icon

Nárok na výživné a finančné vyrovnanie po rozchode

zuzuyati
26. júl 2025

Ahojte, chcem sa spýtať, poradiť, mam 2 deti, muž podla všetkého narcis atď, proste ja som zla, On je vo všetkom skvelý!
Teraz v tomto obdobi od neho odchádzam, q chcem sa spýtať vás, ktoré to už máte za sebou, mam na niečo nárok? Na dáke financie od neho?
Nie sme zobraty, žila som u neho v dome 14 rokov, mame spolu 2 deti (12,8 rokov). Situácia bola tak po cca 3 rokoch zlá, ako na hojdačke, viac zlá, proste na psychyku katastrofa. Som rada,že som to dala, bez liekov. A teraz, on chce striedavu starostlivosť, ( lebo nechce platiť na deti) .
Lenže nikdy s nimi ani týždeň sám nebol, max 3 dní.
Staval chatu celé vikendy bol tam sám, bez nich.ja non stop kolotoč práca škola škôlka domov. Veď to poznáte. Ma ma za nič, že som jebn... atď, vždy si hľadal len to zlé, nič nikdy nebolo a nie je OK. Lebo iba On robí "všetko dobre" . Pritom mi s ničím nepomáha, ani peniaze mi nikdy nedal.
No a otázka je teda taka: chcem ísť podať na výživné, nebudem súhlasiť so striedavou starostlivosť. Ale chcela by som keby ma aspoň trochu vyplatil.
Asi na toto nárok nemám? Lebo vraj keď s niekym žijem viac ako 10 rokov, že sa to už berie ako manželia.
Lenže mediátora mi povedala,že nárok na nič iné nemám, len požiadať o výživné, ak mi ho vôbec odklepnu. Čo by ste mi poradili. Ďakujem za každú radu. N

Strana
z2
dadis
26. júl 2025

@zuzuyati Mediatorka ma pravdu. Urcite striedavu starostlivost muzovi neodopieraj, ak ide iba o financie, tak urcite je pre teba vyhodnejsia. Aj keby si nedostavala vyzivne (mozes vsak dostat vyzivne aj v striedavej), tak mas viac casu sa rozvijat karierne, privyrobit si, oddychnut si, polku mesiaca sa stara muz atd.. o.i. ked ty so striedavou nebudes suhlasit nema na rozhodnutie sudu ziaden vplyv, ide o dobro deti, nie tvoje zelanie. Je vysoko pravdepodbne, ze striedava bude schvalena. Tak zameraj radsej svoju pozornost na tuto moznost a projektovanie si zivota s detmi v striedavej..preroze teraz koncia v starostlivosti matky len deti, ktorych otec nema o striedavu zaujem, co nie je tvoj pripad

pribinak
26. júl 2025

Nie nemáš muža ….mas partnera …

Na výživné máš nárok aj pri striedavke za podmienky, že máte výrazný rozdielny príjem ….lwbo deti majú mat rovnaké podmienky u oboch rodičov
Napr ak matka zarába 1200 a otec 2699 tak to je rozdiel

anonym_dd9c44
26. júl 2025

@zuzuyati mozete spolu zit takto aj 20 rokov a nikdy sa to nebude brat ako manzelia.

anonym_0a4539
26. júl 2025

@zuzuyati nájdi si dobrého právnika. Takého, ktiry ma skúsenosti s narcismi, manipulatormi...neviem, či máš nárok na niečo, z jeho domu ani majetku určite nie. To bola tvoja voľba ísť do vzťahu "nepoistená".
Deti kľudne môžu mať striedavú, netahajte deti do vašich sporov. To, že staval dom a ty si sa mala starať o deti, to nie je argument toho, že sa im nevenoval. Ty máš prácu? Máš kde ísť?
Ak áno, tak začni odznova. Neviem, koľko majú deti rokov, ale výživné žiadaj. A potom ak budeš slobodná matka, tak možno z úradov nejaký príspevok, v hmotnej núdzi, ale od neho sa nespoliehaj na nič.

zuzuyati
autor
26. júl 2025
@pribinak

Nie nemáš muža ….mas partnera …

Na výživné máš nárok aj pri striedavke za podmienky, že máte výrazný rozdielny príjem ….lwbo deti majú mat rovnaké podmienky u oboch rodičov
Napr ak matka zarába 1200 a otec 2699 tak to je rozdiel

@pribinak no tak to je nič moc. Lebo ja zarábam 900, PN je živnostník, ale odvody platí z minimálny, čiže nebudem mat nič, lebo on je na tom akože rovnako. Asi.. aj keď vlastní dom, 3 auta, firmu,a chatu.. co?

pribinak
26. júl 2025
@zuzuyati

@pribinak no tak to je nič moc. Lebo ja zarábam 900, PN je živnostník, ale odvody platí z minimálny, čiže nebudem mat nič, lebo on je na tom akože rovnako. Asi.. aj keď vlastní dom, 3 auta, firmu,a chatu.. co?

@zuzuyati tak toto je už viac otázka na právnika
Ale zas dosť dôležité je napr či deti chcú ísť do striedavky? Aké majú vzťahy s otcom keď väčšinu času bol preč?

zuzuyati
autor
26. júl 2025
@anonym_dd9c44

@zuzuyati mozete spolu zit takto aj 20 rokov a nikdy sa to nebude brat ako manzelia.

@anonym_dd9c44 ok ďakujem, ja som to niekde počula,že je to tak. No asi blbosť, čo už.
Nevadí dáko si musím poradiť. Budem teda argumentovať tým,že ja som ohľadne deti platila všetko,a on sa na tom nikdy nepodielal. Tak uvidíme. Skúsim teda nájsť právnika, pôjdem sa poradiť.

anonym_dd9c44
26. júl 2025
@zuzuyati

@anonym_dd9c44 ok ďakujem, ja som to niekde počula,že je to tak. No asi blbosť, čo už.
Nevadí dáko si musím poradiť. Budem teda argumentovať tým,že ja som ohľadne deti platila všetko,a on sa na tom nikdy nepodielal. Tak uvidíme. Skúsim teda nájsť právnika, pôjdem sa poradiť.

@zuzuyati urcite blbost. Manzelstvo je pravny vztah, legalny zvazok, ktory ma prava aj povinnosti. A vela ludi odradia tie povinnosti a strach sa viazat, nuz tak ale rovnako nemaju ani vyhody manzelstva. Bez manzelstva ste proste dvaja partneri, ktorych pravne a legalne nespaja nic.

zuzuyati
autor
26. júl 2025
@pribinak

@zuzuyati tak toto je už viac otázka na právnika
Ale zas dosť dôležité je napr či deti chcú ísť do striedavky? Aké majú vzťahy s otcom keď väčšinu času bol preč?

@pribinak oni chcú tu striedavku, že v pohode. Ja moc nie, lebo viem aký je. Ako počasie. Veriť sa mu nedá.
Keď ma dobrý deň, tak odklepne všetko, no na druhý deň je všetko inak. Chová sa ako psychopat, stále niečo mení. Čiže ja mu neverím.ale súd mu asi uveri, ktovie..

denkabemommy
26. júl 2025

Nárok máš na to, aby ti platil výživné aj pri striedavke. To že je živnostník a platí minimálne odvody je úplne bezpredmetné, posudzujú sa aj majetkové pomery, sudcovia nie sú trafení na hlavu, takže jeho papier z daňového je posledná vec, čo ich zaujíma. Kamoškin “nezamestnaný” ex dostal platiť 400€ výživné na 2 deti a ešte keď žiadal zníženie, tak sa ho sudca spýtal, či bol poslednú dobu na nákupe v potravinách 🙂🙈

zuzuyati
autor
26. júl 2025
@denkabemommy

Nárok máš na to, aby ti platil výživné aj pri striedavke. To že je živnostník a platí minimálne odvody je úplne bezpredmetné, posudzujú sa aj majetkové pomery, sudcovia nie sú trafení na hlavu, takže jeho papier z daňového je posledná vec, čo ich zaujíma. Kamoškin “nezamestnaný” ex dostal platiť 400€ výživné na 2 deti a ešte keď žiadal zníženie, tak sa ho sudca spýtal, či bol poslednú dobu na nákupe v potravinách 🙂🙈

@denkabemommy fuha, tak to je pozitívna správa..

ukgirls
26. júl 2025

otazne je na koho je majetok -ci na neho alebo firu .... tiez mas narok ak si dala do domu neake svoje peniaze a mas na to dokaz.. inak zial nic... co sa tyka vyzivneho pri striev=davke tam je to tak ako psem-co ej na neho co je na firmu a podobne ... tazko ti tu niektora poradi,kedze nevieme ako financne na tom je realne na papieroch

zuzuyati
autor
26. júl 2025
@ukgirls

otazne je na koho je majetok -ci na neho alebo firu .... tiez mas narok ak si dala do domu neake svoje peniaze a mas na to dokaz.. inak zial nic... co sa tyka vyzivneho pri striev=davke tam je to tak ako psem-co ej na neho co je na firmu a podobne ... tazko ti tu niektora poradi,kedze nevieme ako financne na tom je realne na papieroch

@ukgirls dom firma, autá chata sú jeho. Ja z domu nič ani z jeho majetku. To je jasné.
Ja som len chcela,že keď sa rozvadzaju dvaja je tam dáke BSM. Ale jasné, ja na to nárok nemám samozrejme, lebo nie sme manželia.
Ale raz som niekde počula,že keď bývaš s niekým viac ako 10 rokov, tak sa to už berie inak, a ze na nejaké BSM nárok je.
No ale asi to už neplatí, alebo ani neplatilo, neviem. To je celé.
Ok budem to teda riešiť len cez to výživné. Lebo podľa všetkého nemám nárok na nič iné. Ôk rozumiem

anonym_0a4539
26. júl 2025
@denkabemommy

@denkabemommy môj manžel mal nedávno súd o zvýšení výživného, a sudkyňa stala na jeho strane, pretože jeho ex chcela výživné nehorázne, sudkyňa sa jej spýtala, či realne minie na jedno dieťa 400e za stravu a ošatenie, lebo 1200e nemá ani príjem dokopy, nie aby na jedno toľko minula m tak hapkala tam ako koktavá, nakoniec jej odklepli po 100e na jedno dieťa s tým, že polovicu povinných výdavkov pôjdu napoly, ale najprv to musí kúpiť, predložiť doklad o zaplatení a ukázať fyzicky co kúpila... Lebo robila podvody aj na sudkynu.
A čo sa týka detí, tiež chceli byť s nami, aj boli vypočúvaní koliznou a aj tak ma môj manžel len 2x do mesiaca na sobotu nedeľu.

anonym_dd9c44
26. júl 2025
@zuzuyati

@ukgirls dom firma, autá chata sú jeho. Ja z domu nič ani z jeho majetku. To je jasné.
Ja som len chcela,že keď sa rozvadzaju dvaja je tam dáke BSM. Ale jasné, ja na to nárok nemám samozrejme, lebo nie sme manželia.
Ale raz som niekde počula,že keď bývaš s niekým viac ako 10 rokov, tak sa to už berie inak, a ze na nejaké BSM nárok je.
Ok budem to teda riešiť len cez to výživné. Lebo podľa všetkého nemám nárok na nič iné. Ôk rozumiem

@zuzuyati este raz. BSM je skratka od spojenia “bezpodielove spoluvlastnictvo manzelov”. A hoci spolu zijete aj 20-30 rokov bez manzelstva, tak na bsm narok proste nie je. Nikdy to neplatilo. Takze bsm pusti z hlavy

pribinak
26. júl 2025
@zuzuyati

@zuzuyati môžete byvat spolu aj 100 rokov, ale pokial nie ste manželia, tak žiaľ ťaháš za kratší koniec

zuzuyati
autor
26. júl 2025
@anonym_dd9c44

@zuzuyati este raz. BSM je skratka od spojenia “bezpodielove spoluvlastnictvo manzelov”. A hoci spolu zijete aj 20-30 rokov bez manzelstva, tak na bsm narok proste nie je. Nikdy to neplatilo. Takze bsm pusti z hlavy

@anonym_dd9c44 ok ďakujem, dobre, tak toto je pasé pre mňa.

januska12323
26. júl 2025

Nemá ťa z čoho vyplácať, je a bol to jeho majetok ty si tam len bývala. Máš nárok na výživné na deti, to si mohla žiadať aj keď ste spolu bývali. Deti sú už veľké tak ani striedavky sa neboj postarajú sa o seba prinajhoršom samé.

zuzuyati
autor
26. júl 2025
@anonym_0a4539

@denkabemommy môj manžel mal nedávno súd o zvýšení výživného, a sudkyňa stala na jeho strane, pretože jeho ex chcela výživné nehorázne, sudkyňa sa jej spýtala, či realne minie na jedno dieťa 400e za stravu a ošatenie, lebo 1200e nemá ani príjem dokopy, nie aby na jedno toľko minula m tak hapkala tam ako koktavá, nakoniec jej odklepli po 100e na jedno dieťa s tým, že polovicu povinných výdavkov pôjdu napoly, ale najprv to musí kúpiť, predložiť doklad o zaplatení a ukázať fyzicky co kúpila... Lebo robila podvody aj na sudkynu.
A čo sa týka detí, tiež chceli byť s nami, aj boli vypočúvaní koliznou a aj tak ma môj manžel len 2x do mesiaca na sobotu nedeľu.

@anonym_0a4539 hmm, to je teda zvláštne, keď on o deti stojí a dali mu ich len na víkendy. Aký mali dôvod na to,že deti dali len vikendovo. No teda.

Čo sa týka mňa tak, ja som doteraz hradila ohľadom mňa a deti, skoro všetko. Mám na to aj výpisy z účtu. Je tam všetko, on hradil veľmi málo. Dokonca, keď som chodila do školy, aj opatrovateľku som si platila sama zo svojho. Čiže ak by na toto súd prihliadol, bolo by to fajn. No ved sa uvidí ako dopadne ja..

och baby čo je to s tými chlapmi, že sú takýto hnusný . Toľko žien má rovnaké problémy, je mi z toho smutno..

zuzuyati
autor
26. júl 2025
@januska12323

Nemá ťa z čoho vyplácať, je a bol to jeho majetok ty si tam len bývala. Máš nárok na výživné na deti, to si mohla žiadať aj keď ste spolu bývali. Deti sú už veľké tak ani striedavky sa neboj postarajú sa o seba prinajhoršom samé.

@januska12323 to vážne? Mne povedala mediátora,že žiadať výživné môžem len od dňa kedy oficiálne odídem z domu. Čiže len od minulého týždňa 🤔

anonym_dd9c44
26. júl 2025
@zuzuyati

@anonym_0a4539 hmm, to je teda zvláštne, keď on o deti stojí a dali mu ich len na víkendy. Aký mali dôvod na to,že deti dali len vikendovo. No teda.

Čo sa týka mňa tak, ja som doteraz hradila ohľadom mňa a deti, skoro všetko. Mám na to aj výpisy z účtu. Je tam všetko, on hradil veľmi málo. Dokonca, keď som chodila do školy, aj opatrovateľku som si platila sama zo svojho. Čiže ak by na toto súd prihliadol, bolo by to fajn. No ved sa uvidí ako dopadne ja..

och baby čo je to s tými chlapmi, že sú takýto hnusný . Toľko žien má rovnaké problémy, je mi z toho smutno..

@zuzuyati a na co by mal prihliadnut?

denkabemommy
26. júl 2025
@anonym_0a4539

@anonym_0a4539 bavíme sa o normálnych sumách, nie o výmysloch nenažraných žien, ktoré majú výživné ako druhý príjem. Ako som pisala 400€ na 2 deti. Tj 200€ na jedno, bez ďalšieho doplácania výdavkov. Takže 400€ v pohode človek minie na dieťa mesačne, niekedy viac, niekedy menej - rátajú sa tam výdavky vrátane bývania, nie len strava ale to vieš 🙂

januska12323
26. júl 2025
@zuzuyati

@januska12323 to vážne? Mne povedala mediátora,že žiadať výživné môžem len od dňa kedy oficiálne odídem z domu. Čiže len od minulého týždňa 🤔

@zuzuyati otcom bol už pred rokmi nie až dňom odchodu.

anonym_1f1bdf
26. júl 2025
@zuzuyati

@zuzuyati Neviem, čo sa sťažuješ. Výber chlapa bola Tvoja slobodná voľba a do deti ťa určite nenútil. Ak si chcela svadbu a on nie, nemala si rodiť, ale odísť. Neznieš veľmi inteligentne a tak si aj dopadla. Ber to tak, že 14 rokov si bývalá v jeho dome zadarmo a neverím, že v domácnosti nič nefinancoval, minimálne počas rokov, keď si bola na rodičáku. To ešte len teraz zistíš, koľko stojí bývanie, energie, rôzne poplatky. Ty si sa starala o deti a platila vecí okolo nich. Vaše bývalé spolužitie súd aj tak riešiť nebude. Ani Tvoje obvinenia, že je narcis a podobne - psychológ určite nie si, tak sa zdrž takýchto vyjadrení. Proste, prestal ťa mať rád a idete od seba. Skončil sa vás vzťah, ale vzťah otec a deti zostáva. Vypočítaj si, koľko na deti potrebuješ teraz a z toho žiadaj aspoň polovicu. A proti striedavej starostlivosti nebojuj. Ak má deti rád, bude pre nich prínosom a to, čo nadobudol, raz deti zdedia. Ak ten vzťah pokazíš a budeš brániť kontaktu, na deti zabudne a raz ti to budú vyčítať.

dadis
26. júl 2025
@zuzuyati

@zuzuyati Pri vyratavani vyzivneho v striedavej urcite na sude zavazi to, nielen aky ma mesacny prijem, ale aj aky majetok ma ex - dom, auta a pod. Pokojne o vyzivne v striedavej ziadaj

kavasmliekom
Autor odpoveď zmazal
zuzuyati
autor
26. júl 2025
@anonym_dd9c44

@zuzuyati a na co by mal prihliadnut?

@anonym_dd9c44 na to,že onplatil na deti a domácnosť minimum. Všetko teda 80% bolo na mne. Čiže to som myslela ze na to mohli prihliadnuť.
Lebo ja som síce žila u neho v dome s jeho deťmi, ale fungovala som ako slobodná matka. Všade sama, zariadiť vybaviť nakúpiť atď všetko sama, a peniaze samozrejme boli tiež len moje, nedával mi mesačne ani cent. Iba platil dom nič viac. Ale to je asi jedno.

zuzuyati
autor
26. júl 2025
@januska12323

@zuzuyati otcom bol už pred rokmi nie až dňom odchodu.

@januska12323 ano bol, ale vraj spätne výživné sa dá žiadať až odo dňa kedy spolu oficiálne nebývame.
Tak neviem, ale to by mi bodlo, kebyže som mala aspoň za tri roky.. fuha

zuzuyati
autor
26. júl 2025
@dadis

@zuzuyati Pri vyratavani vyzivneho v striedavej urcite na sude zavazi to, nielen aky ma mesacny prijem, ale aj aky majetok ma ex - dom, auta a pod. Pokojne o vyzivne v striedavej ziadaj

@dadis ok, budem teda žiadať, ďakujem veľmi pekne

zuzuyati
autor
26. júl 2025
@anonym_1f1bdf

@zuzuyati Neviem, čo sa sťažuješ. Výber chlapa bola Tvoja slobodná voľba a do deti ťa určite nenútil. Ak si chcela svadbu a on nie, nemala si rodiť, ale odísť. Neznieš veľmi inteligentne a tak si aj dopadla. Ber to tak, že 14 rokov si bývalá v jeho dome zadarmo a neverím, že v domácnosti nič nefinancoval, minimálne počas rokov, keď si bola na rodičáku. To ešte len teraz zistíš, koľko stojí bývanie, energie, rôzne poplatky. Ty si sa starala o deti a platila vecí okolo nich. Vaše bývalé spolužitie súd aj tak riešiť nebude. Ani Tvoje obvinenia, že je narcis a podobne - psychológ určite nie si, tak sa zdrž takýchto vyjadrení. Proste, prestal ťa mať rád a idete od seba. Skončil sa vás vzťah, ale vzťah otec a deti zostáva. Vypočítaj si, koľko na deti potrebuješ teraz a z toho žiadaj aspoň polovicu. A proti striedavej starostlivosti nebojuj. Ak má deti rád, bude pre nich prínosom a to, čo nadobudol, raz deti zdedia. Ak ten vzťah pokazíš a budeš brániť kontaktu, na deti zabudne a raz ti to budú vyčítať.

@anonym_1f1bdf
moja zlatá, ty vieš o mne prd, a ani nevieš ako sme sa spoznali ani nič. Hlavne, že tvoja inteligencia je 1000%, a nikdy chyby nerobíš.
Ja som si celý čas platila každý mesiac svoj byt, do ktorého som sa po prerabke teraz nasťahovala a predstav si financujem si to sama, bez neho.
Veľmi dobre viem, čo koľko stojí, lebo som žila každý mesiac zo svojich peňazí, čiže tvoje sprosté argumenty, "že teraz uvidím" sú blud.
Celý čas som žila ako slobodná matka,aj keď v jeho dome.
Deti chcel aj on, predstav si, ale ja za jeho povahu nemôžem, či áno? To je moja chyba,že sa zrazu po krátkej dobe niekto zmení na ... vola?
Podľa teba ano, a za všetko môžem iba ja, on je skvelý presne taký dokonalý, ako ty.
Ja už nemám nikoho, keď som ho spoznala zomierala mi mama, a bola som sama v tom. Čiže sudiš neprávom, ale nech sa páči.
Áno som úplná hlupana, ako tisícky žien, ktoré dopadli ako ja.
Dúfam,že ty takéto problémy nikdy mat nebudeš, lebo ak áno, ver že si na tento rozhovor tu, spomenieš.
Držím palce a krásny život s inteligenciou.. pa

Strana
z2