Potrebujem splnomocnenie na dovolenku s dieťaťom?
Prosím vás ako to je keď je dieťa zverené mne, má moje priezvisko, s otcom sa nestretáva, nezaujíma sa o neho a ideme na dovolenku? Treba aby som mala splnomocnenie od bio otca alebo niečo??
@cookie29 Neviem ako to je v iných krajinách. Ale pravdepodobne keby si bola na Slovensku a ako píšeš tvoj ex je - cudzinec , mala by si dôvodné podozrenie ( napr.sms správy z vyhrážkami a i ) vtedy by aj na Slovensku tebe neodkladné opatrenie prešlo. Ale toto nie je ten prípad - bavíme sa o dovolenke , bez úmyslu , na Slovensku by každý sudca - človeka čo podáva neodkladné s takouto požiadavkou , len ako dôvod sporov medzi rodičmi - vysmial. Bežne s dcérou chodíme cez krajiny mimo EU a nikdy , ani len otázka. Teraz nenarážam na teba , ale mnoho ľudí trpí paranoidnou poruchou osobnosti. Stále ich niekto sleduje , stále sa stane niečo zlé a i. Síce si to nepriznajú , ale bohužial je to tak. Taký ľudia nech si zaobstarajú notárom overený podpis aj od prababiek. Len pre svoj dobrý pocit. A my ostatný si môžeme kľudne cestovať kam len chceme , nie je to zákonom zakázané. Či už ja alebo akýkoľvek expartner - súhlas nepotrebujeme.
A zvačša robia problém ľudia ktorý maju naopak dieťa zverená do starostlivosti. Keď sa ex zdohadá , nájde si novú známosť a rozhodnú sa zobrať na dovolenku aj deti , prevažne vtedy padnu hlášky ako : " Nikam s tou xxx nepôjdeš , ak pôjdeš nahlásim ťa za únos , ja ti to zakazujem " a i. Aj tak nič nezrobí , sociálna pracovníka , resp.vyšetrovateľ zvačša túto osobu umiernia a vysvetlia , že to únos nie je - že je to úplne v poriadku ak je to napríklad v týždnoch cez prázdniny , v ktorých má byť u nich.
@lucylaw môj ex sa o dcéru nejak extrémne nezaujíma, príde za ňou možno 5x za rok na pár minút, hoc býva v tom istom meste. Neriešila som jeho súhlas. Nepýtala som sa, či môžem. Jednoducho som mu oznámila, že tu v danom čase nebudeme a že si môže víkend s dcérou kedykoľvek nahradiť. Realita bola taká, že to nikdy neurobil, ale to je už o inom. Podstatné je, že som mu v styku nijak nebránila, ponúkla som mu alternatívu.
@maciatkolulu no, ak by to bolo tak, ako to ma autorka , že si išla vycestovať na dovolenku, tak to bolo neopodstatnené. Ak to bolo inak, to už nie je tento pripad. Ak je ex d...l, čo zjavne tvoj je, bude podávať podania jedno za druhým. Autorkin ex sa s dieťaťom nestretava, nerobí problémy, nezaujíma sa. Takže, pochybujem, že bude dávať čokoľvek na súd. Ako bolo písané niekoľko krát, stačí mu zaslať info. Ale, ak nie sú v kontakte....
@hipuska môj ex sa vyfarbil veľmi,ale veľmi neskoro a začal stvárať také veci,že som neverila... To je to,že človek nevie kedy druhému prepne. Iné to je v korektných rodičovských vzťahoch. A opakujem,záleží od krajiny kam sa cestuje. To,že niekto mal takú skúsenosť,druhú ju mať nemusí. Preto by som si ja nedovolila prsit sa,že druhí,inak mäkké iiiii,možné číslo😉
@damian85 ,sú paranodni atď. Lebo realita ,napriklad na eilat letisku, môže byť diametrálne odlišná od toho,čo sa tu píše. Opäť osobná skúsenosť. A žiadna paranoja.
@maciatkolulu kde presne ma byt to mäkké i?
@hipuska zvačša robia problém ľudia ktorý
Taký ľudia nech si zaobstarajú notárom overený podpis aj od prababiek
my ostatný si môžeme kľudne cestovať
Nepotrebujes ziadne povolenie, ako budu niekde na letisku vediet, ze si rozvedena, vydata, slobodna matka, osamela matka. Ja som sive vydata, ale s detmi lietam vacsinou sama a nikdy nikto odo mna nepytal ziadne papiere extra. Aj mamina letela s dcerou, pre istotu sme vybavili papier, 3 hranic a nikto nic nepytal. Svokra, svagor 3 hranic a nikto nic nepytal.
Exovi oznam v den odletu, kde sa bude jeho dieta nachadzat, kedy mate navrat a hotovo.
A teda manzel je cudzinec, zijeme v zahranici v EU, deti maju jeho aj moje priezvisko.
@maciatkolulu to som nepísala ja, ale som rada, že tu robíš jazykovú poradkyňu. Taky ľudia..my ostatny...
@hipuska ja som to ani nepísala tebe....
@maciatkolulu označila si mňa. Táto diskusia nikam nevedie..takže už na tvoje príspevky nereagujem. Autorka z toho nič nená
Zbytočne sa natahujete :D nevieme kam sa chystajú = nevieme co potrebuje. Ona si to vie vyhľadať na stránke ministerstva. Druhá vec je potom druhy rodič = tam stačí oznámiť. Sú to dve odlišné veci.
O dokladoch , neviem sko vy ale ja teda doklady na dovolenku nosím. Aspoň kópie ( napr ten rodny list). Mam v draftoch aj skeny, foto pasu,poistky... len pre istotu :D ze co ak :D neviem ci by mintonpri strate dokladov pomohlo ale hádam aspoň niečo:D
Ideme do Turecka otcovi som napísala mail že sa chystáme na dovolenku v lete ešte upršanom termín. Nemám na neho žiadny iný kontakt. Otec nereaguje
*upresnim termín
Ahoj, prosím ťa ako si nakoniec dopadla potrebovala si do Turecka ten doklad od otca dieťaťa?
@durni nič som nepotrebovala išli sme normálne
Super ďakujem za odpoveď. Tiež mame cestovať do Turecka a syn sa s otcom vôbec nestyka, nakoľko jeho otec o neho nema záujem a nemáme na neho ani žiadny kontakt. Tým pádom neviem vybaviť papier od neho

@hipuska prosím ťa? Čo je zle na Tom,čo píšem? Vidíš nejaký zmysel v tom "navazani"? Či mal opodstatnie,či nie,vieme my dvaja. Aj dôvod stiahnutia. Ale vidím,že ty vieš viac ako my dvaja dohromady. Takže A a aj B spolu súvisia a záver je C. Že ja by som do krajín,kde môžu vzniknúť problémy mala pri sebe papiere. Nič na tom nie je.... Aspoň ja na tom nič zle nevidím. Ja osobne nemám za potreby sa niekde dohadovať,kaziť si dovolenku a dokazovať svoje práva. Ale každý ako uzna.