Práva starých rodičov na vnúčatá
Aj starý rodičia majú práva na vnucata a zo zákona im súd môže určiť stretávanie sa s nimi ak Oto požiadajú súd . Je mi čudné že vo väčšine pripadov po rozchode dvoch partnerov či manželov si matky privlastnia dieťa ako svoj majetok a zakazujú stretávanie s otcom alebo starými rodičmi ,
Nechapem, preco sa tu niektore tak pohorsene vyjadrujete k oprave tvrdky. Ak si to vedela, tak sa netreba k tomu vyjadrovat a ak nie, tak sa aspon poucis.
Mnohé rozvedené matky berú rozvod ako koniec s celou rodinou s mm strany, dieťa používa ako zbraň na vydieranie. Z ješitnosti alebo trucu si zbytočne komplikujú život, bránia v stretávaní, lebo svokry sú hlúpe, primitívne, zničili im manželstvo, lebo, lebo, a pritom tiež vychovali deti, a dokonca jedného si z tých detí si vzali z veľkej lásky.
Mnohé matky bez netu nevedia decku utrieť ani zadok a starí rodičia sú pre ňu zaostalí, lebo sa neriadia podľa modernej doby. A pritom majú viac skúseností......
A z vlastnej skúsenosti, rozviedla som sa keď mala dcéra 4,5 roka, nikdy som nebránila v styku s otcom, dokonca som bola rada keď si ju občas vzal (mala som víkend pre seba), a svokra ? Malá nikdy nebola u nej na prázdninách, svokra má vzťah asi iba k malým deťom, pričom jej komunikácia s dieťaťom je šušlanie ako s retardovaným. Dcére nezavolá na mobil ako je rok dlhý. Jediné obdobie bolo minulý rok keď mala dcéra rakovinu, to jej vyvolávala skoro denne a to ju iba ľutovala. Dcéra sa vyliečila a stará mať stratila asi tel. číslo.
Každý sme nejaký 😎
@rebeka7501 vždy je to o obidvoch stranách a škoda, že tvoja svokra nemala záujem... pripravila o veľa pekných chvíľ seba aj svoju vnučku.
@evelynm ja to neriešim a ani som to neriešila. Dcéra bude mať 15 a slepá nebola. Raz mi spolužiačka povedala : "Deti sú malé a nie sprosté !"
A jediné čo by ju asi naučila : upratovať, variť a robiť slúžku. Takže ja neľutujem.
@sardinka335 ani by som to tak nevidela.Ja som prenajala byt.Bola som tam vcera,po roku predlžit zmluvu.Skoro som odpadla.Božinku tam bol bordel a mlada dama mi povedala,"že posadte sa"som pre istotu yostala stat a bose nohy som si hned doma umyla.A to som sa ozvala 4hodiny dopredu.Mam za to,že aj tato mlada žena bola obskakovana doma mamou,alebo tak vyrastala doma.
Mam syna,ale keby si našiel takuto špindu asi by som to tažko predychavala
ja so nad tym tiez uz premyslala (nie nad hrubicou, ale tym druhym) ... na jednej strane chapem otcov a starkych, co chcu mat dieta aj po rozvode. no napada mi aj argument, ked ma otec dieta kazdy druhy vikend. matka tiez len kazdy druhy. cez bezny tyzden je to skola/robota/povinnosti. sanca na nejake vylety, vyzitie, ukazanie dietatu, ze aj ja viem byt zabavna a nie len trvat na pravidlach, pisani uloh, jedeni vecere a vecierke o pol 9 - tak to ma matka len cez vikend. kam ma potom vtesnat este aj svokrovcov? ci matka ma byt len ta, co vozi dieta do skoly, driluje s nim skolske ulohy a vari a perie a vikendy patria zazitkom s ocinom/starkymi? ono tazko sa to rozratava, aby vsetci zucastneni (ano, toto je nominativ mnozneho cisla) mali pocit spravodlivosti pri stretavani sa s vnucatom/dietatom.
kazdopadne uznavam, ze odtrhat dieta od otcovej casti rodiny je svinstvo - ked sa to deje z urazenej jesitnosti a podobne, mame v rodine pripad, ked po rozvode otec dlabal alimenty aj dieta. napriek tomu matka umoznila nadstandardny styk dietatat s exsvokrou a ta si potom bravala aj deti z jej dalsieho manzelstva. vsetko je o ludoch.
.... a k tej hrubici - ked si clovek precita upozornenie, skor si zapamata. takze aky problem, pre boha?
@ukulela tak ono sa daju aj stari rodicia zapojit a dokonca aj rozvedeni tatik do skolskych a mimo skolskych aktivit, vozenia na kruzky a strazenia pooobede plus pomahani s ucenim...je to vzdy o dohode medzi ludmi... a nie zase robit zo seba samaritanku, ze vsetko zvladnem sama, ale normalne poprosit ex svokrovcov o pomoc a je to a pokial su normalni a maju moznost, tak pomozu, ja som to tak mala a aj mam a som spokojna.
@ukulela
@maciatkolulu , tiež by sa mi pozdávalo také riešenie - zapojiť starých rodičov do starostlivosti aj cez týždeň. To ale fakt chce vyspelosť všetkých dospelých, ktorých sa to týka.
@maciatkolulu ved to -take riesenie je o vyspelosti a ochote zucastnenych. ae aj o moznostiach. uz 10 km moze byt prekazka. da sa to v pripade, ze vsetci byvaju v jednom meste/dedine.
inac sa to zvykne riesit, ze otec ma zabezpecovat stretavanie so svojimi rodicmi vramci "svojich" vikendov. Spominali sa tu pripady, ked staro rodicia vysudili upravenie styku s vnucatom, ale to bolo tusim v pripade, ked otec umrean a matka branila v styku so starkymi.
Je to strasne zlozita téma a individuálna....co sa tyka dedkovcov, xy krat som im odkazovala, pisomne aj ustne po ich synatorovi ze nech pridu že maju dveře otvorene, len nech sa dopředu ozvu. Alebo že nech pridu aj s ním ale tiez je vhodné dát vediet nakolko syn je tazko chorý, postihnuty (aj autista) a třeba ho na to vopred připravit. Neviem ,kolko krát sa im toto dostalo do uši,ale hadajte, kolko krát takto prisli? Hlavne že otecko bude v skolke a před doktorom vyplakavat ako ho chce "ukázat" rodicom. Dalsia vec. Xy krat som odkazovala po otcovi či aj inak že malý ma alergie na tu ktoru potravinu atd, informovala som o vsetkych ochoreniach a obmedzeniach....a nula bodov. Vždy mu posielali /dávali čokolády, citrusy,....a teraz po 6.5 roka som sa dozvedela, vraj oni ani netušili že malý ma nějaké problémy? Zverili by ste choré, Postihnute dieta niekomu,kto má problém respektovat zdravotně obmedzenia? Ked už inr nie (např ide výchovné proti mne) tak aspoň toto? To sa tyka aj dohladu 1:1 - ...kazdu chvilu úraz, modriny ked je s otcom....a on nevie ako sa to stalo!!!! Prostě každá mince má dvě strany a nie je to vždy také jednoznacne že matka mrcha ...
Ja som momentalne dospela do stádia že iba pisomna komunikacia - aby som mala o vsetkom dokaz...Lebo hovorene a vysvětlování bolo nějak příliš často poprete resp odtajnene
A omluvam sa za gramatické chyby :D ale pisem cez mobil a ten to prepisuje ako chce ...
pokiaľ vychádzali predtým spolu dobre a nemali žiadny problém, tak aj po rozvode rozchode ostatnú napriek všetkému vztahy dobré a vedia sa dohodnúť, Ale ak druhá strana kričí že má nárok a chova sa tak ako sa vedia svokrovci žial občas chovať tak sa proste nedivím ani trocha.
@priskagerhatova to si nevesta trúfa s 3 malými deťmi:(ak nemala ona dobre detstvo a zázemie ťažko si to vie udržať či vážiť vo vlastnom manželstve.Neviem poradiť, ale ak sa rozvedu budeš s deťmi častejšie otec ich bude mať aspoň každý druhý víkend slabá útecha viem....ak by si jej navrhla, že jej s nimi pomôžeš neprijme to len z hrdosti, lebo si mama jej muža.Nevesta asi dlho nepracovala, keď mala 3 deti s malým odstupom mohla by byť vdacnejsia.na synovom mieste skúsim manželsku poradnu, mediátora čokoľvek ďalšie 3 deti a rozvod:(
@priskagerhatova a preco si ju zobral.za manzelku, ked je taka strasna? pri vsetkej ucte, mne je vzdy trocha zvlastne ked sa o jednej strane pise v superlativoch a o strane druhej ako o oblude.. nikdy nic nie je taketo ciernobiele, hoci existuju ludia, co su zli, ale zeby inteligentny, rozhladeny a maximalne rodinne zalozeny clovek si dobrovolne zobral niekoho kto je taky strasny? do vztahov druhych nikdy nevidime uplne, ani ked sme mamy..
ked sa rozvedu, sud dufam.ze spravodlivo urci stretavanie sa rodica s detmi a ten rodic deti necha aj starym rodicom si svoje vnucata uzit s nimi zivot.. mozes byt oporou synovi a vnucatam, ale nerob to, ze budes nevestu vidiet ako tu najhorsiu moznu osobu, je to mama tvojich vnucat a treba na to pamatat..
@eliska13 Dakujem za odpoved, máme podobný názor...

@maciatkolulu to mi je úplne jasné 😀 ale ako sa dokáže z jedného normálneho upozornenia na hrubú gramatickú chybu všetko zvrtnúť.
Žyvot je preca takí krászni 😀