icon

Musím vrátiť vyplatené náhradné výživné?

lilly0812
10. júl 2013

Milé mamičky, ktoré už máte nejakú skúsenosť s náhradným výživným, budem musieť vrátiť vyplatené náhradné výživné?
Malý sa narodil v decembri 2011. Podľa rozsudku má otec platiť mesačne výživné v sume 26,65 € mesačne. Zameškané výživné má od decembra 2011 + neuhradil ani čiastku za výbavičku ktorú určil súd. Celkovo mi je na výživnom dlžný vyše ako 500 € + polovica útraty za výbavičku. Vôbec nič neplatil až do dnešného dňa. Dnes mi prišla od otca malého prvá platba-suma 40,00 € poštovým poukazom na adresu. Návrh na vykonanie exekúcie je už dávno podaný ale do dnešného dňa si otec malého upovedomenie o začatí exekúcie neprevzal. Exekútor sa mu ho snaží doručiť už 4 mesiace.
Úrad práce mi od januára tohto roku vypláca náhradné výživné. Budem ho musieť vrátiť? Ak áno akú čiastku? Pokiaľ by som ho mala vrátiť, prečo? Otec malého neplatí výživné od decembra 2011 a dlhuje mi nemalú čiastku na výživnom. To, že raz poslal 40 € je síce od neho pekné, ale musí ešte doplatiť zvyšok zameškaného výživného a riadne platiť aj bežné výživné.

martina364
10. júl 2013

budes musiet vratit to co ti dal stat ..to co ti je dlzny ex si budes moct vymahat u exekutora ☹ ..v mojom pripade som nikdy tie peniaze nevidela..chudak moj ex je chudobny chumaj 😠 tento system je na hlavu

hrjanka
10. júl 2013

úrad práce ti prepláca bežné výživné, nie zameškané. Preto, keď otec zaplatí nejakú sumu, musíš ju vrátiť úradu práce - mimochodom, treba tam doniesť prefotený poštový poukaz, aby si im zdokladovala, že zaplatil. Ono sa berie, že z tých 40 Eur zaplatil v prvom rade bežné výživné=26,65 Eur a ten zvyšok 13,35 Eur vrátil za predošlý mesiac - teda jún. Úrad ti preto zúčtuje celých 40 eur a budeš ich musieť vrátiť. Mimochodom, povinnosť ohlásiť, že otec ti zaplatil výživné, máš do 8 dní, tak radšej neotáľaj, aby si s tým nemala potom problémy.

lilly0812
autor
10. júl 2013

@hrjanka Ahoj, ďakujem za odpoveď. Tak to je teda pekne horé. Tak mne dlhuje vyše 800 € a čo mi poslal výživné 40 € tak to akože musím vrátiť úradu všetko? a prečo? veď sú to moje peniaze pre dieťa. Dlhuje oveľa viac, neviem prečo by som mala všetkých 40 € dať úradu keď ich potrebujeme, teda malý ich potrebuje. Malý ma rok a pol a doteraz nezaplatil jeho otec ani ň. Toto je fakt blbý štát. Myslím, že keď peniaze dlhuje na výživnom tak mám nárok si ich nechať. Náhradné by mal predsa pýtať od otca malého a nie odo mňa ako matky-čo mám dať aj z toho mála čo mám pre dieťa. Iné peniaze momentálne nemám. Teda zatiaľ som ich z pošty nevybrala ale určite úradu nahlásim že ich poslal.

lilly0812
autor
10. júl 2013

@martina364 Ahoj, pridala som aj odpoveď pre hrjanka. Môžeš si prečítať. Toto je naozaj blbý štát. Ako čo to mám všetko stiahnuť? Dá sa vôbec rozsudok a exekúcia zrušiť (anulovať)? pretože zrejme s tým budú len samé problémy. Pochybujem, že tých 40 € poslal na príkaz exekútora keďže si ešte upovedomenie neprevzal. To náhradné výživné vlastne úrad priznáva na pol roka. Uvažujem, že potom už nebudem v poberaní pokračovať. Aj z toho mála čo dostávam budem musieť vrátiť veď to je choré.

martina364
10. júl 2013

@lilly0812 no je to smutne..moj ex ma u mna riadnu sekeru na vyzivnom aj na manzelskom vyzivnom.. ☹ nic sa s tym neda robit lebo je nezamestnany

lilly0812
autor
10. júl 2013

@martina364 asi tak. Ak je to možné požiadam aspoň o zrušenie vyplácania náhradného výživného. Rozsudok by som nerada dala anulovať, to by som urobila peknú blbosť. Uvidím ako to bude...

martina364
10. júl 2013

@lilly0812 ak ti prislo vyzivne oni ti to zrusia sami..na tvojom mieste by som si dala vyzivne zvysit 😉

lilly0812
autor
10. júl 2013

@martina364 Dufam, ze zrusia. Ak nie poziadam o zrusenie sama a viac o nahradne ziadat nebudem. Chcela som si podat ziadost o zvysenie vyzivneho,ale bol dlhodobo nezamestnany, teraz ma vraj daku brigadu mimo SR ale zatial sa nepodarilo policii zistit zamestnavatela

bosorka0312
28. dec 2015

ahojte maminy,mam tiež podobny problem,moj ex sedi v base za ubliženie na zdravi,to je jedno,ale teraz mi zrušili nahradne vyživne s dôvodu že som sa vydala a mame s mužom priemer 2,2 mzdy,teraz musim vratit štatu nahr.vyživne od tej doby ako som sa vydala,ale ako dostanem tie peniaze čo mi dlži každy mesiac,ked mi exekutor od neho vymaha peniaze,vždy mi pride iba mala čiastka,ale mala by som dostavat 27eur-čo je smiešna suma...,kto mi vyplati tie zvyšne peniaze čo patria mojmu synovi,ktoremu to nestači ani nazaplatenie jedneho šeku? najradšej by som sa tych penazi vzdala,nech mam od neho pokoj,ale ten blbec mi nechce ani podpisat zmenu preizviska kedže maly ma priezvisko po nom a ja mam s terajšim mužom ine...och prosim vaše rady,som zufala,,da sa to dako sudne? aj ked nemam najmenšiu chut sa tahat posudoch,Dakujem pekne

qvendolinka
4. feb 2016

Socialke sa vracia len tolko kolko platili za oca? Ci aj nieco navyse?

matejkovamamina
12. nov 2024

@bosorka0312 ahoj, ano da sa to aj sudne. Treba poziadat sud aby za otca vydal suhlas so zmenou priezviska maloleteho. Ja som to tiez tak riesila, kludne mi napis spravu 🙂