icon

Platba právnika pri súdnom zverení dieťaťa

18. mar 2025

Mamičky prosím Vás ako to funguje keď sa žena obráti na právnika zo žiadosťou o zastupovanie na sude o zverenie dieťaťa ,môže právnik peniaze za zastupovanie vymáhať od partnera alebo to musí zaplatiť matka? Áno vieme ze existuje aj bezplatný právnik ale teda u nás v meste je tento právnik naozaj nič moc.

mamina7070
18. mar 2025

pravnika plati ten kto si ho najal tj matka

melanta
18. mar 2025

Prečo od partnera? Na súde sa vieš zastupovať aj sama a je úplne bežné, že počas takýchto súdov (rozvod, zverenie dieťaťa, výživné, dohody o vyporiadní BSM) ľudia právnikov nemajú. Pojednávaní na tieto témy bez právnikov je viac ako s právnikmi. Ak si neveríš, nevieš komunikovať, alebo máš iný dôvod na to, že chceš či potrebuješ právnika, zaplatíš si ho sama.

mk22
18. mar 2025

Platíš ty, ty si ho oslovis predsa.

alenah31
18. mar 2025

pokiaľ si nájdeš právnika ,ktorý bude zastupovať teba ako matku - určite si náklady za zastupovania - jeho služby budeš hradiť sama. Prečo by mal právnik úhradu nákladov na tvoje zastupovanie vymáhať od otca dieťaťa?? Jedná sa o rodinné právo.
Súd môže dať uhradiť tvoje náklady spojené so súdnym konaním napr. vtedy ak si poškodená strana, ktorá na súde vyhrá a do odškodnenia sa započítajú aj tvoje vynaložené náklady na súdne pojednávanie - teda vrátane nákladov na tvoje právne zastupovanie.

janka_266
18. mar 2025

to je krásne, vy si ho najmete a zaplatiť ho má protistrana:D dávno ma nič tak nepobavilo, okrem toho v otázkach detí, sa väčšinou ani nepriznáva náhrada trov žiadnej zo strán, každý si platí to, čo si objednal

autor
18. mar 2025

@janka_266 ja vie aj mne sa to zdalo vtipné len nemám skúsenosť preto som.sa pýtala 😂

autor
18. mar 2025

@alenah31 ďakujem krásne za vysvetlenie

autor
18. mar 2025

@melanta myslela som ze právnik pomôže vyjadrovať sa viem len príjemné to není predsa len v tej chvíli je možno dobre oprieť sa dajme tomu aj o toho právnika ze mate niekoho na vašej strane

nikaeli
18. mar 2025

Vyjadrovať sa a odpovedať na otázky súdu, či protistrany budeš aj tak ty, nie právnik.

deti95060810
18. mar 2025

zvýšenie o výživné bolo viac krát podané . niekedy som bola bez právnika, naposledy sme právnika mali....
dokonca bol len on na pojednávaní. na prvom sme boli aj my s dospelým synom , len po prvom pojednávaní rozsudok vynesený nebol.
synovho právnika zaplatil ex.... videla som faktúru ktorú mu posielal právnik.

autor
18. mar 2025

@nikaeli samozrejme to viem

alickapusinka
18. mar 2025
sticker
cacianka
26. mar 2025

Môžeš sa obrátiť aj na CPP , ak splniš podmienky , budeš mať nárok na bezplatné poradenstvo a v prípade potreby aj zastupovanie na súde.
V drvivej väčšine sa matky zastupujú samé, môžeš to s niektorou ktorá už súd absolvovala poradiť, trochu trénovať. Prípadne môžeš využiť niekoho , kto je zdatný a obratný vo vyjadrovaní a ten ťa bude na súde zastupovať ako laik. Ja som tak ako laik zastupovala môjho partnera.