icon

Práva na vyplatenie pri rozvode a hypotéke

mateo606
13. okt 2025

Mal by som otázku.Nakolko sa s manželkou rozvadzame čoskoro budeme riešiť spol.majetok.dom.Moja otázka je .Hypotéku som bral na seba ona je len spolu
dlžník.Hypo stačila cca na polku domu ostatné som financoval sám s úspor plus moja rodinka mi pomohla do financovať.,rodicia.Sme v bespodielovom vlastníctve.Hypo téz ja platím už 8 rokov.Otazka ma pravo na vyplatene polovice domu?alebo na čo má vlastné pravo

Strana
z2
anonym_3641dd
13. okt 2025

Chybaju zakladne informacie - dom kupeny pred alebo po uzavreti manzelstva? Vies dokladovat odkial isli peniaze na druhu polovicu domu - prevody, uspory atd? Kto je na LV?

anonym_6ae614
13. okt 2025

@mateo606 Má nárok na polovicu splátok počas manželstva. Čo si dal si domu Ty sám zo svojich úspor a darov od rodiny musíš vydokladovať, z toho jej nepatrí nič.

anonym_925907
13. okt 2025

@mateo606 keď ste boli pritom všetkom už manželia tak si v pi_i

anonym_907609
13. okt 2025

mňa by celkom zaujímalo, ako sa dá všetko vydokladovať, akože prevody , že pošle mi mama na účet a do poznámky napiše dcérke na dom, či ako toto riešiť.
Mám na účte 2.500 a ideme kúpiť gauč, ale je to z mojich úspor, vyberiem peniaze (neplatim kartou) a čo, pri výbere si udam do poznámky , že na gauč? Alebo si vytlačim výpis z účtu z daného mesiaca a pripnem bloček od gauča?
Alebo napr.moj manžel má úspory spred manželstva a zrovna za tie sa kúpi práčka v manželstve,lebo sa zrovna pokazila
A nemáme nič našetrené
Takže pozor,táto práčka je platená z úspor!manzelovych, iba manzelovych!
Nechápem tomu
Vždy ma zaujímalo, ako to človek robiť má, aby to po rokoch vydokladoval

chrobak7
13. okt 2025
@anonym_3641dd

Chybaju zakladne informacie - dom kupeny pred alebo po uzavreti manzelstva? Vies dokladovat odkial isli peniaze na druhu polovicu domu - prevody, uspory atd? Kto je na LV?

@anonym_3641dd Ak majú dom v BSM, tak je veľmi pravdepodobné, že ho kupovali ako manželia. Inak by nemohol byť v BSM.

@mateo606 Ako dopadne súd ohľadne rozdelenia majetku sa nedá dopredu povedať, záleží od dôkazov a rozhodnutia sudcu. Dám ti ale príklad zo života, čo sa stalo jednému známemu.

Mal byt v osobnom vlastníctve, podiel 1/1. Našiel si priateľku z iného mesta, ktorá sa aj so synom prisťahovali k nemu. Nahovorila ho, aby byt predal, zložia sa a kúpia si spoločný, väčší byt. On byt predal za nejakých 120 tisíc, ona pridala 20 tisíc a kúpili si väčší byt (bolo to dávnejšie, preto tie ceny). Pri zápise do LV ich zapísali ako podiel 1/2 a 1/2 - neboli zobratí.

Keď jej syn dospel, tak sa po rokoch rozišli. Ona požadovala vyplatiť z bytu 1/2 hodnoty. Mali aj súd, súdili sa niekoľko rokov a nakoniec verdikt súdu znel, že ju musí vyplatiť v podiele jej vlastníctva. Je jedno, kto koľko do bytu vložil, sudca vychádzal z toho, že byt vlastnia v podiele 1/2 a 1/2. Takže musel byt predať a vyplatiť jej polovicu. Čo bolo s ním ďalej, nie je podstatné. Podstatné je to, že máte byt v BSM, takže ona má po rozvode nárok na polovicu hodnoty bytu. Jasné že sa bude započítavať aj zostatok hypotéky, ale priprav sa aj na možnosť, že to prehráš. Holt - rozvod nie je maličkosť a lacná záležitosť.

anonym_893510
13. okt 2025

Ja úplne milujem tento mužsky pohľad. Ja som bral hypotéku, ja, ja, ja....
Máš právo na peniaze, ktoré boli darované rodičmi, ale musíš dokázať, že to bol ich dar len pre teba a dom. Ale mám otázku, ideš teraz ex manželke vyplatiť bolestne za to, že porodila aj tvoje deti? Za to, že sa o ten dom starala? Že sa starala o deti a tvoje oprdene trencle? Lebo vy chlapi ideálne po rozvode odžubať ženu do posledného centa, lebo veď len chlap isté obdobie pracoval. Ale to, že full servis bol zadarmo a inak by museli platiť opatrovateľku, upratovačku, kuchárku... tak to sa už nevidí.

chrobak7
13. okt 2025

@mateo606 A ešte ťa vyvediem z jedného omylu, ktorý si napísal: "Hypotéku ja platím už 8 rokov."
Omyl, hypotéku platíte spoločne, nie ty. Všetok majetok máte spoločný. Všetky príjmy, či tvoje alebo jej sú spoločné. Je jedno, z akého účtu sa spláca hypotéka. Je to váš spoločný majetok a spoločne hospodárite, pokiaľ nemáte zúžené BSM.

Takže ak dôjde k súdu, tak týmto argumentom sa ani neoháňaj, lebo ťa protistrana zotrie, ako kriedu z tabule.

anonym_cf1b76
13. okt 2025
@anonym_893510

Máš právo na peniaze, ktoré boli darované rodičmi, ale musíš dokázať, že to bol ich dar len pre teba a dom. Ale mám otázku, ideš teraz ex manželke vyplatiť bolestne za to, že porodila aj tvoje deti? Za to, že sa o ten dom starala? Že sa starala o deti a tvoje oprdene trencle? Lebo vy chlapi ideálne po rozvode odžubať ženu do posledného centa, lebo veď len chlap isté obdobie pracoval. Ale to, že full servis bol zadarmo a inak by museli platiť opatrovateľku, upratovačku, kuchárku... tak to sa už nevidí.

@anonym_893510 presne tak, tiež má ide z toho poraziť. Dúfam, že manželka autora sa nedá odrbat. Alebo podľa logiky mužov, že ja, môj dom, ja som platil, tak nech si nechajú dom, ale pozor, žena rodila, žena sa starala, žena bola na OČR, tak deti sú ženine, že? Tiež na ne chlap nemá narok. Toľko ku pochybnej chlapskej logike.

natalka13
13. okt 2025
@anonym_907609

mňa by celkom zaujímalo, ako sa dá všetko vydokladovať, akože prevody , že pošle mi mama na účet a do poznámky napiše dcérke na dom, či ako toto riešiť.
Mám na účte 2.500 a ideme kúpiť gauč, ale je to z mojich úspor, vyberiem peniaze (neplatim kartou) a čo, pri výbere si udam do poznámky , že na gauč? Alebo si vytlačim výpis z účtu z daného mesiaca a pripnem bloček od gauča?
Alebo napr.moj manžel má úspory spred manželstva a zrovna za tie sa kúpi práčka v manželstve,lebo sa zrovna pokazila
A nemáme nič našetrené
Takže pozor,táto práčka je platená z úspor!manzelovych, iba manzelovych!
Nechápem tomu
Vždy ma zaujímalo, ako to človek robiť má, aby to po rokoch vydokladoval

@anonym_907609 normalne rodicia napisu prehlasenie ze mu darovali xy penazi.

zobaka
13. okt 2025
@chrobak7

@mateo606 A ešte ťa vyvediem z jedného omylu, ktorý si napísal: "Hypotéku ja platím už 8 rokov."
Omyl, hypotéku platíte spoločne, nie ty. Všetok majetok máte spoločný. Všetky príjmy, či tvoje alebo jej sú spoločné. Je jedno, z akého účtu sa spláca hypotéka. Je to váš spoločný majetok a spoločne hospodárite, pokiaľ nemáte zúžené BSM.

Takže ak dôjde k súdu, tak týmto argumentom sa ani neoháňaj, lebo ťa protistrana zotrie, ako kriedu z tabule.

@chrobak7 presne tak, vela ludom nedochadza co znamena bezpodielove manzelstvo, nie je to ja a ty, ale my

anonym_907609
13. okt 2025
@chrobak7

@chrobak7 ak sa človek chce takému niečomu vyhnúť, spomínaš zúženie BSM.
Presný pojem alebo vytýčenie zuženia by teda mal znieť ako? Čo si treba "zúžiť"

anonym_907609
13. okt 2025
@natalka13

@anonym_907609 normalne rodicia napisu prehlasenie ze mu darovali xy penazi.

@natalka13 len to musia to prehlásenie napísať asi v tom čase, keď to urobia. Čiže v 2007 darujú a 2025 sa rozvádza.
Treba to napísať hneď v tom 2007?

anonym_b10842
13. okt 2025
@zobaka

@chrobak7 presne tak, vela ludom nedochadza co znamena bezpodielove manzelstvo, nie je to ja a ty, ale my

@anonym_893510 ukľudní sa.Ked ide o peniaze je jedno kto pral slipy.
@mateo606 dôležité je kedy ste sa zobrali a kto je na LV.
@zobaka zobrať sa mohli neskor
Mňa skôr udivuje, že ľudia si nedávajú pozor kto čo vlastni, platí, dary od rodičov a potom, keď príde k rozvodu všetci sú zhrození či sa deje

anonym_1ee79c
13. okt 2025

Kamarátka riešila veľmi podobnú situáciu, ona mala byt, ktorý predali, kúpili si väčší už ako manželia, doplatili potrebnú hotovosť z peňazí jej rodičov.
Prišiel rozvod. Samozrejme on chcel vyplatiť polku bytu, veď boli maželia. Súd samozrejme prehral, mal vyplatenú polku splátok nejakého úveru, ktorú spolu platili kvôli prerábke. Takže si nájdi právnika a snaž sa s ňou dohodnúť, že má právo na max polovicu splátok hypo, isto nie na polku domu.
Samozrejme, budeš potrebovať doklady o spôsobe nadobudnutia.

janagem
13. okt 2025

@mateo606 otázkou je z akých úspor - boli úspory z pred manželstva? Vieš toto dokázať? Ak ano tak by mala mať právo na zvyšok hodnoty domu - zvyšok hypoteka- co si do toho vložil ty z úspor z pred manželstva a -dary rodičia a to všetko delené dvoma.

anonym_cf1b76
13. okt 2025
@chrobak7

@anonym_3641dd Ak majú dom v BSM, tak je veľmi pravdepodobné, že ho kupovali ako manželia. Inak by nemohol byť v BSM.

@mateo606 Ako dopadne súd ohľadne rozdelenia majetku sa nedá dopredu povedať, záleží od dôkazov a rozhodnutia sudcu. Dám ti ale príklad zo života, čo sa stalo jednému známemu.

Mal byt v osobnom vlastníctve, podiel 1/1. Našiel si priateľku z iného mesta, ktorá sa aj so synom prisťahovali k nemu. Nahovorila ho, aby byt predal, zložia sa a kúpia si spoločný, väčší byt. On byt predal za nejakých 120 tisíc, ona pridala 20 tisíc a kúpili si väčší byt (bolo to dávnejšie, preto tie ceny). Pri zápise do LV ich zapísali ako podiel 1/2 a 1/2 - neboli zobratí.

Keď jej syn dospel, tak sa po rokoch rozišli. Ona požadovala vyplatiť z bytu 1/2 hodnoty. Mali aj súd, súdili sa niekoľko rokov a nakoniec verdikt súdu znel, že ju musí vyplatiť v podiele jej vlastníctva. Je jedno, kto koľko do bytu vložil, sudca vychádzal z toho, že byt vlastnia v podiele 1/2 a 1/2. Takže musel byt predať a vyplatiť jej polovicu. Čo bolo s ním ďalej, nie je podstatné. Podstatné je to, že máte byt v BSM, takže ona má po rozvode nárok na polovicu hodnoty bytu. Jasné že sa bude započítavať aj zostatok hypotéky, ale priprav sa aj na možnosť, že to prehráš. Holt - rozvod nie je maličkosť a lacná záležitosť.

@chrobak7 presne tak, je jedno, čo, kto, koľko dal, či ti mamka bokom dala, aby si mal. Pokiaľ je dom v BSM, je presne 1/ 2 z domu manželkina aj keby neviem čo bolo. Takže buď jej 1/2 vyplatíš, alebo dom predáte a rozdelite sa na presne 1/2.

mateo606
autor
13. okt 2025
@anonym_3641dd

@anonym_3641dd dom sa začal stavať po uzavretí manzelstva ..teda aj hypo sa začala čerpať až po uzavretí.. A ešte otázka dá sa vôbec dom predať keďže je tam ešte stále hypo?

anonym_cf1b76
13. okt 2025
@mateo606

@anonym_3641dd dom sa začal stavať po uzavretí manzelstva ..teda aj hypo sa začala čerpať až po uzavretí.. A ešte otázka dá sa vôbec dom predať keďže je tam ešte stále hypo?

@mateo606 všetko je na polovicu, dom sa dá predať aj s hypo, ak nájdete takého kupca.

123profil321
13. okt 2025
@mateo606

@mateo606 áno dá sa. Z peňazí z predaja vyplatite hypo, plus poplatky okolo a zvyšok pôjde na polovicu

chrobak7
13. okt 2025
@mateo606

@mateo606 Áno, dom sa dá predať aj keď je na neho braná hypotéka. Otázne je, či je dom založený v prospech banky alebo nie. Zvyčajne nehnuteľnosť je založená v prospech banky.
V tom prípade banka musí súhlasiť s predajom. Zvyčajne sa to robí tak, že nový majiteľ vyplatí zostatok hypotéky, banka dom uvoľní a zvyšok peňazí uhradí kupujúci pôvodnému majiteľovi.

Ak dom nie je založený (napr. je založená iná nehnuteľnosť), tak je to jednoduchšie. Dom sa predá a zo získaných peňazí môže (ale nemusí) pôvodný majiteľ vyplatiť hypotéku.

chrobak7
13. okt 2025
@anonym_907609

@chrobak7 ak sa človek chce takému niečomu vyhnúť, spomínaš zúženie BSM.
Presný pojem alebo vytýčenie zuženia by teda mal znieť ako? Čo si treba "zúžiť"

@anonym_907609 K zúženiu BSM dochádza zvyčajne vtedy, ak jeden z manželov začne podnikať. Vtedy majetok, ktorý vloží do firmy za zvykne vyňať z BSM, aby sa ochránil majetok rodiny - ak by sa mu nedarilo, rodina nepríde o spoločný majetok, ale exekútor mu zoberie len jeho podiel.

Obč. zákonník to upravuje len stručne v § 143a). Robí sa to formou notárskej zápisnice. Prečítaj si napr. tu:

https://www.akmv.sk/zuzenie-bsm-pocas-trvania-m...

alebo tu:

https://pravnenoviny.sk/zuzenie-bsm-modifikacia...

anonym_18d618
13. okt 2025
@anonym_893510

@anonym_893510 Bravo. Máte úplnú pravdu. Tolko premrhaného času, životnej energie, stratenej kariéry a zdravia. Neustála práca ako opatrovateľka, kuchárka, upratovačka a aj ako prostitútka. A nakoniec toto chudáčisko povie – ja, ja, ja, všetko je moje. Ty si vraj len žila na hotovom

anonym_cf1b76
13. okt 2025
@anonym_18d618

@anonym_893510 Bravo. Máte úplnú pravdu. Tolko premrhaného času, životnej energie, stratenej kariéry a zdravia. Neustála práca ako opatrovateľka, kuchárka, upratovačka a aj ako prostitútka. A nakoniec toto chudáčisko povie – ja, ja, ja, všetko je moje. Ty si vraj len žila na hotovom

@anonym_18d618 😂aj autor má v tomto ponímaní delenia financií v manželstve jedinečné názory. " Hypo som platil sám," " ostatné som platil sám z uspor"☝️🥴. Je predsa logické, že domček bude jeho. Ešte šťastie, že existujú zákony a súdy, inak by mužská populácia na SR bola vlastníkom takmer všetkých nehnuteľností, takí páni veľkomožný.

lienka.7
13. okt 2025

@mateo606 v manželstve sú peniaze spoločne. Cize pol na pol. Hypo sa samozrejme odrata a tiež aj to, čo vieš reálne dokázať. Nie ze, rodixia mali doma v ponozke 50k a tie mi darovali. Mas na to podpísanú darovacia zmluvu a oficiálny prevod cez účet? Inak je to JPP. Celkovo je mi ale zle z takých kreatur ako ty. Ja som platil, ja som urobil, ja som zabezpečil... ja ja ja 🤮🤮🤮

telefon00
13. okt 2025

@mateo606 napíš mi spravu priateľu. Vymeníme si čísla a ja ti poradím čo treba. Riešil som to už viac krát.. 😎

anonym_59c5a4
13. okt 2025

@mateo606 predpokladám že ste si aj tehotenstvo rozdelili na polovicu - 4,5 mesiaca nosila ona, 4,5 mesiaca ty.. a aj pôrod na polovicu 🙂 polovicu bolestí ty, polovicu ona. Aj materská dovolenka na polovicu pekne aby neprišla o pracovné príležitosti a financie len ona ale aj ty. Všetko pekne na polovicu aby to bolo férové 🙂

natalka13
13. okt 2025
@lienka.7

@mateo606 v manželstve sú peniaze spoločne. Cize pol na pol. Hypo sa samozrejme odrata a tiež aj to, čo vieš reálne dokázať. Nie ze, rodixia mali doma v ponozke 50k a tie mi darovali. Mas na to podpísanú darovacia zmluvu a oficiálny prevod cez účet? Inak je to JPP. Celkovo je mi ale zle z takých kreatur ako ty. Ja som platil, ja som urobil, ja som zabezpečil... ja ja ja 🤮🤮🤮

@lienka.7 mohli mu dat peniaze aj z ponozky. Staci ich prehlasenie.

natalka13
13. okt 2025
@anonym_907609

@natalka13 len to musia to prehlásenie napísať asi v tom čase, keď to urobia. Čiže v 2007 darujú a 2025 sa rozvádza.
Treba to napísať hneď v tom 2007?

@anonym_907609 prehlasenie mozu spisat aj neskor

lienka.7
13. okt 2025
@natalka13

@lienka.7 mohli mu dat peniaze aj z ponozky. Staci ich prehlasenie.

@natalka13 nie nestačí. To by mohol len tak povedať každý. Aj autorka. Ze ona mala peniaze od rodičov a dala ich do domu.

anonym_cf1b76
13. okt 2025
@lienka.7

@natalka13 nie nestačí. To by mohol len tak povedať každý. Aj autorka. Ze ona mala peniaze od rodičov a dala ich do domu.

@lienka.7 je to bezpredmetné, dom bol nadobudnutý počas manželstva do BSM, hypo bola počas manželstva urobená. Dom sa bude riadiť pri rozvode režimom BSM, teda na polovicu. Kadejaké papiere, čo podsúvajú obe strany, prehlásenia, že im rodičia dali peniaze sú bezpredmetné. Do BSM nepatria iba veci získané darom, dedením a reštitúciou. Teda, ak skutočne mu matka darovacou zmluvou písomnou samozrejme, s overenými podpismi, u notára, alebo na úrade a samozrejme datovanou v minulosti, peniaze darovala,tak budú iba jeho. Inak je dom v BSM na polovicu.

Strana
z2