Môže sa zvýšiť výživné aj bez pojednávania?

19. dec 2022

Keby obaja suhlasia moze sa zvysenie vyzivneho odklepnut aj bez pojeďnavania?

eternity24
19. dec 2022
eikenella
19. dec 2022

mne otec platil roky viac, ako sa zvysovali naklady. na sud to mamina nedavala, dohodli sa medzi sebou. platil mi vyzivne asi 13 rokov, do ukoncenia VŠ.

tosomja
19. dec 2022

Aj my sme mali dohodou a muselo byť pojednávanie

matabb73
19. dec 2022

Musí to byť odsúhlasené súdom. Inak to nie je platné a ak by neplatil dohodnutú sumu, nemáš to ako vymáhať.

ivanabat
19. dec 2022

Nie, takáto vec sa musí pojednávať.

eikenella
19. dec 2022

tri komentare, ze sa to nemoze. sranda, nasi sa dohodli, normalne v priebehu otec rokov posielal vyssie vyzivne.zacinala som tusim 2000 korun, koncila cez 4000 korun.jasne, ze riziko je, keby otec neposielal, tak mamina to na sud da, ale ked otec posiela? ved moze dat otec dietatu naviac, ked uzna za vhodne. len sa to trebars nemusi volat hned vyssie vyzivne. ci?

melanta
19. dec 2022

Ak sa dvaja dohodnú, vôbec nemusia riešiť výživné cez súd. Takže áno, dá sa dohodnúť na výživnom mimo súdu. Avšak v prípade, že otec prestane platiť, čiastka nepotvrdená súdom nie je vymáhateľná.

matabb73
19. dec 2022

@eikenella samozrejme, že sa to dá aj takto, ale ak by prestal platiť to čo sa dohodli a platil by zas nižšiu sumu, je to nadlho kým by to vyriešila. Takto stačí zájsť za exekútorom.

ivanabat
19. dec 2022

@eikenella Otázka však bola, či to súd musí pojednávať. Aj v prípade, že je dohoda rodičov, ale bol podaný návrh na súd, musí to byť pojednávané a následne vydaný rozsudok.
Presne ako píše @melanta, dohodnúť sa môžu a ak to obaja rešpektujú, tak je to super, ale v prípade, že by otec prestal platiť výživné, záväzné je posledné právoplatné a vykonateľné rozhodnutie a nie dohoda medzi rodičmi.

tosomja
19. dec 2022

@eikenella ale otázka bola, či sa môže ODKLEPNÚŤ bez pojednávania. Ja som pochopila tak, že sa dohodnú na vyššom výživnom ale nezúčastnia sa pojednávania, len súd dá pečiatku a vec vybavená.
Dokonca aj kolizna bude zase riešiť všetko 😃 aj keď sa dohodnú.

eikenella
19. dec 2022

@tosomja
@ivanabat
Nasi si to odklepli doma v obyvacke 😅 nechcelo sa im po sudoch chodit. ale jasne, lepsie robit tak, aby to sedelo.

tosomja
19. dec 2022

@eikenella aj môj ex súhlasil s tým, čo som navrhla. Ale asi myslel, že srandujem. 😁 Až potom som dala radšej na súd, nech náhodou niekomu z nás nedrbne v bedni. 🤣