Môže súd nariadiť predaj mojej časti nehnuteľnosti?
rodičia nám ešte za života darovali nehnuteľnosť. Súrodenec 1/2 , ja tiež 1/2. nikto tam nebýva.
súrodenec ju chce odomňa odkúpiť s čím ja nesúhlasím. Vôbec nesúhlasím s predajom mojej čiastky . Súrodenec sa mi vyhráža súdom. Môže mi súd nariadiť predaj ? popr. čo môže súd v tomto prípade?
@anonym_autor chudáci vaši rodičia, toho určite nechceli. Vy sa neviete normálne dohodnúť? Radšej necháte nehnuteľnosť len tak naprázdno? Čo plánuješ s touto nehnuteľnostou do budúcna?
Nehnuteľnosť je neobývaná. Chceš ju používať? Ak áno, tak vyplať ty súrodenca. Ak nie, prečo ju nechceš predať? A áno, môže tvoj súrodenec riešiť situáciu súdne, ak sa neviete dohodnúť. Je to logický krok, ak ju chce obývať.
@anonym_autor nema na zaklade coho nariadit predaj. ty si vlastnikom svojej casti.
@balerina2025 ale áno, súd môže rozhodnúť o predaji. Ak jeden vlastník chce nehnuteľnosť využívať a druhý mu ju nechce predať, pravdepodobne len z princípu, tak súd to vyrieši, ak to nedokážu oni.
Nie som pravnik ale myslim, ze su situacie kedy moze. Svagor totiz tiez zdedili dom zo surodencami. Jeden z nich nechcrl dom uzivat, ani prenajat( sufoddncovi)ani predat, ani investovat- bolo trdba opravit strechu a vsetko zamietal. Tiez to dali na sud- a potom tento suridenec nakoniec predal- ale uz neviem ci "prikazom" sudu ci ustupil.
Áno, súd môže nariadiť predaj ale spravidla je to až ktajné východisko keď naozaj ani s jednou stranou sa nedá pohnúť alebo sú nato oddôvodnené dôvody.
zaklad asi je preco to nechceš predat a aky ma on umysel
ďakujem za odpovede.
@balerina2025 ale áno, súd môže rozhodnúť o predaji. Ak jeden vlastník chce nehnuteľnosť využívať a druhý mu ju nechce predať, pravdepodobne len z princípu, tak súd to vyrieši, ak to nedokážu oni.
@melanta dobre vediet. takze ak kamoska vlastni 1/3 a sestra to uziva, moze cez sud nariadit ze jej sestra si od nej tu 1/3 odkupi alebo ze dom aj s poslednou 1/3 musia predat ( brat?)
ďakujem za odpovede.
@anonym_autor preco to nechces jemu predat? lebo si myslis ze za par rokov bude mat nehnutelnost vacsiu hodnotu?
@melanta dobre vediet. takze ak kamoska vlastni 1/3 a sestra to uziva, moze cez sud nariadit ze jej sestra si od nej tu 1/3 odkupi alebo ze dom aj s poslednou 1/3 musia predat ( brat?)
@balerina2025 ak sestra užíva nehnuteľnosť, tak kamoška aj s bratom môžu teoreticky žiadať od sestry nájom za užívanie ich podielu. A áno, kamoška môže s bratom požiadať, aby ich sestra vyplatila t.j. aby odkúpila ich podiel. Ak nebude súhlasiť, tak môžu žiadať riešenie súdnou cestou. A potom sa môže stať, že súd rozhodne nehnuteľnosť predať a zisk rozdeliť. To si dotyčná sestra musí zvážiť, či sa jej oplatí.
@balerina2025 ak sestra užíva nehnuteľnosť, tak kamoška aj s bratom môžu teoreticky žiadať od sestry nájom za užívanie ich podielu. A áno, kamoška môže s bratom požiadať, aby ich sestra vyplatila t.j. aby odkúpila ich podiel. Ak nebude súhlasiť, tak môžu žiadať riešenie súdnou cestou. A potom sa môže stať, že súd rozhodne nehnuteľnosť predať a zisk rozdeliť. To si dotyčná sestra musí zvážiť, či sa jej oplatí.
@melanta vazne? byva tam uz 10 rokov ''zadarmo'' jej cast samozrejme uziva, rozrastla sa im rodina zas dalsie babatka pribudnu...a ona z toho nema nic :/ co navrhujes? asi lepsie cez sud nechat vyplatit tu jej jednu 1/3 ze? lebo myslim si ze toto ma na dlhe lakte.
@melanta vazne? byva tam uz 10 rokov ''zadarmo'' jej cast samozrejme uziva, rozrastla sa im rodina zas dalsie babatka pribudnu...a ona z toho nema nic :/ co navrhujes? asi lepsie cez sud nechat vyplatit tu jej jednu 1/3 ze? lebo myslim si ze toto ma na dlhe lakte.
@anonym_7d85c3 ja by som sa na jej mieste dohodla s bratom, nech sestre ponúknu, za akú sumu jej to predajú. Nech apelujú tým, že ak chce nehnuteľnosť užívať, je to pre nich v poriadku, ale nech si kúpi ich podiely, ktoré teraz využíva. A nech si je vedomá, že ak dôjde k riešeniu súdnou cestou, bude to pre ňu zbytočná komplikácia. Nech komunikujú bez nátlaku, priateľsky. Ak nebude mať záujem, nech to riešia súdne. Ale žiaľ, ak nemajú dobré vzťahy alebo sestra nemá na vyplatenie ani peniaze ani príjem na hypo, tak sa tie vzťahy asi zhoršia. Ale zase, rodičia zanechali majetok všetkým, tak prečo ho má užívať alebo teda mať z toho efekt iba jedno z 3 detí.
@anonym_7d85c3 ja by som sa na jej mieste dohodla s bratom, nech sestre ponúknu, za akú sumu jej to predajú. Nech apelujú tým, že ak chce nehnuteľnosť užívať, je to pre nich v poriadku, ale nech si kúpi ich podiely, ktoré teraz využíva. A nech si je vedomá, že ak dôjde k riešeniu súdnou cestou, bude to pre ňu zbytočná komplikácia. Nech komunikujú bez nátlaku, priateľsky. Ak nebude mať záujem, nech to riešia súdne. Ale žiaľ, ak nemajú dobré vzťahy alebo sestra nemá na vyplatenie ani peniaze ani príjem na hypo, tak sa tie vzťahy asi zhoršia. Ale zase, rodičia zanechali majetok všetkým, tak prečo ho má užívať alebo teda mať z toho efekt iba jedno z 3 detí.
@melanta ano ma efekt len jedno z deti. vlastne osttani ziju v podnajmoch a ona takto
Prečo nesúhlasíš s predajom? Nie si spokojná s čiastkou akú súrodenec navrhol? Alebo by si dom chcela ty a súrodenca vyplatiť? Ideálne totižto keď sa dohodnete, keď to pôjde cez súd, platia sa vysoké poplatky.
Každopádne áno, keď sa to dá na súd, ten nariadi odpredaj jednej alebo druhej polovice, pripadne ak ani jeden z vás nemá na vyplatenie tak predaj celej nehnuteľnosti a rozdelenie zisku na polovicu
@anonym_autor môže, alebo predaj celého domu
@mirokub a čo má potom z toho druhá strana. Ak ju využíva aj keď len na rekreačné účely v tom prípade by súd mal nariadiť aby vyplatila druhú stranu a odkúpila nehnuteľnosť ak ju ten druhy bude chcieť predať
@melanta len doplním - vyjde ich to draho, lebo poplatky sú vysoké, % podľa hodnoty majetku. A keďže sestra nechce riešiť dobrovoľne - dohodou, mohli by náklady na súd / trovy žiadať od nej.

@anonym_autor nema na zaklade coho nariadit predaj. ty si vlastnikom svojej casti.