Môžem manželovi pri rozvode darovať dom?
Je možné pri rozvode manželovi darovať dom? Ale o to súd neakceptuje....?
Teoreticky mozes. Jedna vec je standard v zakone (vsetko na polovicu az na vynimky), druha vec, ze sa mozete dohodnut, ze dom ostane jemu. Samozrejme, ak je tam hypoteka, tak je to komplikovanejsie, je potrebny dostatocny prijem, ak su vysoke splatky, banka suhlasit nemusi.
@majka99999 nie je tam už hypotéka....dohoda znamená darovacia zmluva? Právne je to ako...
Môžeš ale prečo? Ty budeš mať druhý?
@januska12323. Nepotrebujem ho.....som minimalistka....priority sa menia....otázne je ako to chápe súd....pokiaľ som prispela na neho väčším podielom.....samozrejme si uvedomujem co robím....a nie je to len dočasná nálada.
Mozes vsetko. Len si to dobre premysli.
Čo má spoločné minimalizmus s darovaním domu???? Asi netusis čo je minimalizmus 🤦🏻♀️
Ak máte deti, tak tie peniaze sú aj ich
Môžeš, prečo by si nemohla? Len to daj právne upraviť právnikovi.
ak raz budes mat deti(ak ich uz nemas) tvoj minimalizmus im nepomoze... dom sa im zide.. napriklad do buducnosti na byvanie peniaze z predaja na studium etc.... jedna vec je byt mila a druha mysliet aj na buducnost .. kazdopadne je to tvoja vec.. prepisat ho mozes nanho aj pred rozvodom ...
sa ti cudujem, dom, resp. peniaze z neho je zabezpecenie teba pripadne deti, ak v nom nechces byvat. To ze chces byt pri rozvode za peknu, ti v buducnosti moc nepomoze. Este aj vacsim dielom si prispela do domu. Zena, ty nemas rozum. toto nie je o prioritach. Ci rozvod sa deje kvoli tomu, ze ty si pochybila? Vyčitky?
Súdu to bude jedno.Ak sa dohodnete,respektíve s tou darovacou zmluvou budete súhlasiť obaja,súd to bude akceptovať.
Je to to isté,ako keď ex manžel nechá byt/ dom ex manželke.Tiez sa nerieši prečo a načo.
Ahojte ,ja len už keď sme pri takej téme , keď darujem svoj podiel domu ( moj prípad je podobný , ale isto nie kvôli tomu , že som minimalistka) da sa darovacia zmluva zrušiť alebo nejako právne vrátiť spat ? Hádam som sa dobre vyjadrila
Pri rozvode sa majetok neriesi. Ked vas rozvedu a ste schopni sa dohodnut na rozdeleni majetku, tak spisete dohodu o vyporiadani BSM a kvoli nehnutelnosti ju podpisete u notara. Ako sa dohodnete je len na vas, nevysvetluj dovody preco a naco, hlavne ak v tom mas jasno.
Mala som to iste, len opacne. Dokonca na dome je aj hypoteka. Dom sa napisal na mna, banku sme poziadali o povolenie na zapis do katastra s tym, ze exmanzel ostava spoludlznikom, zmena nastala len v bode vlastnictva. Bez problemov schvalili, poslali potvrdenie a spolu s osvedcenou dohodou to slo na kataster. Zapisali v pohode.
Darovať môžeš aj susede, aj cudziemu čo chces, ak to prijme.
@lylkatomaskova da sa ak by druha strana bola voci tebe zla a musi rozhodnut sud ci su dostatocne dovody.. len tak ze si to rozmyslis sa neda ak obdarovany nesuhlasi
Nebolo by lepšie nechať mu dom ale s tým, že ťa vyplatí? Nikdy nevieš kedy sa ti tie peniaze zídu.
Pri rozvode nie, rieši sa to v osobitnom konaní a hej, tam môžeš darovať dom manželovi.
Nepotrebuješ dom, okej... Ale z peňazí z neho môžeš cestovať, študovať, dopriať si oddych bez práce, môžeš pomôcť svojim rodičom, čokoľvek. Teda vychádzam z toho, že nemáš deti
Autorka hrabe ti?? 😁 Ked ten dom nepotrebujes, tak ho prenajmi, predaj, uzivaj si peniaze, ale darovat cloveku, s ktorym sa rozvadzas?? To uz preco?
Môžeš mu darovať čokoľvek, aj dom. Ako píšeš, priority sa menia. A preto to možno raz budeš ešte ľutovať. Chcela by som aby si bola bývalá manželka môjho muža. Taký darovaný dom bez hypotéky by sa zišiel 😀 Fakt si to premysli. Možno raz keď budeš mať deti, tak im veľmi pomôžeš. Alebo ho môžeš predať, nikdy nevieš kedy budeš ty alebo tvoji príbuzný potrebovať väčší finančný balík, na liečbu, povedzme. Darovať dom bez hypotéky človeku s ktorým sa rozchádzame, to už nie je o minimalizme, ale o hlúposti. Prepáč.
Pri rozvode sa rieši iba rozvod, súd vaše majetky nezaujímajú.
Svoj majetok, aj keď nechápem prečo ho chces darovať práve ex, môžeš darovať kedy chces komu chces, aj jehovistom či charite
Verím, že vieš čo robíš 😉 Ako písala cacianka predo mnou, rozvodový súd nerieši váš majetok. Ak vás rozvedie, budeš mať v rukách len papier o zániku manželstva. Od toho okamihu čokoľvek nadobudnete do majetku už nebude patriť do bezpodielového spoluvlastníctva. Ale ten majetok, ktorý ste nadobudli počas manželstva je stále súčasťou tohto bezpodielového spoluvlastníctva. Na jeho vysporiadanie nepotrebujete súd, v podstate stačí dohoda. Aby si však ty mala istotu, odporúčam podpísať dohodu o vysporiadaní formou notárskej zápisnice. V rámci tejto dohody môžeš (už bývalému) manželovi nechať aj dom a on na základe tejto dohody môže vybaviť príslušné záznamy na katastri. Nejdem samozrejme skúmať prečo to robíš, asi máš svoje dôvody. Ale naozaj odporúčam aby si tieto veci mala písomne vysporiadané a notársky overené aby to náhodou niekto v budúcnosti nespochybňoval. Nezabudni, že aj neskôr môže k tomu vzniknúť súdny spor a preto je dobré mať zabezpečené vopred všetky dôkazy, ktoré by ti mohli pomôcť.
PRE BOHA! NEROB TO!
@januska12323 aj to je riešenie....ale nemá nikto z nás toľko peňazí..
Tak sa nevysporiadajte. Po 3 rokoch prejde dom automaticky do podieloveho vlastnictva. Ale stale bude tvoja polovica.
Toto je tu sranda čítať. 🤣 Keď bola diskusia ze bývaly chce dať žene dom či ho ho ona ma prijať všetci ze jasne určite ber to.
Ale ak tu je diskusia ze žena chce nechať dom bývalému tak všetci ze ne nerob to nechaj si ho😀
Buduci exmanzel si moze vziat hypoteku trebars 20tis. na ten dom, ak ani tolko nema, a splacat banke, ty tych 20tis mozes pouzit na svoje byvanie alebo daco. Myslim, ze je to ferova ponuka, dnes aj dom v mensom zapadakove stoji 40tis. Ak mas vlastnu nehnutelnost, mozes rekonstruovat, ak nie, chod mesiac cestovat po Azii alebo daj si to ako rezervu.
@misanthropicdann ano, je dvojity meter, ked su deti, co ostavaju so zenou, aby sa im nenarusilo prostredie. Ja som za to, aby sa aj ten manzel nejako vyplatil v ramci moznosti.
@misanthropicdann prečo dvojity meter, keby sa pýtal chlap ci ma prijať dar., napíšem aby nebol sprostý a vzal ho, keby sa pýtal ci ma darovať pri rozvode napišem nie. Nech ho žena vyplatí. To isté v opačnom garde.
@misanthropicdann asi to bude aj tým, že sú to väčšinou ženy, a nie muži, kto ostane pár rokov doma na MD bez príjmu napríklad. Ženy sú v našej spoločnosti stále slabšie finančne ohodnotené a z toho vyplýva aj to, ako musia ženy viac myslieť na svoju budúcnosť.
Nerob to. Ešte raz si to premysli. Aj takto sa z ľudí stávajú bezdomovci.
Stať sa môže čokoľvek, ak v budúcnosti napríklad ťažko ochorieš a zachrániť by ťa mohla drahá liečba, no ty na ňu nebudeš mať, budeš veľmi ľutovať.
Alebo spoznáš muža, s ktorým budeš chcieť rodinu, no nebudete mať svoje bývanie... Čokoľvek.
Ak nechceš ten dom, čomu rozumiem, lebo to sú veľké starosti, nechaj sa vyplatiť, ak na to on nemá, predajte ho a dostaneš polovicu. Za to kúp byt a daj ho do prenájmu. Keď budeš raz potrebovať peniaze, predáš ho.