Má logiku taký rozsudok?

ootaznik
30. sep 2013

Viac otázok, ale najprv priblíženie situácie. Neboli manželia, nežili spolu, vzťah ukončený počas teho, súdny spor plný osočovania, klamstiev, hereckých rolí. Matka sa vydala, žije usporiadaný život, otca dieťaťa nemusí a ani on ju. Rozsudok – styk za prítomnosti matky a v byte matky, dieťa ho ako otca nevníma – je to len ujo, ktorý niečo donesie, ako otca berie manžela matky. Otázky – ako prežiť tie stretnutia? Je reálne dať stretko v byte matky?! Tlačiť na dieťa, že nie ten, ale druhý je otec? (škôlkársky vek). Poriešilo by situáciu odsťahovanie sa do iného mesta?

sashabb
30. sep 2013

Škoda, že si dala otázku a nie diskusiu lebo toto je podla mňa na dlhšie rozoberanie.
Podla mňa záleží aj od toho, ako sa bio otec choval k dieťaťu hneď po narodení. Ako spolu vychádzali už v tehotenstve atď.
Od tohto by som brala dané stretávanie, no zrejme by som bola proti aby sa stretnutia konali v byte matky. Z akého dôvodu je tak určené? Veď matka má nového manžela, je to ich bývanie a tým pádom bývalý partner im narušuje súkromie.
Ako to celé bude pokračovať? Ako sa chová k dieťaťu teraz? Vedia sa dohodnúť? je možnosť, že by dieťa neskôr chodilo k bio otcovi častejšie? a same?

Alebo chcú bio otca odstrihnúť a chcú fungovať ako rodina bez neho? Dieťaťu to ako podávajú-vysvetlujú?
Je vela uhlov z ktorých to treba brať a rozobrať
@ootaznik

klincek
30. sep 2013

@ootaznik no..logiku z pohladu matky asi velmi nie, ale aj sudca musi vychadzat len z toho, co mu je dane, hoci niektori neradi..a niektorim je to aj jedno, bohuzial.
ale k tomu, ako to zvladnut-stretnutia v byte a v pritomnosti matky su to najlepsie, co mohol sudca urobit-vlastne v danej situacii je to s ohladom na zaujem dietata jedine pripustne riesenie. urcite lepsie, ako by malo dieta odchadzat niekam s chlapom, ktory je pren cudzi, a do cudzieho prostredia. a hoci by sa mi to ako matke, ktora uz ma vlastnu rodinu, ani trochu nepacilo, v zaujme dietata by som tie navstevy brala ako nevyhnutnost, a dokonca by som si s otcom dietata vypila aj kavu a pokusila sa konverzovat, aby moje dieta necitilo dusno v miestnosti.
no urcite by som dietatu nehovorila, ze toto je ocko - proste len ujo Janko, kamarat, co prisiel na navstevu.. a do nicoho by som ho nenutila, vratane objati, bozkov a pod., max. pozdravit a podakovat za darceky..s dietatom by som sa bavila skor ja a otec by tam bol akoby mimochodom-mozno by casom pochopil, ze je tam navyse 😉
odstahovanie by mozno poriesilo iba to, ze otec by nemal tolko casu dieta navstevovat..ale zamedzit styk nemozes, narobis viac skody ako uzitku.
a rozhodnutie o uprave styku mozno zmenit podla potreby, takze ak to dietatu nebude prospievat, sla by som na ten sud znova..

sissy27
30. sep 2013

najprv treba pochopiť, že súdy sa neriadia logikou, citmi, subjektívnymi názormi, ale zákonmi... a podľa zákona je otcom dieťaťa stále biologický otec a teda má okrem povinností (platiť výživné) aj práva... rovnako tak dieťa má zo zákona právo na oboch rodičov... to, že sa dvaja dospelí "nemusia" a nevedia komunikovať bez urážok a osočovaní, za to dieťa nemôže, ale dopláca na to...
je na matke, aby dieťaťu primerane vysvetlila, kto je kto... odsťahovanie nerieši nič, práva a povinnosti rodičov ostávajú rovnaké, len sa celá situácia ešte skomplikuje logistikou...
pokiaľ sa aj manžel cíti ako otec dieťaťa, môže si ho osvojiť...
a návštevy predsa nemusia byť v byte matky (predpokladám, že takýto návrh vyšiel od nej, aby mala veci pod kontrolou), môže dávať dieťa otcovi voľne a ona sa s ním stretávať nemusí... nakoniec, nechodí za ňou, ale za dieťaťom... je to všetko vec komunikácie, aj keď z vlastnej skúsenosti viem, že to nie je vždy jednoduché a občas ani možné... ale z tvojho príspevku mám pocit, že ani matka nemá bohvieaký záujem o nejakú vzájomnú komunikáciu... 😅

lujza123
30. sep 2013

Podla mna nema logiku branit dietatu poznat otca.

asfodelka
30. sep 2013

@ootaznik chybu urobila uz na zaciatku ta matka, ktora uviedla za biologickeho otca muza, ktoreho chcela zo svojho zivota vymazat. tym mu priznala jeho prava. vztah ukoncili pocas tehotenstva takze ho vobec nemusela uviest. jej chyba, bohuzial. ona ho uznala za otca a sud mu len dal jeho prava.

m_ij_ka
30. sep 2013

čo sa týka vzťahu stretávanie otca s dieťaťom tak tomu nezabráni nik, pokiaľ je to už dané súdom, že sa majú stretávať v byte matky maloletého dieťaťa tak matka dieťaťa to bude musieť strpieť, brániť by sa mohla jedine v tom, ak by otec dieťaťa mal. dieťa štval proti matke, používal vulgarizmy, alebo by prišiel pod vplyvom alkoholu alebo drog a pod. Musela by mať na to aj dôkazy, o ktorých by zasa musel rozhodnúť súd, aby zamedzil styku otca a mal. dieťaťom. Sťahovaním sa nič nevyrieši, ak má stále v rozsudku stretávanie mal. dieťaťa s otcom. Asi je to čerstvé keď matka neznesie biologického otca, bude si musieť zvyknúť rešpektovať stanovisko súdu a myslím si, že postupom času sa na celú vec bude pozerať z úplne iného uhla pohľadu.