Môžem cez súd žiadať, aby mi bývalý manžel prispel na strojček na zuby pre syna alebo inú zdravotnú pomôcku?
Dobrý deň som rozvedená 6r.Pri rozvode bolo povedané že aké kolvek zásahy čo sa týka syna napr:strojček na zuby alebo budeme potrebovať pomôcku na hrudný kôš není to lacná záležitosť či to môžem dať na súd aby mi bývali muž zaplatil polovicu. Bol oboznámení s tým ale bohužiaľ nechce prispieť chcem to formou že mu to pošlem poštou a keď nezaplatí či to môžem podať na súd. Ďakujem 🌞
@zmrzlinka2021 , si si istá? Ja neviem oficiálne, ale veď taký strojček vyjde aj 1500-2000€ dokopy, to má fakt zaplatiť žena zo 100€ výživného?
nedá sa požiadať UPSVaR o komp. pomôcky? mám na mysli konkr. pomôcku na hrudný kôš. Tam by si mohla odôvodniť že vzhľadom na nízke výživné žiadaš o kompenzáciu... skúšala si?
@zmrzlinka2021 ja si myslim, ze moze, casto tam byva klauzula, ze vsetky nestandartne veci nad ramec si delia rodicia...je to nakladna zalezitost, chlap ak je normalny by mal sam prispiet
@deti95060810 takuto pomôcku upsvar neposkytuje, je to pomôcka, kt. je hradena (mala by byt) z verejneho zdravotneho poistenia.
@zmrzlinka2021 to nie je pravda
@deana100 Málo informácii , koľkokrát sa výživné upravovalo , kedy naposledy , aké veľké náklady na dieťa máš , aký má on príjem a i..............Žiadať na súde môžeš čokoľvek otázka je čo ti prejde. Je úplne iné ak bude na invalidnom dôchodku , iné ak bude riaditeľ s príjmom 3000 eur. Je rozdiel ak máš výživné 50 eur , a je rozdiel ak máš 400. On môže namietať - mala si ušetriť z výživného - TY ak je 50 eur dáš podotázku a z čoho......
Každopádne žiadať o to môžeš , či ti to schvália je tam mnoho premenných o ktorých si nenapísala nič.
@zmrzlinka2021 no asi by som bola s takýmito opatrnejšia, moja známa mala presne takýto prípad, súd bolo dohodnuté výživné na ,, bežný život " štandardné výdavky. Všetko mimoriadne išlo 50/50. Strojček silikónový, ortopedické topánky so speci vložkou vyrobené na mieru, kúpele, náklady na rehabilitacie.
Len ona pravdu nemala problém s chlapom, on súhlasil, len to chcel mať dohodnuté na papieri.
Tiež odporúčam poradiť sa s právnikom a vziať so sebou a súdne rozhodnutie a podľa toho čo tam máte napísané ti poradí.
Áno môžeš to podať na sud
@modry1985 tak keby sa aj zmenilo koľko žien na Slovensku dostáva nadstandarne výživné aby nemuselo riešiť takéto nárazové pálky? Je to veľmi malé %
@matullienka Neviem o takych zenach. Ak si moze muz vzhladom na prijem dovolit vyzivne vyssie ako naklady, vacsinou ide na sporenie dietatu a nie do ruk matky.

@deana100 nemôžeš, máš na to vyzivne