Môžem požiadať súd o zákaz styku, ak otec syna 11 rokov nevidel?
Môžem požiadať súd o zákaz styku, ak otec syna 11 rokov nevidel? Teraz má syn 13 r, za otca považuje môjho terajšieho manžela. Bio otec výživné platí, z jeho strany je ale dlhodobý nezájem, bojím sa, aby sa v budúcnosti nedomáhal styku.
Ty tomu nezamedzíš, ak sa bude chcieť stretnúť. To je podobné, ako keď si niekto adoptuje dieťa a potom sa s ním chcú stretnúť biologickí rodičia, resp. dieťa chce vidieť biologických... Toto sú veci, ktoré neovplyvníš a pokiaľ nie je súdom zakázané stýkať sa (z vážnych dôvodov - týranie, vyhrážky a pod), tak nemôžeš nikomu brániť v kontakte. Skôr by som synovi objasnila situáciu, lebo ak nevie, že má iného biologického otca, tak je to ozaj prúser.. Zvlášť, keď biologický otec posiela peniaze a istým spôsobom ho živí. Navyše, dieťa prichádza do veku, keď sa bude riadiť svojimi názormi a rozhodnutiami. Možno o pár rokov príde zo strany syna iniciatíva stretnúť sa s biologickým... Všetko je možné.
Ale zaujimalo by ma ako to synovi cele vysvetlis. To mu po 13 rokoch povies, ze jeho biologicky otec je niekto iny, cely cas na neho plati, ale jednoducho sa ti zdal byt vhodnejsi iny otec, tak toho prveho si zamlcala? A dovod uvedies aky? Len ten, ze si chcela iny zivot s novym muzom?
@kate211 @lavinis @diamond007@veronikaszabova no tak po tom poslednom komentári a prečítaní tej druhej témy mi je to asi jasné. Matka si urobila z dieťaťa "zlatú baňu". - roky chodili € na účet - to bolo ok, ale "pán banka" sa vrátil a asi bude chcieť vidieť dieťa. Chlap, ktorý vyhodí ženu z domu a naviac tehotnú s odkazom nech sa stará iný - sa predsa dobrovoľne nedá zapísať do RL - keďže bol mimo SVK ťažko by ho naháňala polícia - a ešte bude pravidelne platiť. Autorka píše z celého toho príbehu asi len to čo sa jej chce. Že ju odstrihol a nekomunikuje s ňou - no ak jej jediným záujmom je zisťovať jeho majetnosť sa divím, že ju neblokol už dávno. Dieťa nevie kto je jeho otec, ale matka sa zasadzuje za to, aby mal životnú úroveň otca. Ale vzorom správneho otca je jej manžel - ktorý má zrejme rád peniažky, ktoré jej na účet prídu nakoľko o osvojenie záujem nemá. Ale ju trápi aké nepravdy jej narozpráva miesto toho, aby ju trápilo čo urobila ona a ako to napraviť. Aby to ten skutočný otec ešte nakoniec právne neriešil. A až na poslednom mieste je chlapec, ktorý o ničom nevie - ale každý ho bude chcieť využiť vo svoj prospech.
@alenah31 mne je najviac divné to, že ako to, že syn nevie....veď ak si ho jej súčasný manžel neosvojil, tak musí mať buď priezvisko matky alebo otca. Ale ak by mal priezvisko matky, ak sa ona vydala, to by mu nebolo divné, že sa volá inak ako mama? A tiež, bio otec bol s tým okay, že sa dieťa volá po matke? Neviem, no, snažím sa to pochopiť 😀
To ze dieta 11r nevidel nie je dôvod na zákaz styku,... A pokiaľ to syn nevie je nacase ho s tým oboznámiť skôr ako ho náhodou Bio otec skontaktujem, keďže roky na neho platil
@alenah31 Pre syna to bude sok a tazko povedat ako to spracuje. Ale na druhu stranu, ak je jeho bio otec normalny, boli tam vazne dovody, preco ho nekontaktoval (asi dost nenazrana a podla mna svihnuta matka), mohli by si vybudovat vzah a este bio otec moze byt pre syna prinosom.
Ak dobre vidím, stále si neodpovedala. Syn netuší, že v skutocnosti má iného bio otca? Dobre tomu rozumiem?
Nevie, že má bio otca. Priezvisko má po mojom manželovi. Súhlas so zmenou som si vynútila od ex, keď mal syn 2 roky.
@kate211 ináč mam v okolí podobný prípad dieťa je v tomto prípade už dospelé a ma svoju rodinu, kým chlap chodil na služobky, tak manželku chodil obstastnovat kolega z prace, raz sa vrátil skorej zo služobný a videl dietai u susedy na balkóne, takze pani manželku prichytil v posteli s kolegom, rozviedli sa, a hoci sa chcel s dieťaťom vídať tak mu ex v styku bránila je chorá, je u babky atď a keďže súdy kedysi fungovali ešte pomalšie ako fungujú kým si sa toto všetko skončilo to tak ze dieta už nevolalo Bio otca otcom ale toho kolegu s kt začala ex prakticky hneď bývať a vlastný otec bol cudzí človek s kt dieťa ist nechcelo. A keďže on nechcel dieťa trápiť tak sa kontaktu nedozadoval, napísal list kt chcel aby ex dala dieťaťu kde vysvetlil prečo ho nechcel trápit, celé roky platil aj viac ako bolo určené súdom, vždy na na sviatky poslal darček. Napriek to. Ú ze Nikdy sa nedočkal ďakujem.... Keď malo dieťa 20r sa matka druhý krát rozviedla... Kvôli tomu ze si nasla ďalšieho chlapa a keďže ten ju vyhodil pre veci šla dcéra a nasla tento list.... V podstate to skončilo tak ze dcéra Bio otca vyhľadala... Sú stále v kontakte, dokonca viac ako s matkou, keďže matka na ňu kvôli tomu zanevrela. Žiaľ tie roky už nevráti ale keď nemohol byť otcom, má možnosť byť aspoň dedom...
Keď si ho nechcela v synovom živote, mala si riešiť osvojenie súčasným manželom a nemala by si problém. Ale keďže peniažky od ex ti boli dobré, ruka v ruke s tým teraz ide aj možný kontakt so synom. Nuž, ako si kto ustelie, tak bude spať. Teraz už je neskoro riešiť svoje chyby z minulosti, určite ich nenapravíš zákazom styku 🤦🏼♀️ jediná šanca je synovi povedať pravdu teraz prvá a pekne si vyžrať všetko, čo na teba za to právom spustí. Akurát mi je naozaj ľúto toho dieťaťa.
No chudák syn, keď nevie že má iného bio otca. Vieš, že toto odporúčajú povedať aj adoptovaným deťom? Akože chudák dieťa. Fakt mi je tvojho syna ľúto že si ho toľké roky nechala žiť v klamstve. Toto nikdy nepochopím ja ako dospela. Takze to ťažko môže pochopiť dieťa..
Btw, nič z toho čo si pisala nie je dôvodom na zákaz styku.
no, môžeš túto diskusiu skončiť, lebo ako si sa dozvedela, styk mu právne odoprieť nemôžeš. Zbytočne tu budeme do toho rýpať.
Uha. To by som ako dieťa neocenila, že jeden z najbližších ľudí (matka) mi nepovedali tak zásadnú vec, že môj biologický otec je niekto iný. Skôr či neskôr ho to sklamanie zasiahne. Čo sa týka pôvodnej otázky, to ti už vysvetlili
@zoro9836 nemyslím si. On už má 13 rokov - jeho otec nebol vo väzení, neberie drogy, evidentne to nie je vyvrheľ, darí sa mu, je zamestnaný, platí na neho, dokonca súhlasil s iným priezviskom - len aby sa mal chlapec dobre. Už len to, že mu klamala - matka riadne stratí na dôvere. V tomto veku už bude chcieť počuť aj otcov názor. Ona nemala roky na to, aby to dieťa proti otcovi huckala. Toto nie je hra - základným právom každého dieťaťa je poznať matku a otca - ona v podstate nemala žiadny právny ani morálny dôvod nepovedať mu to. Ešte nakoniec otec môže matku riešiť - minimálne cez ÚPSVaR - ona má konať v záujme dieťaťa. Konala vo svojom záujme. Záujem dieťaťa sa nerovná iba finančnému zabezpečeniu - do toho spadá aj to ostatné. Ju trápi iba to, že nevie zistiť stav jeho konta, aby platil ešte viac. Nemá záujem o to napraviť čo pokazila. Oháňa sa rovnakou životnou úrovňou pre dieťa akú má otec - to je celé čo ju trápi. Ona má to dieťa - aj podľa druhej témy čo založila - asi z iného dôvodu ako ostatné ženy. Nechápem prečo keď menili dieťaťu priezvisko podľa jej manžela rovno nežiadali osvojenie - vlastne chápem - výživné - o to by prišla!!!
otec má nielen povinnosti (napr.platiť výživné)ale aj svoje práva.....zákaz styku sa dáva len vo výnimočných prípadoch, nie preto že sa otec s dieťaťom nestretáva.....
Ale čo vlastne chceš riesut dopredu? Ešte ani vôbec nevieš, či sa ozve, či sa bude chcieť stretávať a už vopred chceš mu zakázať "pre istotu" kontakt? Nepreháňas to trochu? Skôr by si mala synovi povedať pravdu, lebo ver tomu, že raz sa to dozvie a pochybujem, že bude happy z toho, že mu matka celý čas tajila takú podstatnu vec
Na čo zakazovať neexistujúci styk ? Ako píšu baby,neryp sa , v čom sa rýpať netreba .Zbytočne ho mozno vyprovokujes.Vyzivne platí,ty máš pokoj..čo viac ešte chces ?
Ahoj, mala by som najprv vychladnut po precitani. Aj tej kde si chcela zistit cez sud kolko zaraba. Poviem ti to na rovinu, prepac. Si obycajna vychcana zlatokopka. Z otca dietata si si spravila chodiaci bankomat a znazis sa z neho vytrieskat pre seba co najviac. Pre seba, nie pre dieta. Klames dietatu, kto je jeho otcom. Chces mu zakazat dozvediet sa pravdu. Teda aby poznal len tu "tvoju pravdu". Ak si bola taka svina aj pred 11 rokmi, ani sa necudujem ze ta kopol do riti a vyhodil. nic ine si si nezasluzila.

Aha, takze si to ty, ktora chce poznat plat svojho ex. A co v preklade znamena, ze "vyhodil z bytu a ma sa o vas postarat niekto iny"? Ty si si nasla nejakeho milenca, bio otcovi si obmedzovala styk a este si nechcela odist z jeho bytu? A synovi si klamala cely cas, nie? Teraz si zistila, ze jemu sa akosi dobre dari, mohol by sa stretnut so synom a este mu povedat, ze jednoducho si mu nasla noveho otca a nic ta nezaujimalo. Ale hej, stava sa aj to.