Môžem žiadať zvýšenie výživného pri súčasnom príspevku?
Ahojte. Potrebujem radu
Chcela by som podať žiadosť o zvýšenie výživného
Od roku 2022 platí sumu 100€ mesačne ( od septembra posiela 150€ ( on poberá daňový bonus bez môjho vedomia- zistila som až nedávno) čiže teoreticky pošle 150€ od 9/24 ( pošle výživné ale tie peniaze aj tak ma v pluse kedze berie bonus do teraz 140€ ... teraz ale k téme. Mame spolu syna 5r , zverený do mojej starostlivosti, chodí do škôlky má fokalnu epilepsiu s poruchou vedomia. Keď si spočítam lieky 200€, škôlka40€, obedy35€ cestovanie k lekárovi 20€, vitamíny, zubár, všetko okolo toho vyjde mi ozaj nie mala suma . Bývame vo vlastnom, splácam úver s partnerom. mám ďalšie 2 deti , pracujem len na dohodu keďže od syna veľmi pracovať nemôžem keďže príde záchvat a ja rýchlo musim utekať do škôlky. Moja otázka znie,,,môžem žiadať zvýšenie výživného aj keď on bol ochotný poslať o 50€ viac bez toho aby som ho žiadala? Daňový bonus budem riešiť urcite keďže je to neoprávnené poberanie
Ja si zastávam chlapov ,ale žiadaj hajzlik však by ti mal dávať celý bonus plus výživné
@minenkaa ja tiež nie som ten typ zeny ktorá silou mocou chce od chlapa výživné také ze vyzije žena aj dieťa to nie . Mne len dosť zamrzelo že keď som mu povedala že potrebujem aby zaplatil v škôlke obed tak sa zmohol iba na to že polovicu dám. Alebo ked poslal výživné 100€ a on dostaval od štátu 140€. Je pravda že mu kúpi topánky ( na vianoce ako darček) kúpi mu hračky ktoré domov priniesť nemôže ale lieky a vsetko financujem ja . Pred nedávnom snim bol na kontrole u lekára na neuro, predpísala lieky ktoré vsak nesiel vybrať z lekárne, vraj bola zatvorená a to bol vo velkej detskej nemocnici kde je lekáreň nonstop ,potom že do druhej lekárne sa mu ísť nechcelo . Počkal kym lieky vyberiem ja ( skor si myslím ze vedel ze bude platiť peknú sumu za lieky tak to radsej nechal na mna )
Vždy ale vždy je lepšie vserko mat na papiery.
Takze podaj návrh na súd
@pribinak máme vsetko cez účet čiže aspoň ako tak vieme dokázať že reálne poslal 150€
A co tak to nahlasit na danovom ? Kamarátko by sa nedoplatil
Aspoň že tak.
Daňový bonus poberá nezákonne, výživné si môžeš žiadať vyššie, minimálne 200e by som žiadala.
Ale neviem, či súd bude zaujímať, že máš ešte ďalšie dve deti, keď nevieš uživiť to jedno. Tvoj bývalý za to nemôže. Ale áno, môžeš si dat návrh na zvýšenie, dokladovať všetky príjmy, výdavky. A spomenúť aj to, že odkedy bral daňový bonus a odkedy spolu nezijete.
@kavasmliekom ja nepíšem že neviem uživiť jedno a mam 3 deti , áno 3 deti mam ale uživiť ich viem. Pracujem vždy ked sa dá príjem mám a vyžiť vieme normálne. Tu riešim jedno nase spoločne dieťa na ktoré su vysoké náklady , len lieky na epilepsiu sú v sume cez 200€ mesačne a to nepočítam lieky ked je chorý a podobne. Ja nechcem z výživného uživiť celú rodinu, chcem len aby sme mali náklady na spoločne dieťa rozdelené tak aby som ja neplatila 300 on 150 a k tomu si poberá daňový bonus 140 (teraz 100€) ktoré si necháva pre seba .
@dadka1997 nahlásené to už je ( vie ze som nahlásila povedal ze neda ani to výživné ktore dáva)
Keď len lieky stoja 200 tak logicky musí byť aj výživné vyššie ako 100. Napíš si všetky výdavky a žiadaj zvýšenie.
Nerieš ho daj na zvýšenie výživného a vydokladovať aj všetky lieky a cesty k lekárom
Ty si za toho druhého vydatá? Píšeš že partner, tak to nie je manžel?
@hipuska nie , nie sme manželia
Samozrejme žiadaj o zvýšenie výživného. Vaše dieťa má na to nárok. Ak by ti aj neplatil - ako sa vyhráža, tak ho dáš na exekúciu a môžeš si na upsvar vybaviť náhradné výživné. S ním už ďalej bude komunikovať exekútor a policajti, potom si rozmyslí či nebude platiť výživné.
Autorka, neviem, aký si mala príjem za posledné roky od kedy si rozvedená, či a odkedy pracuješ popri 5 ročnom synovi. Ale máš možnosť podať dodatočné daňové priznania až 5 rokov späť, ak by ti vyššiel aspoň nejaký daňový bonus.. aj pár eur je lepšie ako nič. Zváž to..
Tvoj bývalý ho bude musieť vrátiť daňovému úradu, nakoľko je syn v tvojej starostlivosti a hlavne, nežijete v spoločnej domácnosti.

Samozrejme, žiadaj. On ti prakticky neposiela nič, len prepošle to, čo jemu pošle štát. Debil.