Otcovstvo a jeho určenie

bluevelvet918
8. aug 2014

Ahojte. Viem, že na túto tému tu bolo určite napísané už mnoho. Ja som však z toho naozaj osol a potrebujem to normálne vysvetliť. Takže o čo ide - S bývalým priateľom som otehotnela, bábätko (samozrejme) odmieta. To už je štyri mesiace na svete a tak si myslím, že je vhodný čas zažiadať o určenie otcovstva, náhradu nákladov spojených s tehotenstvom a výživné. Momentálne mám dlhodobý vzťah a plánujeme budúcnosť. Priateľ je proti tomu, keďže si časom chce malého osvojiť, ale to už odbáčam... Ako teda na to ?

slniecko2
8. aug 2014

@bluevelvet918 od veci napíšem, ale som rada, že si si nakoniec bábo nechala (tuším ty si písala o tom, že ho chceš dať na adopciu). Držím palce vo všetkom 🙂

havana_frost
8. aug 2014

@bluevelvet918 Neviem úplne presne, ako sa to robí procesne, ale treba dať žiadosť o určenie otcovstva na okresný súd podľa bydliska otca. Skôr by som poradila, že ak časom plánujete, že si dieťa osvojí priateľ, tak sa mi zdá zbytočné teraz otcovstvo určovať biologickému otcovi. Bude vás časom čakať len ďalší súd o osvojení. Možno potom bude súhlasiť, možno nie, možno vám bude robiť napriek, bohvie. Ak ti teraz ide "iba" o peniaze, to chápem, ale či to stojí za to, za všetky tie papierovačky, naťahovačky, chodenie po súdoch, poplatky za adovkátov a takmer určite aj nie lacné DNA testy.

draik
8. aug 2014

Ak bude raz bio-otec zapísaný v rodnom liste, bude platiť výživné, stretávať sa s potomkom, tak osvojenie niekym iným možné prakticky nebude.
Inak povedané, nie je možné očakávať len výhody (peniaze od bio-otca dieťaťa a ešte faktické odobratie dieťaťa bio-otcovi, kedy si matka dieťaťa zmyslí).

havana_frost
8. aug 2014

@draik Navyše, z príspevku mám dojem (otec bábätko "samozrejme" odmieta), že otec sa bude brániť zubami nechtami vôbec priznať otcovstvo, nieto niečo platiť. Takže dostať niečo z neho bude pravdepodobne vyžadovať výkony rozhodnutia, exekúcie a iné príjemnosti.
Alebo je tu ešte (minimálna) možnosť, že po súdnom určení otcovstva bude tento načas platiť, nebude mamičke a jej priateľovi komplikovať život návštevami dieťaťa (jej nový priateľ je proti tomu) a keď príde čas osvojenia priateľom, bude ochotne súhlasiť - ak je to tento typ, tak bluevelvet choď do toho.

bluevelvet918
autor
8. aug 2014

@havana_frost
@draik
@havana_frost

Ja som stále akosi na vážkach či to urobiť. Rada by som mala už od ex pokoj a neriešila nič súdne. Myslím si však, že ak mu príde predvolanie na súd, tak sa zľakne a bude otvorený dohode. Celkovo je to typ, čo má iba reči... O krpca nejaví záujem. Boli sme spolu štyri roky a som si istá, že on sa nezmení a malého nebude chcieť stretávať ani keď bude musieť platiť výživné... Čo sa týka výdavkov ohľadom určenia otcovstva. DNA testy keď sa robia na základe návrhu zo súdu a ja ho vyhrám (potvrdí sa otcovstvo), tak ich bude musieť uhradiť zo svojho. Ja som mala snahu sa dohodnúť. Stačilo by mi aj 50€ ak by mesačne posielal, ale vraj on s týmto nemá nič spoločné. Škoda reči....

bluevelvet918
autor
8. aug 2014

@slniecko2 áno, to som ja :D <3

slniecko2
9. aug 2014

@bluevelvet918 ja ti neviem, ale ak si partner chce osvojiť bábo, tak by som to neriešila. teda lepšie je, aby bol dobrý otec a nie otec, čo sa nestará a k tomu jeden kamarát. To je môj názor, ale ty musíš vedieť, či tvoj terajší partner to myslí vážne. Najskôr treba svadbu a uvidíš ako sa zachová. aby to zase nebolo tak, že iba reči... nechcem sa ťa dotknúť, ale to vieš, človek nikdy nevie. držím ti palce aj tvojmu synčekovi. 😵

havana_frost
9. aug 2014

@bluevelvet918 To nie je pravidlo ze naklady znasa strana ktora 'prehrala', castejsie sa trovy delia na polovicu. Nespoliehaj sa na to. Za 4 roky ho poznas, ak si myslis, ze sa zlakne uz samotneho predvolania, tak na zaciatku pojednavania sa bude sudca pytat, ci sa viete dohodnut. Ak ano, tak tym sa moze aj sud skoncit. K DNA prezkazovaniu teda ani nemusi dojst, ked otcovstvo uzna aj bez toho. Skus sa s nim dohodnut stylom ze uz podavas. navrh na sud, tak nech s na to pripravi a ze platit nieco bude a ze ci nemozete, ako slusni ludia, byt bez toho.