Môžem sa odsťahovať, keď má ex vyhradený styk s dieťaťom 2x za týždeň?

4. okt 2023

Mám 5 mesačne babo. Ex má vyhradené návštevy 2x týždenne. Teraz sme z jedného mesta.
Zvažujem sa odsťahovať.
Čo keď budem byvat 2 hodiny od neho? Ako sa v tom prípade riešia návštevy a podobne? Môžem sa vôbec odsťahovať tak ďaleko?
Ako to máte mamičky ktoré bývate takto ďaleko?

domkakvet
4. okt 2023

Bud sa dohodnete, alebo moze sud urcit, ze bude mat predlzene navstevy.

alickapusinka
4. okt 2023

Prečo by si sa mala odsťahovať. Ak ste sa dohodli. Súd mu môže dať za pravdu. Ako prečo to chceš urobiť je taký istý otec ako TY mama.

any3108
4. okt 2023

Sťahovať sa môžete v rámci okresu. Ak sa stahujete mimo okres, potrebujete písomný súhlas otca dieťaťa alebo rozhodnutie súdu, ktoré nahradi súhlas otca
Súd však nemusí povoliť sťahovanie, prihliada na najlepší záujem maloletého dieťaťa ako aj na právo na styk s druhým rodičom

autor
4. okt 2023

@alickapusinka nemusíte riešiť okolnosti. Ja sa pytam na to ako to funguje!

veronikaszabova
4. okt 2023

Kamoska sa odstahovala cca 250km od otca - ten ich mava kazdy druhy vikend. Ma sudom stanovene, ze mu musi decka priviest na jeho adresu a aj si ich chodi vyzdvihnut ( niekedy jej ich dovezie on - podla nalady 😂). Nie je vina otca, ze sa rozhodla prestahovat.

ivangeline
5. okt 2023

@veronikaszabova ...tiez poznam taky pripad z Bardejova do Martina chodila s dietatom kvoli ex..

sisi4
5. okt 2023

Mna by zaujimal nazor: iniciator rozvodu sa odstahoval cca 100 km od deti a tlaci na druheho rodica aj na deti, ze malolete deti maju (zatial) raz mesacne cestovat autobusom. Ak nie, tak bude pre ne chodit max raz za mesiac.

alenah31
5. okt 2023

@any3108 @alickapusinka ide o sťahovanie v rámci Slovenskej republiky. V tom prípade sa môže s nimi odsťahovať do iného okresu aj bez súhlasu ich otca, nakoľko zákon o rodine sťahovanie v rámci Slovenskej republiky nepodmieňuje súhlasom oboch rodičov. Pri platnom znení zákona, pokiaľ sa chce rodič presťahovať s dieťaťom do zahraničia, potrebuje súhlas druhého rodiča, resp. pokiaľ sa nedohodnú tak rozhodnutie súdu. Pokiaľ sa však chce presťahovať v rámci Slovenska súhlas potrebný nie je. Matka /otec, ktorý získa deti do starostlivosti má jedinú povinnosť - a to oznámiť druhému rodičovi, že deti menia pobyt. Bol preložený návrh na novelu zákona č. 36/2005 Z.z. o rodine, kde sa má riešiť aj súhlas druhého rodiča pri sťahovaní sa mimo okres - teda bol už predložený viac krát, ale zatiaľ bez úspechu. A ako píše @ibangeline a @veronikaszabova ak má odsťahovanie spôsobiť druhému rodičovi zvýšené náklady alebo mu zamedzuje napr. kvôli práci mať deti v súdom určenom čase - otec má právo požiadať súd o úpravu styku a súd mu skoro vždy vyjde v ústrety. @sisi4 tým dôvodom môže byť napr. práca matky, zabezpečené bývanie, lepšia zdr. starostlivosť - na tieto dôvody sa súd ale nepýta pretože zo zákona jej sťahovanie zakázať nemôže, môže len vzniknutej situácii prispôsobiť styk otca s deťmi v jeho prospech - teda hlavne v prospech detí nakoľko ako správne píšete - je rovnako rodičom ako matka a deti ho potrebujú.

cacianka
5. okt 2023

@alenah31 presne tak, to splietanie o okresoch je mimo.
Ak teraz platí súdne rozhodnutie, stretnutie 2x tyzdenne, tak bude platiť aj po odsťahovaní 200km/ 2 hodiny ďalej.
Ale ak sa to otcovi nebude páčiť, môže podať návrh na zmenu a súd rozhodne podľa všetkých novych okolností o inej frekvencii, alebo pravidlách. Teda ak sa rodičia nedohodnú medzi sebou inak. Je to o komunikácii, kompromisoch až potom súd.

melanta
5. okt 2023

@any3108 v rámci Slovenska sa môže odsťahovať kam chce, nikoho súhlas k tomu nepotrebuje.

melanta
5. okt 2023

Môžeš sa odsťahovať. Aj ex môjho muža sa odsťahovala, vyše 300 km, súd jej nariadil, nakoľko ona odsťahovala dieťa od otca z mesta, v ktorom všetci žili a kde sa dieťa narodilo, že ona musí zakaždým dieťa nosiť a prísť po neho.

melanta
5. okt 2023

@sisi4 otec sa odsťahoval, deti má matka a otec žiada, aby deti chodili busom? Čo majú v rozhodnutí? Bežne je písané, že otec si vtedy a vtedy deti vyzdvihne. Takže ak sa odsťahoval, jeho problém. Deti si má vyzdvihnúť v mieste ich bydliska a tam ich má aj doniesť. Môže ísť aj busom, ale on má ísť s nimi. Ak sa mu to nepáči, jeho problém, nebude deti žiaľ vidieť.

alickapusinka
5. okt 2023

hej funguje .Otázne je že ak dá ex na súd tak súd to nemusí schváliť.

sisi4
5. okt 2023

@melanta hej, odstahoval. Nie je to vobec konkretne specifikovane ani datumovo, ani casovo. Kedze z vaicerych dovodov je neprijatelna cesta busom samymi detmi, vysledok je ten, ze "tak si ich nechaj, pridem pre ne kedy ja budem chciet". Tiez mala niekolkokrat poziadavku, aby dal matke vopred vediet, kedy planuje mat deti, aby sa vedela zariadit, naplanovat ine veci - on odmieta, pravdepodobne z trucu. Tak isto matka nevie, kedy ich privezie - vystupia z auta pod domom, zazvonia a bud mama doma je a pusti ich domov (to ked si nezabudnu kluce), alebo cakaju, kym sa vrati.