icon

Potrebujem otcov súhlas na cestu do zahraničia?

14. máj 2025

Ahojte,
Som vydatá, mám dve deti, majú rozdielnych otcov. Za otca svojho druhého dieťaťa som vydatá. Druhé dieťa, ja, manžel máme rovnaké priezvisko. Prvý syn má moje meno za slobodna. Jeho otec nebol v kontakte so synom 9m. Videli sme sa len na súde. Za synom nebol 9m a ani s ním nebol v žiadnom kontakte. Chystáme sa na dovolenku do Turecka alebo Ománu. Môže nastať nejaký problém na letisku? Súhlas od otca nedostanem. Zaujímajú ma reálne vlastné skúsenosti, nie jedna baba povedala.
Ďakujem

kavasmliekom
14. máj 2025

Opýtaj sa delegátky, a nech zistí presne, veď ona je na to.

mondolina
14. máj 2025

súhlas otca na dovolenku ani nepotrebuješ. pre pokoj duše by som zobrala úradne preložený rodný list.

lubina
14. máj 2025

Pozri si webstranku MZV https://mzv.sk/sk/web/sk/sluzby/ak-cestujete-do... Pri krajinach ktore spominas, Turecko, Oman, by som si urcite overila, ci ten suhlas druheho rodica potrebujes, aby si sa nedostala do problemov. Niektore krajiny to totiz kontroluju, aby sa vyhli unosom deti rodicmi. Ak ti ho otec dietata nechce dat, vzdy je suhlas rodica mozne nahradit suhlasom sudu.

autor
14. máj 2025

Ďakujem pekne za odpovede. Ma niekto z Vás reálnu skúsenosť s takouto situáciou?

maranco
14. máj 2025
@mondolina

súhlas otca na dovolenku ani nepotrebuješ. pre pokoj duše by som zobrala úradne preložený rodný list.

@mondolina *súhlas otca na dovolenku ani nepotrebuješ *

to sa nedá takto jednoznačne napísať, záleží od krajiny kde chceš ísť, na vycestovanie zo slovenska súhlas nepotrebuješ ale krajina do ktorej ideš má vlastné pravidlá ktoré máš dodržať a môže vyžadovať súhlas druhého rodiča ak nie je prítomný

Turecko nevyžaduje súhlas druhého rodiča
https://www.mzv.sk/web/sk/turecko

Omán je neznámy, nič o deťoch nepíšu na našej stránke
https://www.mzv.sk/web/sk/oman iba toto
Pred cestou dôrazne odporúčame preveriť podmienky vstupu na Veľvyslanectve Ománskeho Sultanátu vo Viedni.

mondolina
14. máj 2025
@maranco

to sa nedá takto jednoznačne napísať, záleží od krajiny kde chceš ísť, na vycestovanie zo slovenska súhlas nepotrebuješ ale krajina do ktorej ideš má vlastné pravidlá ktoré máš dodržať a môže vyžadovať súhlas druhého rodiča ak nie je prítomný

Pred cestou dôrazne odporúčame preveriť podmienky vstupu na Veľvyslanectve Ománskeho Sultanátu vo Viedni.

@maranco
myslela som všeobecne, že otec nemôže riešiť únos keď ide dieťa na dovolenku. bez jeho súhlasu.
podmienky krajiny kam cestujú je iná téma.

maranco
14. máj 2025
@mondolina

@maranco
myslela som všeobecne, že otec nemôže riešiť únos keď ide dieťa na dovolenku. bez jeho súhlasu.
podmienky krajiny kam cestujú je iná téma.

@mondolina jaj to hej, na slovenských úradoch by nepochodil s únosom pri krátkodobej dovolenke

nin12345
14. máj 2025

Opytaj sa radšej advokátky. Ty s ním môžeš vycestovať ale ide aj o to ako vám súd určil stretávanie. Ak idete na dovolenku v čase kedy ho otec nemá mať malo by to byť v poriadku. Taktiež do krajiny ako je Turecko by som radšej zistila dopredu ako to tam majú nastavené. Práve tam predpokladám že by nejaké problémy aj mohli nastať

kavasmliekom
14. máj 2025
@nin12345

Opytaj sa radšej advokátky. Ty s ním môžeš vycestovať ale ide aj o to ako vám súd určil stretávanie. Ak idete na dovolenku v čase kedy ho otec nemá mať malo by to byť v poriadku. Taktiež do krajiny ako je Turecko by som radšej zistila dopredu ako to tam majú nastavené. Práve tam predpokladám že by nejaké problémy aj mohli nastať

@nin12345 môjho manžela ex chodí s 2 dětmi do Egypta, Turecka...a má deti s rôznymi priezviskami, od môjho manžela nepotrebovala ani raz potvrdenie, teraz ide v čase, kedy by mal mať syna on a len mu napísala, že či si prehodia dátumy 😀 lebo už ma kúpené letenky.

maranco
14. máj 2025
@kavasmliekom

@nin12345 môjho manžela ex chodí s 2 dětmi do Egypta, Turecka...a má deti s rôznymi priezviskami, od môjho manžela nepotrebovala ani raz potvrdenie, teraz ide v čase, kedy by mal mať syna on a len mu napísala, že či si prehodia dátumy 😀 lebo už ma kúpené letenky.

@kavasmliekom pre Egypt je len odporúčanie mať súhlas druhého rodiča, nie je nevyhnutnou podmienkou na vstup do krajiny
https://www.mzv.sk/web/sk/egypt

sisaka
14. máj 2025

Mám reálnu skúsenosť, ale nebola to cesta do Ománu ani Turecka, tak ťa môj názor asi nebude zaujímať

nin12345
14. máj 2025
@kavasmliekom

@kavasmliekom ovšem asi je tvoj manžel normálny a nerobí jej naschvál zle. Sú aj iní ľudia žiaľ

kavasmliekom
14. máj 2025
@nin12345

@kavasmliekom ovšem asi je tvoj manžel normálny a nerobí jej naschvál zle. Sú aj iní ľudia žiaľ

@nin12345 to ano.

autor
15. máj 2025
@sisaka

Mám reálnu skúsenosť, ale nebola to cesta do Ománu ani Turecka, tak ťa môj názor asi nebude zaujímať

@sisaka zaujíma ma ďakujem za zdieľanie skúsenosti

autor
15. máj 2025
@nin12345

@nin12345 práve to je môj prípad ...tieto bežne dohľadateľné informácie som si zistila, ale pre svoj pokoj v duši ma zaujímajú reálne situácie na letisku ...

sisaka
15. máj 2025

Odo mňa ten papier pýtali a to som išla už z dovolenky, som vydatá, nie som rozvedená a žijem s otcom dieťaťa. Súhlas som bežne mávala, lebo ten je odporúčaný mať vždy keď dieťa cestuje len s jedným rodičom, tento krat som na to nejak pozabudla. Našťastie syn už bol veľký, cca 10 ročný a bolo to pri návrate. Vypočúvali ho a bola z toho len nepríjemnosť.
Náhoda je blbec od 100 ľudí nemusia pýtať a ty budeš 101… Ako som písala, je to iná krajina, aké má pravidlá Slovensko a Turecko netuším, u nás v Kanade sa takéto veci berú asi vážnejšie.

sisaka
15. máj 2025
@maranco

@maranco však pri tom Turecku jasne píšu, že odporúčajú mať notársky overený súhlas. Takže môžu si ho vypýtať, ona ho nebude mať a potom čo?

maranco
15. máj 2025
@sisaka

@maranco však pri tom Turecku jasne píšu, že odporúčajú mať notársky overený súhlas. Takže môžu si ho vypýtať, ona ho nebude mať a potom čo?

@sisaka sú krajiny ktoré majú napísané že musia mať súhlas, pri Turecku je to odporúčané, ale nie je podmienkou na vstup do krajiny

bezpečnejšie je vybrať krajinu kde ten súhlas vôbec netreba, alebo súhlas otca nahradiť súhlasom súdu

v akej krajine sa ti to stalo?

sisaka
15. máj 2025
@maranco

@sisaka sú krajiny ktoré majú napísané že musia mať súhlas, pri Turecku je to odporúčané, ale nie je podmienkou na vstup do krajiny

bezpečnejšie je vybrať krajinu kde ten súhlas vôbec netreba, alebo súhlas otca nahradiť súhlasom súdu

v akej krajine sa ti to stalo?

@maranco Kanada

maranco
15. máj 2025
@sisaka

@maranco Kanada

@sisaka Kanada má v podmienkach
rodič MUSÍ predložiť písomný súhlas druhého rodiča s cestou v anglickom alebo francúzskom jazyku

pink_lady
15. máj 2025
@sisaka

@sisaka ak cestuje v sprievode inej osoby ako je rodič.

do Turecka nepotrebuješ, Omán nie je na tej stranke - treba si zistit.
Inak boli sme v rovnakej situacii, tak napr sme sa Taliansku vyhli...lebo tam doslo k unosu dietata 2. rodicom a odvtedy to tam vyzaduju (teoreticky - je volny pohyb cez hranice ale keby zastavia a pytaju, moze to byt problem)

autor
15. máj 2025
@sisaka

Odo mňa ten papier pýtali a to som išla už z dovolenky, som vydatá, nie som rozvedená a žijem s otcom dieťaťa. Súhlas som bežne mávala, lebo ten je odporúčaný mať vždy keď dieťa cestuje len s jedným rodičom, tento krat som na to nejak pozabudla. Našťastie syn už bol veľký, cca 10 ročný a bolo to pri návrate. Vypočúvali ho a bola z toho len nepríjemnosť.
Náhoda je blbec od 100 ľudí nemusia pýtať a ty budeš 101… Ako som písala, je to iná krajina, aké má pravidlá Slovensko a Turecko netuším, u nás v Kanade sa takéto veci berú asi vážnejšie.

@sisaka môžem sa spýtať čo také sa ho pýtali?

autor
15. máj 2025
@sisaka

@sisaka a ďakujem za zdieľanie skúsenosti a rady

sisaka
15. máj 2025

Pýtali sa ho, kde má otca, či býva s nami, prečo nešiel s nami a či súhlasil s dovolenkou.

tunde0923
6. aug 2025

skúsenosť - august 2024, Turecko. Nepýtali nič od nás ani v SR ani v Turecku. (Zobrala som so sebou len kópiu rodného listu dieťaťa)
budúci týždeň ideme do Egypta...rozmýšľam, či mám ísť na matriku so splnomocnením...