icon

Má striedavá starostlivosť šancu na úspech na 400 km?

14. mar 2024

Ahojte,
Je tu nejaká mamička, u ktorej niečo také prešlo?
Ďakujem

Strana
z2
svetlonos
14. mar 2024

@anketkarka
bie dobrovolne. Prave takito kreteni manipulativni oblbnu kolkokrat aj sudcu aj psychologa. Nebola by prvá. Kamaratku cakal riadny sudny boj, ked det v 13 rokoch odmietli absolutne stretavanie s otcom. Dovod bol hrozny a sud aj tak neodsuhlasil na prvy krat - lebo tvrdenie proti tvrdeniu.

kaktusik007
14. mar 2024

autorka - to ze zijes 6 rokov mimo 400 km od neho hra iba v tvoj prospech a neprospech striedavky. presne ako pise
@hipuska jedine ak by sa tatko pristahoval blizsie... a sadni si s dietatom a proste prejdi si s nim veci, aj ked mas pocit, ze je este malicke... deti su sice male, ale nie su blbe a chapu vela a ano, deti rozvedenych rodicov musia proste dospiet skor...

moj bral za automatiku ze bude striedavka, jasne a strucne som mu vysvetlila ze nebude 😀 a deti? 10 rocny syn (ex odisiel ked mal 1,5 roka) --- mami, otec je nejak psychicky chory? - hold, vsimol si. Nikdy som nic zle / negativne o nom nevravela pred nimi, ani ked boli vo vedlajsej izbe, lebo ved aj steny maju usi.... proste sam si vsimol tie prejavy spravania.....
@dadis ano, vyznelo to tak povodne, pochopila som to rovnako... len potom pisala ze sest rokov ma uz dieta zverene -- to mi bolo take divne, preto som reku nech to upresni.... lebo to su uplne odlisne situacie.

preco striedavka az teraz? po siestich rokoch? co si ziadala vyssie vyzivne?

svetlonos
14. mar 2024

@anketkarka
ty nemas ponatia coho su taketo hoväda na sude schopné. Ide im o .... svojho ega, nie o do ro deti. A sudy maju casto popletene priority. Otec kreten je lepsi ako ziadny otec, zial. Takze nie, pochybujem ze matka to irobi dobrovolne. Ale nema xy krat navyber. Nad tym si neuvazovala? Aj ja som kedysi myslela, ze spravodlivost vzdy vyhra. Nie, nie vzdy...

svetlonos
14. mar 2024

@dadis
ano moze byt výkvet ale su určité chovania, ktore dietatu ubliziju velmi. Jednou z ni h je to manipulatorstvo, psycho spravanie atd. U teba bol mozno vykvet riadny ale s detmi ako tak v pohode. Aj nasi sa dohodli na stretavani sa kedykolvek a pre nas to bolo super. Neviem si predstaviť raz v tyzdni a kazdy druhy vikend.

autor
14. mar 2024

@kaktusik007 neviem...roky sa tým len vyhrážal...

autor
14. mar 2024

@dadis ďakujem pekne...viete, rada sem chodím, vždy tu nájdem dobré rady, ale častokrát v komentároch čítam také hrozné správy, čo si dokážu ženy napísať, správy, ktoré len zraňujú a vtedy mi je ľúto aj za tie ženy ... všetko dobré 🙂

dadis
15. mar 2024

@svetlonos U nas aj manipulacia, aj absolutne ziadna ochota sa dohodnut, natlak, sluby, klamstva. Deti to beru tak, ze je raz taky, maju ho radi, ale kontakt s nim nemaju casto. Napr. deti sami iniciovali, ze by idli s nim na tyzden cez jarne na prazdniny na chalupu. On sa spytal, ci by radsej nesli na nejaku exoticku dovolenku. Oni - ano. Tyzden pred jarnymi z neho vypadlo, ze nie ze dovolenka nebude, ale on si vezme dovolenku len na predlzeny vikend. Nakoniec nic z toho nebolo, v nedelu zobral aspon dceru na hodinku do parku za domom vencit psa. Ale uz to berieme tak, ze jeho reci a plany beriene s uplnou rezervou 😅, 1/10 sanca na naplnenie. Aj to do poslednej chvile ta necha cakat, ci vobec ano. Potrebuje ten pocit moci, ze nad situaciou vladne, vsetci na neho vzhliadaju a pod. Jeho "uvidime" je u nas uz ako for 😅

abcd87
15. mar 2024

U nas konkretne striedava nepresla (300km) - syn nastupoval akurat do prvej triedy…. Ale sud zacala sudkyna s tym ze den predtym mala podobny pripad (ale s predskolackou) a striedavu (tiez 300km) schvalila - ale rodicia spolu vedeli komunikovat co nebol nas pripad… u nas sa o striedavu bojovalo ale uz odkedy mal syn cca tri roky (a to ho otec dietata od troch mesiacov do jeho prveho roku a 3 mesiacov videl asi 15 minut) … skoncilo to starostlivostou 8 dni u mna a 6 u otca ked bol skolkar - akoze pre maleho to bol po psychickej stranke masaker … jeho nazor na toto nikto nebral do uvahy - lebo sak vek … vela zavisi aj od toho, akeho bude mat pravnika … pisem z vlastnej skusenosti - mozne je vsetko (ked mas znamosti a peniaze hlavne v tejto republike … napr. prisiel mi navrh, mala som sa vyjadrit, kolizna sa vyjadrila v “moj prispech”, ja som posielala vyjadrenie v piatok- v lehote!, v pondelok som mala uz v poste zo sudu rozhodnutie s tym, ze presiel otcov navrh a nebral sa do uvahy ani nazor koliznej )

damian85
15. mar 2024

Ja striedavku mám - síce nie úplne bežnú - viac je dieťa u mňa, ale mám. Som jednoznačne za to aby ak sa to dá sa o dieťa starali obaja rodičia rovným - možným dielom. Ale toto nie. Jednak mu striedavá starostlivosť neprejde - súd , súdny znalec nerád meni zaužívané , pretože pre dieťa je doležitá stabilita a je jedno či je to striedavka alebo osobná matky a otca a jednak je to úplna hlúposť 400 km. Ja s ex máme 20 km ale ex sa presťahovala , dieťa chodí na krúžky a do školky v meste kde bývam ja - a ! Pre ex to sranda nie je. A to je len 20 km......400 km je úplne nezvládnuteľné pre všetkých. Som si 99.9999% istý že mu striedavka neprejde. Ak chce niekto striedavku - nech o ňu požiada po rozchode - nech sa snaží zabrániť stovkám km odlúčenia od dieťaťa ( buď sa neodsťahuje on , alebo zabráni odsťahovania jej - možnosti na to sú ) ale nie aby dieťa si 6 rokov už žije živit a potom to meniť. Striedavka áno - ale nie na veľkú vzdialenosť - nie po rokoch.

cookie29
15. mar 2024

nezijem na SLovensku, ale v EU. A u nas je striedavka dost podporovana, ale zakladnou poziadavkou je to, aby to nenarusilo zivot dietata. Cize musi chodit do tej istej skoly, tych istych kruzkov a podobne. Co pri 400km vzdialenosti nie je mozne... dokonca aj pri 50 budu zvazovat, pretoze to ma dopad na dieta.

dadis
15. mar 2024

@damian85 👍uplny suhlas

stannkas
15. mar 2024

Vzdialenosť nie je prekážkou striedavej starostlivosti, bolo to už aj judikované. Samozrejme, že súd prihliada aj na túto skutočnosť, ale neznamená to, že veľká vzdialenosť automaticky znemožňuje striedavku. Často tá vzdialenosť má vplyv akurát na interval v akom si rodičia budú striedať maloletého. Je ťažko sa vyjadrovať či by striedavá starostlivosť vo Vašom prípade prešla, ak nemáme všetky informácie, ktoré sa zohľadňujú pri striedavke a hlavne treba brať zreteľ na najlepší záujem dieťaťa. Je úplne irelevantné čo chce otec, ak to nekorešponduje s najlepším záujmom dieťaťa.

hipuska
15. mar 2024

@stannkas toto je tak smiešne napísané. Pretože, nie vždy sa berie do úvahy najlepší záujem dieťaťa. To je také klišé pre naše súdnictvo. Každopádne, ak by mne osobne sudca určil striedavu starostlivosť po 6 rokov nezaujmu dieta, odvolala by som sa dovtedy, dokiaľ by to šlo. A kým by došlo k definitívnemu rozhodnutiu, diéta by už bolo také staré, žeby vypovedalo samé na súde

stannkas
15. mar 2024

@hipuska to nie je smiešne napísané, to je prax súdov, bohužiaľ, nie nadarmo sa vykonávajú znalecké dokazovania a neviem čo všetko, aby sa zistilo, čo je v najlepšom záujme dieťaťa, a či je napr. samotná striedavka pre dieťa vhodná, obzvlášť, ak už vie vyjadriť svoj názor. Ja netvrdím, že v danom prípade bude nariadená, ako píšem, nepoznám konkrétnosti prípadu a najmä je dôležité, ktorý sudca dané konanie bude mať. Tieto konania sú zložité a áno ťahajú sa niekoľko rokov. Mali sme prípad, kde sa takto rodičia súdili 10 rokov a popritom obe deti nadobudli plnoletosť, nemusím však písať aký to malo vplyv na samotné deti...

ibatanecnica
15. mar 2024

@miggy ono každý prípad treba posudzovať individuálne, lebo ako sú svine niektorí muži, tak sú aj ženy. Mám v okolí dosť prípadov aj z jedného súdka aj z druhého.

svetlonos
15. mar 2024

@dadis
tak v tom pripade ste sa dobre nadtavili a ked ma deti rad a nenici ich vyslovene osychicky, ze by s hruzou k nemu chodili tak ok.
Mala som ex, kedy som tiez do poslednej chvile nevedela, ci plan vide alebo nie. Bolo to koli jeho zdraviu, bola som na to tiez nastavena. Vtedy clo ek aspom nie je sklamaný 🙂.

hipuska
15. mar 2024

Ja som.si minule čítala o jednej rodine ako toto vyriešili. Mali striedavku ale teda, nestriedalo sa dieta ale rodicia. Čiže, dieta stále žilo v tej istej domácnosti. Bolo to v zahraničí a bol to iný level zachovania záujmov dieťaťa. Stále sa baliť, nemat jedno stále miesto je podľa mňa úplne des. Neviem si to predstaviť. Kamarátka tak mala. Dieta každý piatok išlo do.skoly s pobalenou taskou. Lebo v piatok bud odchádzala k otcovi alebo matke

matkahelka
15. mar 2024

par dni dozadu tu bola podobna tema a baba pisala, ze jej manzel ma na dieta z 1.vztahu striedavku po 2tyz. - Bratislava- Bardejov. to je viac ako 400km. dieta tusim 6 rocne.

damian85
15. mar 2024

@hipuska úplne jednoduché , v nariadeni súdu musela mať matka / otec napísané : " Otec si vyzdvihne dieťa v mieste xylz , matka si vyzdvihne dieťa v mieste xylz - pevne verím že mu s knihami pomohli , mali automobil , nešli pešo s plnou tažkou 10 km. Pri rozvedených rodičoch , kde sa zaujímajú obaja rodičia a chcú sa o dieťa starať , dieťa bude mať stále 2 x domov. A je jedno či 11 dni a 3 alebo 7 a 7 alebo 14 a 14. Nič to ale nemení na veci že 400 km je tak trošku cez čiaru.

hipuska
15. mar 2024

@damian85 no jasne. Ty si to predstavuješ jednoducho. Ja som tak jedným časom bývalá sama. A teda, nebolo to nič príjemné baliť sa každý týždeň a sťahovať a vybalovat. Ja viem, že ty to tak máš. Zachytila som už tvoj životny príbeh. Ale, mňa nikto nepresvedčí, že je v záujme dieta meniť domov každý týždeň. Pre najlepsi zaujem dieta sa to da iba vtedy, ak sa vedia ti dvaja bez konfliktov dohdonut, nastolia rovnake pravidla pre obe domacnosti. Co je fakt zriedkave. Takže, v tomto sa nás názor nestretne. Keď tak veľmi rodicia chcú, nech sa striedajú v domácnostiach oni. Na striedavu sú robene rozsiahle psychologické štúdie ktoré vôbec nehovoria v jej prospech. A teda, podľa mňa, je to sebeckost rodičov, nútiť dieta chodiť od jednej domácnosti k druhej. V živote dieta sa dá byť prítomný aj bez toho, aby sa muselo sťahovať.

stannkas
15. mar 2024

Ono to striedanie každý týždeň je podľa mňa fajn, pokiaľ rodičia bývajú blízko seba. V jednom prípade sme mali maloletých, ktorým sa práve nepáčilo, že sa musia každý týždeň sťahovať hore dole, ale chceli sa stretávať s oboma rodičmi. Potom sa striedali tuším po mesiaci. Ale ešte podotýkam, že vzhľadom na vek maloletého a vzdialenosť si tiež myslím, že nebude striedavka nariadená, a to z dôvodu, že návšteva dvoch základných škôl v iných mestách v inom prostredí, v iných výchovných a vzdelávacích podmienkach je pre dieťa frustrujúce vyžadujúce si ustavičné prispôsobovanie sa existujúcim zmenám. Skôr sa asi bude rozširovať styk otca s dieťaťom.

miggy
15. mar 2024

@ibatanecnica veď práve. Preto je absurdné, ako sa tu začali ženy do autorky navážať. ;)

hipuska
15. mar 2024

@stannkas ja som písala s vlastnej skúsenosti. My sme mali znalecké posudky, deti, ja a ex a aj tak súd rozšíril stretávanie sa otca s deťmi. Vraj, v najlepšom záujme deti. Ale, musím povedať, že sme.mali sudcu, ktorému sa práve narodilo dieťa. A teda, bol neskutočne zaťažený na práva otca. Preto si nemyslím, že sa vždy koná v prospech deti.

damian85
15. mar 2024

@hipuska Máš úplnu pravdu , až na to , že rozvodom sa dieťa tak či onak sťahuje. Každé dieťa v normálnej porozvodovej rodine kde obaja pochopili , že partnerstvo sa skončilo , ale rodičovstvo ostáva - sa dieťa raz za 2 týždne sťahuje. Či sa sťahuje v piatok , či sa sťahuje v pondelok - v každej ešte raz - normálnej porozvodovej rodine - má 2 x domov. 2 x izbu , 2x oblečenie ( nepoznám dieťa ktoré by 3 dni bolo v jednom ) 2x nie vždy identickú výchovu. Neviem si predstaviť nie len naše dieťa , ale napríklad aj deti mojich známych , že by mamku malo vidieť iba 3 dni za 2 týždne. Je v poriadku ak by to tebe a tvojím deťom stačilo. Prirodzene , každý má vzťah k deťom a deti k nemu - iný. Každopádne striedavka na 400 km - nemožná. V tomto prípade plne súhlasím a mám pevné presvedčenie , že osobná starostlivosť matky , kedže takto už to bolo 6 rokov , je správna a aj súd to takto vyhodnotí. Ak otec chcel striedavku , netuším kde bol 6 rokov , netuším prečo vznikol problém 400 km . Ak preto , že jednoducho ex sa odsťahovala k rodičom , a on ticho súhlasíl , je neskoro teraz niečo meniť .
Aj moja ex sa odsťahovala - mohla aj na kraj sveta, ale bez dieťaťa. Tak sa odsťahovala 20 km a aj tak je pre ňu - dosť problém a dosť komplikácii tých 20 km dať.

majlo1234
15. mar 2024

Nemyslim, zw to prejde. Je to neudrzatelne, dieta by nuselo navstevovat dve rozne skoly a to je nerealne.
My sme opacne, otec je od svojich deti odstahovany a sud mu priklepol iba kazdy druhy vikend, a polovicu vsetkych prazdnin, nic viac

jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
oravcovap
16. mar 2024

Dobrý deň, striedavá starostlivosť pri zohľadnení Vami uvádzanej vzdialenosti bydliska rodičov nie je v záujme maloletého dieťaťa. Ako právnik sa špecializujem práve na veci starostlivosti súdu o maloleté deti a môžem Vás upokojiť. Samozrejme stále platí, že rodiča by sa mali snažiť spolu vo veci maloletého dieťaťa komunikovať a v jeho veciach aj spolu rozhodovať. Pochopiteľne, nie vždy sú toho schopní.

Strana
z2