icon

Návrh na zrušenie výživného

bubina7
9. jún 2021

Ahojky potrebujem poradiť. Potrebujem podať návrh na zrušenie výživného nakoľko dcéra už skončila školu. Takže už jej platiť nemusím. Ako to sformulovať. Ďakujem veľmi pekne.

matkahelka
9. jún 2021

@remaadja odcituj ma, kde som pisala, ze je rozumne branit dietatu zit s otcom? pisala som, a na tom trvam, ze je nanajvys nestandardne, aby 17 roc.dievca uprednostnilo zivot s otcom, pretoze to je vek, kedy si prirodzene dievcata rozumeju viac s matkami. i ked autorka NIKDE nenapisala, ze zit s otcom bolo rozhodnutie jej dcery, napisala, ze to bolo rozhodnutie JEJ ako matky.

remaadja
9. jún 2021

@matkahelka napísala som, že nie je rozumné tomu brániť všeobecne, nie ze ty si to myslíš, čítaj s porozumením
A dievčatá v tomto veku si myslia, že sú dospelé a väčšina otcov nemá tušenia co sa im preháňa hlavou.... Otcovia sú benevolentnejsi k dcéram, aspoň si to myslím. Tým pádom ísť k otcovi je podľa mňa normálne v tomto veku, majú viac voľnosti. A nie traposit s mamou a nebodaj s malým súrodencom
Inak píšeme obe mimo témy 🤷‍♀️
Dobrú noc

felicita027
10. jún 2021

@luciaaaaa je tam pokiaľ sa pripravuje na budúce povolanie u nás ak nemá odklad, gap year, čo pravdepodobne mal, alebo prestúpil z inej VŠ keďže sa maturuje v 19-20 a medicína sa študuje 6rokov tak bežný študent študuje do 26. Ale je niečo iné ak niekto v 25-26 ukončí jedno denné štúdium a následne začne denné štúdium na inej VŠ. Kebyže tu mám vypísať každú výnimku, každú situáciu aká môže nastať tak to rovno môžem vydať knihu. V ideálnom prípade je povinnosť platiť do 26 ak nastala "nečakaná" situácia tak sa to nerieši podľa ideálneho prípadu ale individuálne sa nato prizerá.

mondolina
10. jún 2021

@matkahelka
zas somarina, 17 ročné si s matkami rozumejú dosť málo v tom veku.
pani dokonalá 👎

matkahelka
10. jún 2021

@mondolina aha, menzes a prve lasky riesia s otcom... sorry, tak tie 15-18 rocne, co su v mojom okoli a nie je ich teda malo, tak take veci riesia s matkami a prave otcovia su "ti trapni" 😉

felicita027
10. jún 2021

@luciaaaaa Poznám aj prípad kedy po 3.ročníku na gymnáziu prestúpila do 1.ročníka na zdravotnej za všeobecnú sestru a potom ešte išla na VŠ tiež sa jej platilo počas celého štúdia ale to nie je bežná prax u nás, že niekto sa pripravuje dlhšie na povolanie skôr ide o výnimku. Taktiež poznám prípad kedy jedna mala gap year počas ktorého jej rodič neplatil výživné a začal až po nástupe na VŠ. Alebo po bc na jednej škole išlo dieťa študovať inú školu, ktorú ukončilo s Ing. taktiež sa platilo počas celého štúdia. Ale ešte sa mi nestalo, kedy ak po ukončení 2.stupňa na 1 VŠ súd prikázal rodičovi naďalej platiť výživné lebo dieťa sa rozhodlo ísť študovať aj 2. VŠ a to naozaj nebolo len 1krát kedy som mala takého klienta. Jednoducho po ukončení strednej školy alebo 1./2.stupňa VŠ prípadne spojeného 1.a 2.stupňa zákon to berie tak, že dieťa je pripravené na povolanie.

matkahelka
10. jún 2021

@mondolina a vyprosim si tu ironiu o tom, ze som dokonala. nie som. ale nebudem riesit v polovici maja, ked je moje dieta este oficialnym studentom, ako zrusit cim skor vyzivne, aby som to do septembra stihla a nemusela vlastnemu dietatu dat ani o cent viac.

radka654321
10. jún 2021

@bubina7 konanie o zrušenie vyživovacej povinnosti vôbec nie je potrebné. Sama spomínaš, že ste s dcérou o tom bavili, že výživné už platiť nebudeš keďže školu skončila a hľadá si zamestnanie, takže tam na to nie je žiadny dôvod. Návrh na zrušenie sa podáva v situácií, keď dieťa napr. skončilo školu, pracuje ale naďalej žiada, aby povinný rodič platil výživné, najmä ak je to situácia, kde sa aj vedie exekúcia a podobne. Tu si ten rodič nevie inak pomôcť ako podať návrh o zrušenie. Ak už by sa ale viedlo konanie, tak súd skúma, či je dieťa schopné samé sa živiť - vyživovacia povinnosť nie je ohraničená vekom, ale touto schopnosťou. Ak má riadne ukončené vzdelanie a hľadá si prácu, resp. si ju medzičasom aj nájde, tak je to v poriadku a nie je dôvod, aby súd vyživovaciu povinnosť nezrušil. Ak budeš návrh podávať, nemusí tam byť nič špeciálne - opísať vaše osobné údaje (otec už nebude účastníkom, keďže dcéra je plnoletá), opísať, akým rozhodnutím bola ako určená vyživovacia povinnosť a len uviesť, že skončila školu a hľadá si prácu - môžeš predložiť maturitné vysvedčenie, komunikáciu s dcérou resp. niečo podobné.

bubina7
autor
10. jún 2021

@radka654321 ďakujem veľmi pekne aspoň niekto rozumný.

radka654321
10. jún 2021

@bubina7 nie je za čo, ak máš nejaké otázky ohľadom toho, kľudne mi napíš správu. Rada poradím.

bubina7
autor
10. jún 2021

@radka654321 ja som v podstate potrebovala poradiť ako sformulovať návrh.ale tu sú veľmi premudrele mamičky. Každého len zhodiť a poradiť nevedia.

mondolina
10. jún 2021

@matkahelka
dať " cent" dieťaťu je možné aj so zrušenou vyživovaciu povinnosťou.
opravujem sa, nie si dokonalá, to sa len tak prezentuješ.

matkahelka
10. jún 2021

@mondolina samozrejme, to matky/otcovia, ktori v maji riesia "aby som NEMUSELA" dcere platit vyzivne, pritom dcera je studentom do augusta, tak presne taketo typy ten cent navyse daju. myslim, ze sama tomu neveris 😉

luciaaaaa
10. jún 2021

@mondolina prepac, ale ironicky nazyvat zenu dokonalou len preto, ze je pre nu bezcharakterne a neprijatelne, ak nejaka tzv.matka takmer 4mes. pred ukoncenim povinnosti platenia vyzivneho zbiera rady, ako "nemusiet" platit vyzivne, je trochu cez, nemyslis? Autorka statusu uz v maji zbierala "rady" ako ukoncit vyzivne, ani ezop by sa nehanbil za bajky typu, ze ju o to dcera sama poziadala. Ale potom sme v tvojom ponimani dokonale viacere, resp. Verim ze drviva vacsina matiek, pre ktore su ich deti detmi nielen v roku ci desiatich, ale aj v dvadsiatich, pokial nestoja na vlastnych nohach.

luciaaaaa
10. jún 2021

@felicita027 dakujem, presne takuto odpoved som cakala. Baby ta tu upozornovali, ze zakon neohranicuje vek, dokedy sa na dieta plati vyzivne, ale ty rokmi svojej praxe vies,ze je to do 26 rokov. A zrazu tu rozpises x vynimiek, ktorymi vlastne uznas, ze ten vek ohraniceny nie je. Ja v tomto odbore prax ani vzdelanie nemam ziadne, ale viem, ze ziadnych 26 rokov nie je strop. V pripade medika, ktory som spominala, student nepotreboval ani pravnika, sam si spisal ziadost a sudkyna to uplne automaticky schvalila a otcovi povedala, ze ak by mlady studoval aj do 30, platil by vyzivne dovtedy. A aj tu na koni v starsich diskusiach sa docitas, ze platit vyzivne aj nad 26 nie je nic vynimocne. Staci, ze je trebars dieta po skole dlhsie PN, uz to je dovod. Prave preto, ze v zakone nie je limit 26, tak sa ku kazdemu pripadu pristupuje individualne.

martina1201
10. jún 2021

@matkahelka ale písala že dcéra ju o to sama požiadala. Tak až tak proti nej zameraná by som nebola.

felicita027
10. jún 2021

@luciaaaaa pisala som aj v jednej sprave ze su vynimky. Aj ked je dieta hendikepovane alebo inak na ZTP ale autorkine dieta zjavne nie je tak nebudem sa tu hned vyjadrovat ku kazdej vynimke. Zdrave dieta bez akejkolvek vynimky ma nato narok do 26 ked ukonci skolu ak je nejaka vynimka sa to posudzuje idividualne. Ale ako som pisala urcite v jeho pripade bola jeho vynimka lebo ako pocitam tak pocitam bez vynimky v 28 by uz nestudoval. Jednoducho autorka od 1.9. platit vyzivne nemusi bez ohladu nato ci jej dcera bude mat pracu alebo nie podla zakona je pripravena na povolanie ked dalej v studiu nebude pokracovat. Ved aj deti z detskych domovov ked dalej nepokracuju v studiu dostanu peniaze a nikoho nezaujima ci maju pracu, ci maju kde byvat a co bude s nimi. Takze toto moralizovanie zeby jej mala platit dlhsie ako tu vacsina pise je uplne bezpredmetne.

21oktober
10. jún 2021

Ja sa niekedy zamýšľam nad tým ako príde k tomu rodič u ktorého to dieťa žije a druhý na neho prispieva. V danom prípade ak dieťa nejde na vysokú vyživovacia povinnosť končí v auguste . Určite všetci vieme ako sa dobre hľadá práca pre absolventa strednej školy v takomto období . Ak si nenájde prácu tak skončí na úrade práce zrejme bez akejkoľvek podpory, lebo bude žiť v spoločnej domácnosti s otcom ktorý zrejme bude mať dostatočný príjem . Takže nezamestnanecké žiadne, hmotná núdza žiadna. Vyživovať ju naďalej zrejme bude musieť ten u koho býva bez toho aby sa na tom podieľ aj ten druhý . Alebo jej jednoducho otec postaví zbalenú tašku pred dvere a padaj . Predsa rovnocennosť rodičov.

matkahelka
10. jún 2021

@martina1201 ja tomu neverim a nikto, kto ma stipku zdraveho rozumu tomu neveri, aby dieta takmer 4 mesiace pred oficialnym ukoncenim vyzivovacej povinnosti ziadalo matku o zrusenie vyzivneho.

21oktober
10. jún 2021

@matkahelka neverím tomu ani ja . Vačšinou sa s týmto stretávam u otcov alebo nových partneriek otca že sa nevedia dočkať kedy skončí vyživovacia povinnosť.

martina1201
10. jún 2021

@matkahelka ja som to nepostrehli že už 4 mesiace dozadu sa snažila zrušiť vyživovaciu povinnosť.

mondolina
10. jún 2021

@luciaaaaa
pre mňa je bezcharakterné zas " odsudzovať matku" o ktorej prd viete, o jej vzťahu s dcérou, o dcére všeobecne. fabulovať príbeh a ochkať aká krkavčia mater🙊
takže kľud.

matkahelka
10. jún 2021

@martina1201 dievca je studentom do augusta. matka na svojom blogu uz v maji riesila, ako postupovat pri zruseni vyzivneho. tak pardon, nie 4 mesiace, ale 3 a pol mes.

matkahelka
10. jún 2021

@21oktober ja som tu oznacovana za "dokonalu", pretoze ako matka si nedokazem predstavit, ze si urobim dalsie dieta s dalsim muzom a to starsie tym padom pre mna prestane existovat a budem dupkat nozickami, kedy uz ukonci skolu, aby som na nu nemusela platit. presne to iste som uviedla aj ja- ak sa otec dievcata k situacii postavi rovnako ako matka, dievca skonci na ulici. tu vsak zjavne matka vie, ze otec ma viac zodpovednosti a charakteru ako ona a o ich dceru sa postara.

felicita027
10. jún 2021

@mondolina na to si si ešte nezvykla, že tu sú všetky dokonalé mamičky? 😂 Niektoré tu silno konkurujú Herculesovi Poirotovi, že pár riadkov hneď zistia celý ich vzťah, ktorí medzi sebou mali od jej narodenia a z DOSPELÉHO človeka robia nesvojprávneho jedinca, ktorý sa sám o seba nedokáže postarať. 😂

cacianka
10. jún 2021

Autorka zmaz diskusiu. Uz sa to tu zvrhlo na moralny hnoj.
Ak dcera ukončila štúdium SŠ a nepokračuje na VŠ štatút študenta jej konci 31.8. Ty už automaticky platit nemusíš, a stačí dohoda. Ak to chces mat ošetrene aj súdne, staci uplne obycajny "návrh na zrušenie platenia výživného" .zober si rozsudok sudu kt.to stanovil, je tam cislo konania/sudneho spisu. To uved hore.
Potom
Navrhovatel:tvoje udaje
Opravnena osoba: udaje tvojej dcery
(Meno priezvisko,datum narodenia, bydlisko,
*nej aj skolu a datum ukončenia, ze v prilohe predkladas overenu fotokopiu vysvedcenia)
V texte napis ze ziadas o zrusenie vo veci vyzivneho, ktore okresný súd stanovil dňa .....vo výške .......,nakolko dcéra ukoncila studium na skole.........*
a preto navrhujes aby sud vyniesol rozsudok ze predmetne vyzivne zrusuje ku dňu......
Pozri si vzory na nete, ale vobec nic sa nestane ak napises aspon zhruba takto, nemusis predkladať iba od právnika. Len presne udaje musia byt

Ako ste sa s dcérou dohodli, aké možnosti máš jej pomôcť je len a len vaša vec, nikoho z nas do toho nič. Len sa tu zleteli biele vrany a len klovať a klovať. Radšej zmaž

matkahelka
10. jún 2021

@felicita027 tu nie su potrebne ziadne detektivne schopnosti ani sa tu nikto nehra na dokonalu. to vy velmi dobre viete, ale ved ironia je na MK velmi oblubenou 😉 zjavne si tu niektore mylite pojmy s dojmami. avsak ak je zodpovednost vo vasom ponimani synonymom dokonalosti, tak budis 😃 ked si raz dieta urobim, tak sa onho aj postaram. a ak sa onho neviem postarat fyzicky, tak aspon financne. ale ano, v tejto covidovej dobe na absolventov skol vsetci zamestnavatelia cakaju s otvorenou narucou

felicita027
10. jún 2021

@matkahelka Tento rok v mesiaci marec/apríl neviem presne takto z hlavy už bolo najviac prac. ponúk za posledné roky na profesii. Kto chce prácu si nájde kto nie bude vyplakávať u rodičov aj do 30 a potom tu budú písať, čo majú robiť lebo ich dieťa sa nevie samé o seba postarať ako tu už bolo pár takých diskusií. A predpokladám, že nikto mladej nebránil si nájsť brigádu aj počas štúdiu, čo je bežná vec, že študenti si chcú a sami zarobiť na svoje potreby a nečakajú kým im spadnú peniaze len tak. Ja mám na výchovu tiež dosť podobný názor ako autorka pokiaľ deti budú študovať budú mať všetko a to, či budú začínať od nuly alebo si niečo aj privyrobia, ušetria z vreckového bude len a len na nich, ale po štúdiu sa musia sami postaviť na vlastné nohy.

matkahelka
10. jún 2021

@felicita027 uplne suhlasim, ale postavit sa na vlastne nohy asi nejde za tyzden, ze ano. nikto tu nepisal, ze dieta treba sponzorovat do 30, ale pytam sa este raz - ak sa otec k tomu postavi rovnako ako matka, dievca skonci na ulici?

felicita027
10. jún 2021

@matkahelka predpokladám, že keď už autorka to riešila dávnejšie na profile tak aj jej dcéra je o tom vyrozumená, najmä aj ona vie aké má s matkou vzťahy a čo môže od nej očakávať, či ju bude sponzorovať naďalej alebo nie. Do konca vyživovacej povinnosti sú 3 mesiace za ktoré si môže nájsť brigádu alebo prácu aby mala aspoň na svoje potreby. Poznám rodičov, ktorých dospelé deti žili s nimi (už neštudovali) tak platili 1/2 nájmu, stravu si tiež samé kupovali aj kozmetiku atď. bez toho aby im to rodič povedal a vyžadoval.