Nahradný termín pre otca

20. mar 2024

Dobrý deň. Otec ma sudne stretavanie sa s deťmi kazdý parny vikend, z toho si ich braval iba raz, lebo ten jeden z parnych vzdy pracoval.
Žiadá odo mňa nahradné termíny.. nepárne víkendy to nie je možné, v týždni deti chodia do školy .. ma na to nejaký narok odomňa žiadať? Dakujem

pribinak
20. mar 2024

Pre dobro deti sa môžete normálne vy dvaja ako rodičia dohodnúť, že keď tento víkend bude robiť, tak si zoberie deti budúci víkend

autor
20. mar 2024

@pribinak deti s nim nechcu byť.. a nie je možné sa dohodnúť mimosudne, ako pisem, že neparne víkendy to mne nevyhovuje.. víkendy, co ich mal mat a nemal ich, bola otazka ci som povinna mu to nahradiť, aj keď to bolo z jeho strany zamietnuté, a nezalezi na to, ci bol v praci alebo nie

luccija
20. mar 2024

Kamarát to tak má a chodí za deťmi cez tyzden

mogaa
21. mar 2024

Ono je to jednoduché - budeš robiť prieky ty, začne aj on....najlepšia je vždy dohoda, kompromis....tebe sa tiež nebude páčiť ak začne miesto 15-teho posielať výživné 30-teho v mesiaci...môže samozrejme požiadať o zmenu stretávania a môžu mu schváliť nie párne víkendy ale nepárne alebo mu dajú deti počas týždňa a ty si môžeš pískať....on bude mať dôkaz že žiadal o stretávanie v iný čas a ty si nesúhlasila...nič nie je len čierne alebo biele....

cacianka
21. mar 2024

Máte súdom určené termíny. Bodka. Ak on nevyužije čas s deťmi, jeho problém, prečo a ako si to zariadil.
Ty mu nie si povinná dávať náhradný termín.
Ale môžeš, je to vec vzťahov, medzi vami, medzi ním a deťmi, podľa veku detí či sa už vedia zodpovedne vyjadriť, a pod. Či má slušný prístup a chce sa slušne dohodnúť, či si ty nehonkas ego, alebo on.
A on zasa môže požiadať návrh na súd o zmenu styku. Obaja máte práva aj povinnosti, je len na vás ako to ustojite v záujme detí.

alenah31
21. mar 2024

Ja som to mala rovnako - ex pracoval krátky-dlhý týždeň pričom mu nedošlo, že víkendy mu nie vždy výjdu - no chcel ich - nevadilo mi to vôbec, ako partner bol magor, ako otec bol dobrý. Potom chodil na kuratelu ako na klavír a udával ma - poslali ho po vysvetlení situácie zakaždým "dopreč" až si to po roku a pol dal na moje naliehanie zmeniť - resp. podali sme na súd len k schváleniu rodičovskú dohodu o úprave styku.
Vy máte riadne súdom určenú dobu - on o tej dobe vedel a na základe toho sa má zariadiť. V tomto prípade otec náhradný termín žiadať môže, ale ty rozhodneš či mu vyhovieš alebo nie. Dokonca zo zákona ak požiada zamestnávateľa o to, aby mu v čase stretnutí s deťmi nebola prideľovaná práca nakoľko má súdom určený styk s deťmi - zamestnávateľa má povinnosť mu vyhovieť pokiaľ tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody. Ja mám takých žiadostí hneď niekoľko v zložkách rozídených/rozvedených zamestnancov - nikdy sa nestalo, že by sme nevyhoveli. Pokiaľ mu to nevychádza a pracuje takto pravidelne - musí on požiadať o úpravu styku a argumentovať prečo zmenu žiada - súd nemá dôvod mu nevyhovieť. Ale teraz aj keby podať sťažnosť na kuratelu - nič sa diať nebude. Ty mu v styku v súdom určenom čase nebrániš, náhradný termín žiadať nútene nemôže - styk s deťmi nebrebehol kvôli "odstrániteľnej" prekážke na jeho strane a nie na tvojej. Iné by bolo keby bol chorý - tam má dôvod zmenu žiadať - ale zasa len žiadať - nie sa domáhať.

autor
21. mar 2024

@mogaa .. byvame od seba 250km cize v tyzdni je nerealne aby mal deti, vzhladom na to, ze chodia do skoly ... neparne víkendy to nevyhovuje mne jednoducho, nemala by som mu ich ani ako priviest a este do obedu chodim na privyrobenie tieto neparne vikendy .. tu niesu ziadne prieky a nikto mu prieky nerobi citas vobec co pisem ?
Parne vikendy ma, ale iba jeden parny vikend si ich berie, pretoze druhy nemôže, a ziada odo mna nahradne terminy, ktore ja nemam určené sudom pre jeho neschopnost si zariadiť aby mohol mať deti.. preco pletieš vyzivne? Ak ma sudom stanovene vyzivne do 15 dna musi to tak byt, ja sudne dodrzujem len on nie a pre jeho nedodržanie mam sa trapit ja ?
@cacianka
nechcel poziadat na sud nič, ked som sa ho to pytala vtedy mu to tak vyhovovalo, lebo bol bez prace a deti si stale bral iba 1parny vikend ..
Ale ďakujem za odpovede

1danuska
22. mar 2024

Nie ste povinná,😁má dodržiavať súdne rozhodnutie, ak sa vy nedohodneme inak. Ak by ste sa aj nie niečom dohodli mimosúdne tak by som dohodu hodila na papier a dala podpísať otcovi deti.

macatt
22. mar 2024

Môže požiadať súd o úpravu styku kedykoľvek, ak sa mu zmenila situácia, ktorá mu bráni styku a neviete sa dohodnúť…inak ty povinná nie si dávať náhradné termíny ak mu čas určený súdom nevyhovuje..

nikaeli
22. mar 2024

@mogaa To nie je o žiadnych priekoch. Za deťmi neprišiel z vlastnej 'viny', autorka nie je povinná dávať mu náhradný termín. Píšem to z vlastnej skúsenosti. Ex pracuje v obchode a vždy, po dlhé roky, mal službu práve v sobotu, kedy mal prísť. Ja neverím, že keby prišiel za šéfom, tak vieš čo Fero, párne víkendy mám a CHCEM byť s dcérou, nemôžeš mi dať smenu inokedy? že by sa to nedalo! náhradný termín mu navrhujem, keď sme napr.v ten víkend na svadbe, či dovolenke. Autorka neporušila súdne rozhodnutie. Ak má otec posielať výživné 15. a pošle 30., to je o úplne inom - a z otcovej strany ide o porušenie rozhodnutia. Škoda, že otec má PRÁVO a nie POVINNOSŤ byť so svojim dieťaťom.. Dieťa má právo, aby si naň otec našiel čas aspoň raz za dva týždne. Matka dieťa musí pripraviť, ale otec za ním nemusí prísť. Takto to u nás funguje 😔