icon

Má otec po rozvode vyživovať mamu?

2. máj 2024

Aj po rozvode? ma dve deti uz davno dospele a vraj jej vznika narok na vyzivovanie od otca aj po tom co sa rozviedli a otec uz ma inu partnerku.

mne to pride trochu cudne?

anickabasnicka
5. máj 2024

@chodec15 hmm, ta veta je vytrzena z kontextu. nevis, v jake souvislosti zaznela. mam hodne znamych v tomto veku a ver mi, ze si skoro vsechny pripadaji uz stare,predevsim co se tyka zmeny prace.a kazda se boji propusteni. vseobecne vek 50+ zacina byt rizikovy pro hledani prace, navic, kdyz nemas za sebou zadne zkusenosti. osobne se dokazu do pocitu te matky vžit, protoze me tento stav s pribyvajicim vekem strasi taky. a je rozdil, jestli nekdo pracuje souvisle na jedne pozici a nebo si ma najednou v 50letech hledat praci. bez na pracak a uvidis, jak se o tebe budou zamestnavatele prat. a pak tady odsuzuj nekoho. ty jsi svym zpusobem stastny clovek, i kdyz mozna zhebnes v praci nez se dopracujes duchodu, ale pokud se ho dozijes, budes ten duchod nejaky mit. ale co ti, kteri o praci prisli a musi si ji v jejich vysokem veku hledat.a vidis,jak te nikde nechteji, protoze uz pro ne nejsi efektivni, protoze v tobe vidi stareho unaveneho na nemoci nabehleho jedince....

chodec15
Odpoveď bola odstránená
anickabasnicka
5. máj 2024

@vroni nikde tady autorka nepise, ze chce matka pumpnout otce, pouze,ze je ji lito otce.nikde tady nepise, jak dlouho je od rozvodu, ani jak stare deti byly v dobe rozvodu, ani kdo se o ne staral. rozvod je sice dlouhy proces, ale uz te vidim, jak si v tom stresu z probihajiciho rozvodu, zacinas hledat praci a myslis racionalne. ona vyzivovaci povinnost je i ze strany deti vuci rodicum, takze i na ne by se mohla matka obratit. pokud se o ne nejen po rozvodu starala ona, ale i behem manzelstvi, mely by ji to deticky ted aspon moralne vratit. takze nez hodis dalsim sutrem po te matce, predstav si sama sebe na jejim miste. je ti 50, nejlepsi roky mas za sebou, cely cas jsi se starala o rodinu, uklizenq, prala, varila, delala zazemi manzelovi a detem financne jsi byla zavisla na manzilkovi, neco jste meli spolu dohodnute, ted je ale vse uplne jinak. nemas nic, deti jsou dospele a maji svuj vlastni zivot, partner uz ma za tebe mladsi model, nikdo z nich te najednou nepotrebuje. a ty jsi tady, stara, zoufala, unavena, zbytecna,sama...

cacianka
5. máj 2024

@chodec15
@vroni nikto nemá právo škaredo nadávať , urážať.
Pozrite si názov skupiny, toto nie je skupina o morálke. A aj tak pani nepoznáte.
Najlepšie roky v prdeli, do dôchodku ďaleko, nemá pracovné návyky, muž ju odkopol, má už inú ženu. Panika ako hrom. Aj ja si myslím nelichotivé poznámky, ale nerobím 🤮 autorke

cacianka
5. máj 2024

@anickabasnicka súhlasím.
Možno ho aj chce pumpnut, ale to je jej vec, jej charakter, vec medzi nimi. Pretože sa tu nerieši akú mali dohodu, aký mala prístup a vôľu počas manželstva sa zamestnať, . Autorka sa pýta primárne na zákony právo a zvyklosti súdnych rozhodnutí, nie na popis morálky jej matky. A ani nevieme aký charakter má jej otec.

anickabasnicka
5. máj 2024

@chodec15 si jako myslis, ze lezela doma ruka hore? a o ty deti se staral asi kdo? a manzelovi fullservis delal kdo? vis co , tohle jsou takove reci jako kdyby jsi ji zavidel, ze chce penize bez prace. ale ona si je svym zpusobem na tom manzelovi vydelala,za celou dobu manzelstvi.on si budoval karieru a ona byla doma, poskytovala mu zazemi. tak proc by na ne nemela mit ted pravo.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
cacianka
5. máj 2024

@anickabasnicka aj to máš dobrý postreh. Ak matka robila manželovi kompletné zázemie a on si budoval vysoký kariérny rast, má exmanželka ešte nejaký čas narok na podobný životný štandard ako exmanžel, vo forme príspevku ( niečo ako výživné ale výživné to nie) prípadne vysporiadanie majetku podľa zákona .
Ale to autorka nespomína aké je zázemie a okolností, to si musia poriešiť exmanželia , a my nemáme právo sa vypytovať.

cacianka
5. máj 2024

@chodec15 kto závidí prácu otcovi autorky !?!

vroni
5. máj 2024

@anickabasnicka, som v jej veku, takže si jej situáciu predstaviť viem. Môže mi jej byť ľúto, ale to je tak všetko. Nikto ju nenútil byť doma a nejst do práce. To je smutný fakt. Proste urobila zlé rozhodnutie a ponesie si následky. Pripadá mi morálne a aj zákonne uplne zvrhlé, aby za jej zlé rozhodnutie mal pykať manzel a deti. Plus k tomu, že keď nepôjde do práce "dnes", o päť rokov to bude mať ešte ťažšie. A nevytrhne ju z biedy ani keby nárok na 100 výživné mala.

svetlonos
5. máj 2024

@zvieratko31
vies co? Pochodia aj zazila som toho dost - zato sa nehram za vsevedka a vsadebolka. Sú múdrejší a scestovsnejsi. Ja nemám 15 aby som takéhoto človeka ľutoval a dostatok žien 50+ vo svojom okolí. A poznám ich neúrekom, ktoré išli práve koli tomuto neatraktivnemu veku (zamestnavatel) do AT, DE robyt opatrovatelky. Učili sa jazyk, nevedeli.
Moja veta, ze ta pani nevníma poriadne realitu znamenala, ze možno trpi niecim. To napríklad nebolo myslene v zlom.
Ale podla toho, čo autorka píše, ide zenu ktorej sa do prace veľmi nechcelo.
Ver, ze aj ja si viem predstaviť nepracoval. Uplne super a veru by som sa nenudil ani keby deti boli v škole. Ale nie je to reálne. Nechápem, prečo sa ta zrovna môj komentár tak dotkol. To je akoby tebe niekto niečo podobné vyčítal. Je xy dôvodov, prečo niektoré ženy pracovať ozaj nemôžu, sama 2 také poznám. Ale v takom veku, pokial bola schopná zrejme celkom dobre vychovať deti, tak minimálna sebadôvera by nezaškodilo. A podla mňa je to super vek, pokial nema vazne zdravotné problémy.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
vroni
5. máj 2024

@cacianka, Bohu vďaka, žiadna taká sprostosť ako nárok na rovnaký životný štýl exmanzelky neexistuje. Týka sa to len a len deti. Minimálne v slovenskom zákone nie. Áno, musia sa majetkovo vyrovnať, ale to nie je výživné ani nič podobné, tam má nárok na polovicu všetkého bez ohľadu na to, čo pracovala či nie. Nárok na manželské výživné je ohraničený na maximálne 5 rokov a aj to len za podmienky, že sa exmanzel/ka nemôže zamestnať z objektívnych príčin. Bráni tomu jej/jeho zdravotný stav, starajú sa o malé alebo postihnuté dieťa a podobne. Nie že boli x rokov doma a nemajú pracovné návyky. Inak nie. Zo zákona. Možno by chýbajúcimi pracovnými návykmi argumentovať mohla, keby jej do dôchodku chýbal rok či dva. Nie minimálne 15 +

anickabasnicka
5. máj 2024

@chodec15 syty hladovému nevěří a tudíž tobě nemá cenu víc cokoliv vysvětlovat, protože si neustále pomeleš svoje. pokud jsi nikdy nebyl v této situaci ani podobné, víš hovno, co se v tom člověku odehrává....

chodec15
Odpoveď bola odstránená
anickabasnicka
5. máj 2024

@cacianka má cenu tady někomu vysvětlovat, že kariéra nemusí být zrovna kariérou vysokého manažera? že je to myšleno, že ten člověk má práci dlouhodobou, že má pracovní zkušenosti, už oddělané nějaké roky, kontakty, stabilitu,prostě cokoliv, co souvisí se stálým zaměstnáním? i to je přece kariéra-že je v práci. škoda slov se tady s někým dohadovat, kdo nezažil, nepochopí a kdo navíc ještě nechce pochopit, ztráta času

anickabasnicka
5. máj 2024

@chodec15 však říkám, závidíš

chodec15
Odpoveď bola odstránená
anickabasnicka
5. máj 2024

@vroni takže když se tak rozhodla na základě domluvy s manželem, tak je to pouze a jen její špatné rozhodnutí? tvl, a není náhodu manželství o kompromisech a společných rozhodnutích?! ...

anickabasnicka
5. máj 2024

@chodec15 a ty víš přesně, že se chce nechat živit od exmanžela až do své smrti? ..zřejmě zase tak urputně nepracuješ, když máš čas sedět tady na konovi

vroni
5. máj 2024

@anickabasnicka, toto nie je kompromis, toto je zle rozhodnutie. Kompromis je, že ja sa budem venovať viac kariére a ty viac rodine. Kompromis je, že budeme bývať v byte a nie v dome alebo že budeme chodiť na Silvestra k svokre a nie k našim. Ale "dohodnúť sa", že sa zo mňa stane nesamostatny prívesok odkázaný na milosť a nemilost partnera, to nie je kompromis, to je jednoducho zlé rozhodnutie. Netreba ani rozvod. Stačí choroba, nehoda a prúser jak Brno je na svete.

kvetka22
5. máj 2024

Jeden príklad zo života, samozrejme nie zo SR, ale z Nemecka.. Neviem presne aké paragrafy to u nich ošetrujú a ci to platí v každej spolkovej republike, ale manželia sa dohodli, že on bude pracovať a ona riešiť domácnosť a deti. Neviem, či takéto niečo musia aj niekde na úrade hlásiť. Prešiel čas, deti dospeli, pánko našiel si mladšiu milenku a požiadal o rozvod, musel so svojho dôchodku pekne polovicu posielať exmanželke, keďže ona, na základe ich dohody, zamestnanie ani kariéru nemala. Neviem ako to bolo s výživným po rozvode, ale polku starobného dôchodku jej patrila.

minenkak
5. máj 2024

@kvetka22 ale to je v Nemecku a už asi žiadny chlap nie je taký hlúpi, že by toto spravil

vroni
5. máj 2024

@kvetka22, to je síce pekné, ale na Slovensku nemecké zákony neplatia. A áno, ich zákon je iný.

mandarinka555
5. máj 2024

@anickabasnicka "Poskytovala manželovi zázemie" ???? Tak to sa v živote strašne "nadrela", že? Len nejako nedomyslela koniec a od bývalého nedostane ani cent, takže tú prácu si aj tak bude musieť hľadať.

kvetka22
5. máj 2024

@minenkak
@vroni skôr som chcela poukázať na to, ze to niekde funguje inak a tam sa o dotyčnej nikto nevyjadruje ako tu... a ze pani nemusí byť žiadna hnida, lenivá, príživnička a podobne, mohli mať takúto dohodu. Predpokladam, ze nepočítala s tym, ze takto skončí. Áno, mnohí to povazukeme za chybu, ale vyjadrovať sa takto o niekom? Nepoznáme pozadie. No ako sa vraví papier (internet) znesie všetko

sovica
5. máj 2024

@autorka, dala si veľmi málo info a nehnevaj sa na mňa, ale píšeš o mame, ako keby to bola nejaká pani od vedľa, ktorú veľmi "nemusíš". Ak si dospelá, tak snáď musíš vedieť, ako to u vás doma bolo. Či sa rodičia dohodli, ako budú žiť a hospodáriť. Otec, ak bol na vyššej pozícii alebo podnikateľ, mohol mamu presvedčiť, že nemá pracovať, ale starať sa o deti a domácnosť. Mama s tým v dobrej viere mohla súhlasiť. A teraz, keď nastala po rokoch kríza, otec si zabezpečil mladší model a s mamou sa rozviedol, tak to pre mamu môže byť dosť problém (hlavne psychický). Z môjho pohľadu môže mať naozaj problém sa zamestnať, ak bola dlhú dobu nezamestnaná. Čo napíše do CV? Ktorý zamestnávateľ sa bude trhať, aby ju vzal do práce? Platil jej otec aspoň odvody na dôchodok? Lebo ak nie, tak to by bola úplne v kaši. Je pre mňa zvláštne, že ľutuješ len otca a mamy Ti ľúto nie je. Reálne sa zamysli, ako to u vás bolo, či bolo vždy všetko ohľadom vás detí a domácnosti na mame a otec sa o nič nestaral a všetko čo spravil, chodil do práce a nosil domov peniaze.
V každom prípade, @hugigugin Ti poslala link, že za určitých okolností má žena právo na výživné od exmanžela.

cacianka
5. máj 2024

@sovica autorka ti nie je povinná písať romány o ich rodine, dala jasnú otázku, o príspevku od otca matke po rozvode.
Dostala orientačné aj konkrétne rady a odpovede, teba do toho prd ako žili. Nerieši sa tu ich rodinné pomery, ale príspevok na exmanželku/ po rozvode.

megg1
5. máj 2024

Mozno ma zdravotne problemy o kt. ty nevies. Moze to byt cokolvek, v takom pripade ma narok na vyzivne aj od ex manzela.

chodec15
Odpoveď bola odstránená