Komu pridelia deti?
Prosím Vás ktorému rodičovi zvyknú prideliť maloleté deti po rozchode rodičov? Neboli manželmi
@veronika19895 do 3 rokov vzdy matke.. potom je to na dohode rodicov ale vacsinou matke ak nefetuje nepije a vie sa postarat a ma kde byvat
@veronika19895 u nás je tradícia že matke, už to musí byt čistá katastrofa aby ich dostal otec
Ale sú tu rôzne faktory: napr vek deti, kde deti žijú, kto reálne zabezpečuje starostlivosť, ….
@pribinak deti majú 4 mesiace a 18 mesiacov teraz sme obaja na materskej s deťmi
@veronika19895 tak to nerieš... Do jedného roka dieťaťa je úplne normálne že máte nezhody a hádate sa. Časom to pominie. Držím palce nech to je váš prípad
@veronika19895 ty si matka? Ak áno, tak ako všetci píšeme, že väčšinou matke. Musela by si byt alkoholička, narkomanka, mat ťažkú psych. diagnozu, …aby ti súd odobral deti
K tomu veku, ak má decko napr 14 rokov tak už sa pýtajú aj na jeho názor, ale v takomto útlom veku takmer vždy dostane deti matka
Mizno vás pošlú do poradne, lebo máte veľmi maličké deti
@veronika19895 pokiaľ ich chce vôbec matka. 🤔 Lebo už aj taký prípad bol v mojom okolí, že žena odišla a nechala deti otcovi a ona zo zahraničia posiela výživné a raz za rok pohľadnicu. 🙄
@pribinak a viete ako postupovať pri tom ak chcem zveriť deti do svojej starostlivosti?
@veronika19895 myslim ze treba podat navrh na sud o vyzivne a zaroven o zverenie deti do osobnej starostlivosti.
@veronika19895 kontaktuj na urade prace , odbor socialnych veci, poradia ti. naprikladmy cakame na sud teraz, a dieta bolo odobrate matke, lebo starostlivost nebola dostatocna, a ani nemala kde byvat . starala sa stara matka, kde sa konecne dokazalo, ze sa vlastne nestara a tiez malolete 3 rocne dieta zanedbava, dokonca psychicky depta a fyzicky ublizuje, a tak zrejme konecne, ked sa vsetko podari, pojde dietatko k nam . otec ma zaujem, len si musi este pripravit podmienky pre dieta , dovtedy by malo byt u nas .
nepisem teda, ze je automatika, ze dieta ide k matke . avsak ty mas uplne malicke deti , ak sa o ne staras ako mas, podaas si navrh na zverenie donho vpises aj sumu pozadovaneho vyzivneho , zo vsetkym ti pomozu pracpvnicky na socialke ( upsvar )
@veronika19895 das si návrh na súd. Ale vy máte veľmi maličké deti, tam by musel byt veľmi vážny dôvod na rozvod aby vás rozviedli len tak.
Keď du deti v útlom veku, tak súd posiela rodičov do poradne.
Môžeš ísť na UPSVaR aby ti pomohli spísať návrh na zverenie deti a výživné a rozvod, alebo ti to spise právnik
@pribinak ale veď píše, že nie sú manželia 🙄
@panelacikova no ježiš, slovo rozchod som si vymenila za rozvod
@pribinak no nevadí. o to to má ľahšie. stačí podať na súd žiadosť o zverenie do starostlivosti, ktorá bude obsahovať zároveň žiadosť o výživné... a potom už len čakať.
@veronika19895 Mám susedu a ona je presne ten prípad, že deti pridelili jej partnerovi..ale ona je fakt katastrofa...
@veronika19895 mas dve moznosti. Napises neodkladne opatrenie na zverenie dietata/deti do vychovy matke a zaviazanie druheho rodica prispievat na jeho vyzivu (rozhodnutie spravidla dostnes do 30 dni a je "docasne" - do riadneho vytycenia pojednavania, neskuma sa situacia, nebudu nikoho predvolavat a rozhoduje sa podla toho co napises v zdvovodneni) alebo das klasicky navrh na zverenie deti do tvojej starostlivosti+ vyziva, bude riadne pojednavanie, ale trva to dlhsie (podla vytazenosti sudov). Navrhy najdes aj na nete, ale poradi aj SPODaSK na Úrade práce socialnych veci a rodiny v mieste bydliska. Zalezi, ako urgentna situacia to je a podla toho sa rozhoduj, ktoru variantu zvolis.
Niekde zacat musis a najlepsie na UPSVaR, poradia, co presne a v akych krokoch, pripadne pomoct navrh spisat. Podaniu na sud sa nevyhnes, zverenie do tvojej starostlivosti aj vysku vyzivneho musi schvalit sud
@veronika19895 Pri tak malých deťoch matka , aj keď to že je aj on na materskej mu bude k dobru veci , bude mať pravdepodobne hodne rozšírený styk ( prihliadajúci vek deti ) , keďže deti sú zvyknuté aj na neho
Pri deťoch medzi 2-3 rokom života je to už na uváženie
Od 3 rokov života ste na rovnakej lodi.
Poznám pripady kde matka vôbec nebola alkoholička , ani narkomanka a dieťa vo veku 2 rokov bolo prisúdené otcovi ........
Pri tak malých deťoch a tým že on bol na materskej - Vám bude nariadené psychologické sedenie na UPSVaR , a rozchod , resp. vydanie neodkladného opatrenia sa môže predlžovať.......záleží od sudcu......
Na firme mam 4 rozvedených ľudí - jedna osobná matke 3 x osobná otcovi.......
Ale vaše deti sú veľmi maličké , pravdepodobne kojené to menšie , myslím že tu je to dopredu jasné.....
Je už len na Vás či sa o deti budete súdiť alebo spíšete napr.rodičovskú dohodu ktorú súd bude akceptovať....
Moja kamaratka sa rozisla s partnerom a obidvaja chceli dieta(2rocne) do svojej starostlivosti a dali im striedavu.
@veronika19895 nerieste rozchod! Jeden do roboty a uvidis ze sa to zlepsiy naozaj. Mali sme to podobne. Ja som aktualne doma s 8 mesacnym a 20 mesacnou a zvladne to hravo aj jeden rodic
uz to nie je tak jednoznacne, ak sa rodicia nevedia dohodnut, casto schvaluju aj striedavku
@lili929 chcem sa spýtať ako to je z psychologického hľadiska pre detí je pre nich dobre striedava starostlivosť?
@veronika19895 no velmi zavisi od vztahu rodicov a ako k tej striedavej starostlivosti pristupia. Ak si cez dieta budu robit napriek, tak to je pre to dieta najhorsie.
A moj nazor je, ze striedavka je vo vseobecnosti zlo, lebo malo je takych rodicov, co svoj rozchod preziju bez dram a bez toho, aby si to riesili cez dieta.

Kým matka nie je nejaká katastrofa, zvyčajne jej