslik81 no nezabránil. Keď sa niekto s deťmi odstahuje 500km ďaleko tak ako sa ma rodič stretávať s deťmi podľa rozhodnutia súdu keď je to nereálne?
Čiže zabráni aj nezabráni.. 🤷🏼‍♀️

janinque
28. nov 2023

@elly11 trestny cin to nie je, treba sa obratit na sud so ziadostou o zmenu styku (rozsirit prazdniny a pod)

januska12323
28. nov 2023

Trestný čin to nie je, odsťahovať sa môže kam chce.

luccija
28. nov 2023

@elly11 neviem ako sa to kvalifikuje, ale je to voči tomu druhému podraz nie?to neznamená, keď je dieťa vo výlučnej starostlivosti jedného, že sa môze svojvoľne odsťahovať 500 km preč a znemožní styk
@januska12323 nemáš pravdu

pe_mi
28. nov 2023

@elly11 akože dobré chrapunstvo a predávať deti si budú na pol ceste ?náklady na prepravu si ten druhý chce,nechce musí hradiť?či ako?
..to je choré .zas len deti trpia

syslik81
28. nov 2023

@elly11 moze to dat na sud a ten nariadi aby ten co sa odstahoval priviezol a aj vyzdvihol deti .. ak to neurobi potom je to uz trestny cin

draik
28. nov 2023

@elly11
Je potrebné podať návrh na úpravu styku s určením, že ten rodič, ktorý sa odsťahoval (a má dieťa v osobnej starostlivosti), je povinný na vlastné náklady zabezpečiť styk dieťaťa s druhým rodičom (samozrejme závisí od konkrétnej situácie).

@syslik81
Ani potom by to ešte nebol TČ. K tomu by bola dlhšia cesta.

miggy
28. nov 2023

No a teraz hypotetická otázka....situácia. Matka na východe Slovenska, sama s deťmi a príde o prácu. Nemá z čoho žiť a výživné je smiešne. A dostane ponuku napr.z BA. To sa nemôže odsťahovať? Veď potom ten rodič, čo má zverené deti vždy taha za kratší koniec. A ten druhý si môže robiť hocičo...

candii
28. nov 2023

Môže sa v rámci SK odsťahovať kam chce

elly11
autor
28. nov 2023

@pe_mi to urobila matka. Plánovala odísť za novým partnerom. A otec o ničom nevedel.
Bolo to už dávno. Zabránili tomu tak ze dostala zákaz vycestovať kdekoľvek s dieťaťom.
Len som chcela vedieť ako sa to berie keď si jeden rodič svojvoľne odíde strašne ďaleko od pôvodného bydliska.
Ja tiež tak mam ale my máme v papieroch ze sa ani jeden z nás neodstahuje ďalej ako 30km od pôvodného bydliska.
Kebyze chcem ísť pracovať do zahraničia alebo na druhý koniec republiky, tak nemôžem. Mam totižto povinnosti voči dieťaťu.

pe_mi
28. nov 2023

@miggy už nie si bezdetná ale.hadam myslím na deti,aj na styk s otcom.deti nemôžu za to,že sme sa dospelí rozdelili
Ale takúto priepasť vzdialenú urobiť.to je choré.

elly11
autor
28. nov 2023

@candii bez súhlasu druhého rodiča?

candii
28. nov 2023

@elly11 áno bez. Iba do zahraničia je potrebný súhlas

miggy
28. nov 2023

@pe_mi ja chápem. Ale čo keď ten rodič fakt nemá z čoho žiť a má možnosť dať dieťaťu lepšie možnosti na život.

pe_mi
28. nov 2023

@miggy neexistuje.aby som odtrhla deti od matky, otca, za to že mne nevyšlo manželstvo.pre mňa nie.

melanta
29. nov 2023

@miggy ex môjho muža sa po rozvode presťahovala 300 km, vrátila sa do rodiska. Súd jej nariadil, nakoľko ona zobrala syna od otca tak ďaleko, že ona je povinná voziť na svoje náklady dieťa otcovi a aj ho vyzdvihnúť. Takže môže sa rodič s deťmi odsťahovať, aké musí si byť vedomý tohto.

miggy
29. nov 2023

@melanta ďakujem. Mňa niekedy napadnú takéto situácie a potom sa zamýšľam hlboko 🤣

ibatanecnica
29. nov 2023

@pe_mi tak podrobnosti nevieme, takže či je to chrapúnstvo.... Zober si , že muž podvádza ženu, alebo ju týra, bije a tá sa rozvedie a dostane dobrú prac. ponuku 500 km od domu. Má sa jej vzdať? Nevieme dôvod rozvodu a ani sťahovania.

melanta
29. nov 2023

@miggy niekedy sa príliš zamýšľam aj ja, hoci už viem, že často je to zbytočné. 😉

melanta
29. nov 2023

@ibatanecnica ale to čo ty popisuješ, je problém medzi ženou a mužom. Rodičia nemajú trestať dieťa za to, čo sa medzi nimi deje. A žiaľ, mnohí to robia. A ja keď čítam koníka za ten čas, čo tu som registrovaná, tak si dovolím povedať, že viac problémov robia ženy mužom, ako opačne, že ženy viac bránia mužom v styku s deťmi, hlavne ak sa cítia ukrivdené a ohrdnuté alebo ak muž má novú ženu a oni sú bez partnera. Pritom svojim správaním robia viac zle svojim deťom, ako mužom.

ibatanecnica
29. nov 2023

@melanta nemyslím si, že toto je trestanie dieťaťa. Väčšina nákladov, výdavkov, bude na žene. A ak dostane dobrú prac. ponuku, má ju odmietnuť? Z čoho budú žiť?Nepoznáme podrobnosti - prečo sa odsťahovala, aký má príjem, aké výdavky, aké je výživné. Možno sú peniaze tým hlavným dôvodom. Nie vždy ide o pomstu. Mám kamarátku, ktorá kvôli dobre j práci odišla do zahraničia. Síce iba Čechy ale dostala 2x tak vyšší plat. Bývalý platiť nízke výživné, veľa nezarobil a čo mala robiť s dvomi deťmi? On síce nesúhlasil, neviem už ako to presne riešila, bolo to pred rokmi ale podarilo sa jej nakoniec odísť. Otec sa na deti aj tak vykašlal, nebral si ich ani kedy mal, takže z tohto pohľadu by to skôr bola pomsta od jej ex tak by tu musela zostať a nakoniec by bola na deti sama aj s nízkym príjmom. Nedá sa toto zovšeobecniť. Každý vzťah je iný a všade sú iné podmienky a situácie.

miggy
29. nov 2023

@ibatanecnica no presne takto nejako som to myslela. Že v podstate nesúhlas druhého rodiča "odsúdi" dieťa/deti trieť biedu. A pritom ten rodič si môže robiť čo chce, stačí, ak za deťmi príde, kedy to má súdom stanovené a platí výživné.
Ja mám s ex rodičovskú dohodu, v tomto sme obaja rozumní. Ale ja si neviem predstaviť, že by mi čokoľvek zakázal. Mám kamošku, ktorej ex nedáva súhlas ani na krúžky, lebo na športovom sa môže zraniť, na plávaní utopiť atď. Toto si ja fakt neviem predstaviť

ibatanecnica
29. nov 2023

@miggy veď to, že čo je správne aj pre deti aj pre normálne fungovanie neúplnej rodiny? Muži si v podstae môžu robiť čo chcú. Isť pracovať, bývať kam chcú. ak sa on odsťahuje 500 km a zoberie si na víkend deti, alebo na čas, ktorý má dohodnutý, je to OK. Ale ak to je opačne, tak už chudák muž je ukrátený o ne. Je veľmi veľa situácií, do ktorých sa ľudia môžu dostať a každý sa na to pozerá z toho svojho pohľadu