Otec neplatí výživné
Ahojte.
Píšem sem lebo fakt neviem na koho sa mám obrátiť. Som s dcérkou sama a konečne po troch rokoch súd zaviazal jej otca platiť výživné 150€+k tomu splácať zameškané výživné vo výške 50€. Takže spolu mi má posielať 200€ výživné.
Aktuálne mi opäť prestal platiť a tak ma napáda otázka, či je možné od otca cez súd (alebo políciu) vyžiadať všetko zameškané výživné naraz, keď ho odmieta platiť v splátkach? Existuje nejaká takáto možnosť?
Vyhovela som mu vo všetkých smeroch, napr: nemohol mi posielať peniaze k 15. dňu, tak sme sa dohodli, že pošle teda k 25. dňu v mesiaci. Ďalej chcel splácať zameškané výživné v splátkach (bude mi to splácať 9 rokov podotýkam) a súhlasila som. Bolo ešte veľa takýchto ústupkov, s tým, že mi bude platiť tak ako má.
Už mám toho dosť! Žiadne ústupky robiť nemienim, jeho nezaujíma, že ja s dcérou nemáme z čoho žiť, tak mňa už nezaujíma, že “nemá peniaze” - pritom ich má a nie malo. Zarába veľmi slušne (okolo 2000€ minimálne).
Tak preto sa pýtam na tuto možnosť. Aspoň by sme si s dcérou nachvíľu pomohli a aspoň pár mesiacov by som nemusela stresovať, či budeme mať vôbec čo do úst.
Ešte podotknem, že na políciu chodím každú chvíľu, dodatočne to výživné zaplatí lebo musí...reálne rozmýšľam nad exekúciou už..
Ďakujem vopred za každú radu a odpoveď.
👍len nech to vyjde,.
Kľudne by som rozšírila o ňom ako je hnusný na svojho syna, svoju krv. Keby stretnem známych,čo ho poznajú, riadne ho natrem, 4 roky neplatí ani cent. úbožiak
@cacianka všetci to o ňom vedia...totiž on sa tým “chváli” 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Veď on už nemá ani kamarátov, práve kvôli tomu aké ma reči....
@hipuska veď presne. Aj takto to mohol vyriešiť, ale to by sa musel s nami stretnúť (keby mi tie veci dá, resp ja keby mu ich vrátim) a o to on nemá záujem. Tak radšej “pošle” peniaze na účet a má od nás pokoj...
@cacianka fakt? Takže len peniaze musí posielať a takýto návrh, že zaplatí krúžok alebo mu kúpi niečo na jedenie poprípade oblečenie, tak to by mu neprešlo? No dobre vedieť teda..
Myslím že nie. Má prispievať na základné životné potreby , nejakú sumu podľa jeho majetkových pomerov a nákladov na dieťa ( dieťa môže mať zvýšené, stáva sa, napr. okuliare , zubný strojček, nejaký hendikep, zdravotný problém, tak sa podľa toho stanoví výška v €, ) najskôr sa musia uspokojiť základné potreby, potom zvýšené ( zdravie)a až tak nadštandard (krúžky,výlety, ) , potom aj prípadné šetrenie - tvorenie úspor,kde môže opatrujucii rodič siahnuť iba so súhlasom súdu.
Dieťa má nárok na štandard svojich rodičov.
@cacianka
@autor ja som to nemyslela tak, že miesto €. Ale, ak by došlo k úprave výšky výživného, iné výživné bude platiť otec, ktorý preukáže, že dieťaťu dáva peniaze aj pomimo, formou napr. nákupom oblečenia a iných vecí. A do rozhodnutia sa sa zakotviť, že otec bude prispievať % na mimoriadne výdaje. A tam práve patrí napríklad aj ten bike
Keď zaplatí / kúpu navyše ,to je jeho dobrá vôľa,že chce dieťaťu prispieť, raz zaplatí, 10x nie, to ťažko odsleduješ , budeš pýtať blocky z nakupu? Faktúry z kruzku a potom dokladovat potvrdenie že tam chodí ?
V rozsudkoch je štandardne uvedené že výživné vo výške xxx€ sa platí k rukám matky. Ty hospodáris a rozhoduješ čo dieťaťu kúpiš, žiadne účty nemusíš otcovi predkladať. Keď kúpi/zaplatí nieco navyše on, je to jeho vec, či si bude viesť evidenciu.
@hipuska môže, ale čo ak prestane. Pár mesiacov pred súdom zaplatí nejaké veci, aby sa urobil chrumkavý, a potom nič, lebo vie že na súd matka podá návrh " až keď sa zmenia pomery ". Napr dieťa prejde z MŠ na ZŠ, alebo zhorší sa zdravotný stav,
Ale zase koľko to trvá kým od podania návrhu bude pojednávanie.
Ja osobne som zažila že návrh na zvýšenie podala matka 6/ 2015 a pojednávanie bolo 5/2016. 11 mesiacov. Zo 100 na 150 €. Žiadala doplatiť sumu o ktorú žiadala navýšenie, od podania do pojednávania. 11x 50= 550. Nedostala ich, Otecko sa môže storcovat a požiada o splátku, dajú mu chudacikovi 10e, tak bude po novom platiť 150+10.
Koľko to bude trvať ? 5 rokov a to medzitým zase stúpnu náklady na dieťa, lebo vyšší stupeň ZŠ...a ešte nebude splatené
@cacianka jasné. Ja len tým myslím, že veľa chlapov nechce platiť, lebo že žena minie na kaderníčku 😀. Tak môžu aspoň tak. Že pre dieťa. Nechápem to. Veď napr.v mojom prípade sme odišli zo dňa na deň . Takže zrazu to prestali byť jeho deti? Proste okrem výživného ani nič navyše? Pritom sme mali v dome veľa krásnych ovocných stromov...jablká, broskyne, marhule, slivky, nektarinky...kopu zeleniny. Nikdy im nič nedoniesol. Proste to nechápem. A ja to to mám rovnako. Tiež chlap splácal 1,5 roka... A teraz došlo k vysporiadaniu BSM, časť mi vyplatil, musel zobrať úver...a teraz čo? On spláca úver, ostal mu dom v niekoľko násobnej hodnote. A ja čo? Mám z BSM platiť všetko na deti? Lebo súd mi momentlane nezdvihne? Celé zle

@autor jasne, ja ta chápem. Tiež som v podobnej situácii. Vôbec tomu správaniu tiež nerozumiem. Pritom, nemusia ti otcovia davat peniaze. Môžu zaplatiť krúžky, kúpiť oblečenie, bicykel.. a keď dieťa z toho vyrastie, môžu si to zobrať späť