icon

Možnosti súdneho vymáhania výživného počas manželstva

ester2003
14. aug 2025

Dobrý deň chcela by som poprosiť o radu ... Mám 3 ročnú dcérku s autizmom. Z manželom nežijeme v spoločnej domácnosti on žije zo svojou priateľkou a ja zo svojim priateľom ale kvôli istim veciam ešte nie sme rozvedený... Dcérku mám u seba ja u manžela je na víkendy.... Ja neberiem nič iba 60e prídavky , on je živnostník ale prácu má akokeby na čierno nemá zaznamenané na živnosť žiadny zárobok , jeho "šef" mu posiela peniaze na učet... V priemere zarobí okolo 1000- 1200€ za mesiac (ale nemá to evidované že ich zarobí ) ... Do teraz sme boli dohodnuty na 150e mesačne ako vyživné (okrem toho keď treba pre malú lieky alebo niečo navyše mimo vyživne tak nedá/nepomože ) bývanie ,jedlo,lieky,vyšetrenia o všetko sa starám ja a môj priateľ... No od kedy sa dozvedel že budem poberať rodičovský príspevok povedal že mi výživné bude dávat menej.... Rodičovský príspevok schválený zatiaľ nemám no už od budúceho mesiaca mi pošle len tých 100e... DÁ SA SÚD POŽIADAŤ O VÝŽIVNÉ POKIAL SME STALE MANZELIA ? ... AK ANO PODLA ČOHO TO VYPOČÝTAJU KEĎ NEMÁ LEGALNY PRIJEM ? A bude súd zaujímať jeho príjem na "čierno" ?

pribinak
14. aug 2025

Áno, o výživné môžeš požiadať aj keď ste manželia

pribinak
14. aug 2025

Ak pracuje napr ako Inštalatér tak v kraji kde žije si sudca pozrie príjmy a podľa toho urci aký príjem by mohol mat

Ani sudca nie je padnuty na hlavu, vie že nejaký príjem má. Veď začo by býval, kupoval si jesť, oblečenie, ….

ester2003
autor
14. aug 2025
@pribinak

Ak pracuje napr ako Inštalatér tak v kraji kde žije si sudca pozrie príjmy a podľa toho urci aký príjem by mohol mat

Ani sudca nie je padnuty na hlavu, vie že nejaký príjem má. Veď začo by býval, kupoval si jesť, oblečenie, ….

@pribinak pracuje ako murar (odborné práce sieťky,dlažba, fasáda proste všetko )

ester2003
autor
14. aug 2025
@pribinak

@pribinak momentálne žije u rodičov takže "výhovorky" by sa našli .... Ale samozrejme na účet mu chodia peniaze normálne

maciatkolulu
14. aug 2025
@ester2003

@pribinak pracuje ako murar (odborné práce sieťky,dlažba, fasáda proste všetko )

@ester2003 trochu nerozumiem prečo nie ste rozvedení. Každý máte svoj život takže to asi nebude pár týždňov,čo ste od seba. Rozhodne by to uľahčovali situáciu. Žiadať môžeš. Bude to ale trvať. Skôr by som riešila rozvod so všetkým a slušnú dohodu,samozrejme s pečiatkou súdu a nie dohodu pri poháry piva.

maciatkolulu
14. aug 2025
@ester2003

@ester2003 ak mu chodia peniaze na účet,veľmi na čierno to nebude ...

ester2003
autor
14. aug 2025
@maciatkolulu

@ester2003 ak mu chodia peniaze na účet,veľmi na čierno to nebude ...

@maciatkolulu vysvetlím ... Má živnsot ale píše si nulový príjem a peniaze mu posiela jeho "šef " na učet ... Prakticky su to zákazky jeho šefa on ich spraví dostane zato zaplatené normalne cca 7e na hodinu a to mu on pošle na úcet ale do živnosti si píše nulový zárobok ....

januska12323
14. aug 2025

Sudca nie je blbý a stačí ak si vypýta výpis z banky. Výživné pýtaj podľa potrieb dcéry a potom sa konečne rozveď.

maciatkolulu
14. aug 2025
@ester2003

@maciatkolulu vysvetlím ... Má živnsot ale píše si nulový príjem a peniaze mu posiela jeho "šef " na učet ... Prakticky su to zákazky jeho šefa on ich spraví dostane zato zaplatené normalne cca 7e na hodinu a to mu on pošle na úcet ale do živnosti si píše nulový zárobok ....

@ester2003 ale veď to je na výpise. Môže dávať núl koľko chce.